A szocializmusban lehetett hazavinni dolgokat a munkahelyekről?
Ismerek olyan családot, ahol 3 családi házat sikerült felhúzni úgy, hogy semennyivel sem voltak átlagon felüli család, mint akárki más, aki akkor élt. Konkrétan tudom, hogy az egyik akkori gyerek, onnan hordta haza a házakhoz szükséges téglát és cementet, meg faanyagot, ahonnan tudta -értsd nem fizetett érte-.
És bár én nem éltem még abban az időben, de az elmondások alapján elég sokan hasonló módszerrel épitkeztek annak idején és lett Kádár kockájul.
Voltak időszakok, amikor mindent vittek, ami nem volt lehegesztve.
Ma már nem lehet. (De igény lenne rá)
Persze, úgy hívják lopás.
Az anyukám nővérének a férje, műszakvezető volt egy zománc gyárban.
Otthon a garázsban gyakorlatilag komplett edényboltot " üzemeltetett" a lopott holmiból... igazi , kemény komcsi volt.
Ma is mindenki lop csak már nagyban. És a rendszerváltás mi volt? Aki jó helyen vol egyik nap már övé volt a gyár ami tegna még "állami" volt..
De rengetegen lopnak ma is kisebb tételeket, okosba kamionról leesett dolgokat lehet ma is kapni. Szóval a lopás van volt és lesz :D
Akkoriban ez nem számított konkrétan lopásnak mivel a kommunizmust építettük, amiben ugyebár minden KÖZÖS.
Maga Kádár mondta: Nem baj ha lopnak az emberek, a magukét viszik haza. Csak az országból ne vigyék ki!
Az állami munkahelyeken mindenki vitt, amit tudott.
Persze voltak olyan xarháziak is, akik nem csak maguknak és a családnak hordtak, hanem árulták is. Akit felnyomtak, az akkoriban nagyon rábaxott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!