A balosokat tényleg nem zavarja, ha kihal a magyarság?
"a mostani infációs sokk miatt nem ment volna le a születásszám 1.35-re"
Ez az adat honnan származik? A KSH szerint nem ment le ennyire:
Felsorolsz egy rakás mindent, anyagi biztonság, lakhatás, óvoda, egészségügy, de arra még mindig nem válaszolsz, hogy akkor miért alacsony Norvégiában, Svájcban és Dániában a születésszám.
Már válaszoltam. Mert a nőknek ott is el kell menni dolgozni ahhoz, hogy ne kelljen nyomorogniuk.
A termékenységi ráta 2008-ban volt 1.35, úgy emlékeztem hogy 2023-ban volt de összekevertem.
De mindegy is, mert a pénz és a gyerekvállalás összefügg.
Mert nem csak a pénztől függ. A pénz csak másodrangú, vagy harmadrangú tényező ebben. A pénznek itt olyan szerepe van, hogy valamiből fizetni kell a költségeket. Akkor kerül a legelső helyre a pénz, amikor egyáltalán nincs, ha ételre is alig jut.
Bizonyítás:
Ha csak a pénztől függene, ha ez lenne a legfontosabb tényező, akkor már a csok első néhány évében is 2 fölé ugrott volna a termékenységi arányszám. Tudniillik nem kell sokat várni az eredményre, egy gyerek 9 hónapra születik, szünetekkel beiktatva is legyen 3 gyerek 4 év alatt, de azt is vegyük számításba, hogy sokaknak már volt 2 gyerek, tehát elég lett volna csak 9 hónap jónéhány családnak, hogy meglegyen a 3 gyerekük.
Most pedig már a csok 10. éve jön.
Ja, hogy a kormány is rájött már erre, hogy nem a csok és a bábaváró pénz fogja megváltani a világot (az ingatlanbefektetéseiket és a szavazóbázis nagyságát azt megváltotta), ezért már az elején bekerült a szabályzatba, hogy örökbefogadással is lehet teljesíteni a gyerekszámot. Ami alapvetően nem baj, jó ha intézetből családokhoz kerülnek a gyerekek, csakhogy ezt sem vállalta sok szülő.
Leszögezhető tehát, hogy nem a pénz miatt.
De akkor miért fogyunk, ha nem a pénz miatt? Mert a kiscsaládos modell lett a standard. A 3 gyerek ma már egy nagyon nagy családnak számít. A párok többsége, még a gazdagok is egyszerűen úgy vannak vele, hogy legfeljebb kettő, mert ennyi gyerekkel még nincs túl sok gond. Nagyot fordult a világ ahhoz a korhoz képest, amiben a mai idős politikusok felnőttek. Az ő idejükben még lassabb volt a világ, szinte minden máshogy volt és ez csak pár generációnyi különbség.
Miről beszélsz? Magyarország Kormanya nevű facbook csorort engem akkor a spannolt évekkel ezelőtt, mikor rákérdeztem a dermográfiai adatokara, képernyőképet, és a forrást megjelölve!
10(!) Percen brlül törülték a hpzzaszólasomat, engem személy szerint olyan szonten bannoltak, hogy találaot se kapok azóta a "Magyarország Kormánya" keresésemre facebookon.
Nekem meg nincs kamu, álneves profilom, nem is akarom, hogy legyen!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!