Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A tanárok elismerték, hogy...

Éáé kérdése:

A tanárok elismerték, hogy keresnek 300k forint felett. Ennyiből nem tudnak megélni?

Figyelt kérdés

Csak mert eddig arról lehetett hallani, hogy a tanárok olyan keveset keresnek, hogy gyakorlatilag éhen halnak. Azonban nem nagyon beszélt senki arról, hogy "mennyi az annyi". Most vallota be pár tanár hogy 300k-t is megkeres, de többet szeretne.

Rendben nézzük a tényeket.

1. Mindenki minél többet akar keresni

2. A Magyar olyan nép aki ha keveset is keres méreg drága dolgokat vesz.

3. Igen, van olyan munka amihez nem kell érettségi és többet kapsz mint 300k

4. Van olyan aki érettségi mellet is 200k-t keres.

Akkor miért sírnak a tanárok ?

És mennyit akarnak még? És mire is ?

[link]

ápr. 11. 21:35
1 2 3
 11/30 Lord Gauldoth ***** válasza:
82%
#10 Ha ez igaz, akkor erősa jellemed. (Nem irónia.) Grat :)
ápr. 11. 22:07
 12/30 anonim ***** válasza:
18%

ma 21:53

A politikusok fizetése átlagkövető, amit a videóban is kevernek az agyonképzett egyetemi tanárok az inflációkövetéssel. Pedig azért tőlük elvárható lenne, hogy értsék a kettő közötti különbséget vagy épp azt, hogy a bruttó 710 ezres átlag az nettóban 472 ezer, ami simán nem az elképelhetetlen kategória egyetemi tanárok esetében és az ennek nem cáfolata, hogy a megszólaltatott tanárok 350-et keresnek.

Ugyanakkor egyvalamit nem értek. Miért nem mennek el olyan munkahelyre amit nem az állam tart fent? Elméletileg az ő tudásuk sokkal többet ér, mint amit kapnak. Akkor menjenek el 1-2 évre, keressék magukat degeszre és ha megszűnik az egyetemi oktatás akkor a kormány is észhez fog kapni. (orvosoknál is az kellett a fizetésemeléshez, hogy vészesen kevesen legyenek)

ápr. 11. 22:10
 13/30 anonim ***** válasza:
100%

Havi 150ezer mondjuk az albérlet, 60-80 ezer a rezsi. Kajára marad mondjuk 50-60 ezer. Hol a bérlet, hol a benzin, hol a szórakozás?

Nem, ennyi pénzből nem lehet megélni.

ápr. 11. 22:13
 14/30 anonim ***** válasza:
77%
manapság egy culáger többet keres mint 300 ezer.
ápr. 11. 22:14
 15/30 anonim ***** válasza:
46%

12# Sok eszed van, üldözd el még azt a pár maradék tanárt is aki szeretne tanítani...

A kormány pedig soha nem fog észbe kapni, mivel nekik fogatlan, ostoba, tahó szavazók kellenek. Amiket meg is kap mostanában.

ápr. 11. 22:15
 16/30 anonim ***** válasza:
100%
Ma voltam állásinterjún diplomával, csak 250 nettót ajánlottak, nem tudom hol élnek itt egyesek
ápr. 12. 00:27
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

Amit linkeltél videó az egyetemi oktatói tüntetés.

Ahhoz, hogy egyetemen taníts nem elég az érettségi: 5-6 év egyetem, doktori iskola (ez 4 év + kb 2 év disszertáció írás, ebben benne van hogy publikálni kell szakfolyóiratban, hazai és nemzetközi konferenciákra járni) nyelvvizsgák (ez minimum 2 db, de ha idegen nyelven publikálsz, akkor nyilván felső fokon illik tudni mondjuk a nyelvet). Az egyetemen az oktatás mellett (amiben simán benne van, hogy idegen nyelven is kell kurzust tartani), kutatni is kell és folyamatosan képben lenni a dolgokkal.

A egyik barátnőm úgy tanít, hogy azok a mérnökök, akik kijönnek az egyetemről a milliós fizetések felett fognak keresni...

Igen. Ennek tükrében marhakevés a 300K.

És egy normál középiskolai tanár sem érettségivel tanít, hanem szintén 5-6 év egyetem, nyelvvizsga, pedagógia minősítés, stb.

ápr. 13. 10:14
 18/30 anonim ***** válasza:
100%

Saját tapasztalatból csak annyit írnék, hogy amikor tavaly diplomabizottsági tag voltam egyetemen, akkor bruttó 20E Ft-tal díjazták. Ingyen is elvállaltam volna, mert megtiszteltetés, dehát értitek milyen szinten tart az oktatás ennek tükrében.

Úgy hogy 1/5-d részben enyém volt a felelősség azért, hogy ki milyen osztályzatot fog kapni a diplomájára, amivel mennek ki a munka világába. Előtte való napokban át kellett olvasnom az összes szakdolgozatot, jegyzetelni belőle, majd a védés napján reggel 8-tól este 8-ig voltunk bent mire lementek a prezentációk, kérdeztünk, elvégeztük az adminisztratív munkát és megtartottuk az értékelést.

Volt, hogy opponenciát is kellett csinálnom, ezt is tök ingyen. Pedig nem egy egydélutános feladat mire átolvasol egy szakdolgozatot és azt értékeled is, irányt mutatsz, kérdéseket vetsz fel.

Szóval az a csoda, hogy ez így még működik valahogy...

ápr. 13. 10:24
 19/30 anonim ***** válasza:
0%

Akkor miért nem mész dolgozni? :D opponencia, prezentáció, szakdoga olvasás az nem munka az bullshit, még túl is fizettek azzal a 20assal azt megkerested volna videózással is a megfelelő helyen fél óra alatt :D

"A egyik barátnőm úgy tanít, hogy azok a mérnökök, akik kijönnek az egyetemről a milliós fizetések felett fognak keresni..." akkor ki is a hülye, ha valaki önként a fa.. rossz oldalára áll?

ápr. 16. 19:30
 20/30 anonim válasza:

Én perpill 200k-ból megélek úgy hogy csak rezsire költök a lakásban, de nagyon gyér a színvonala életemnek, rossz döntéseket hoztam. :(

18-as átérzem, én egy elég neves Bp-i "NER egyetemen" oktatok félállásban tanársegédként, a nettóm 183 ezer forint, kapok 4500 cafeteriát havonta, plusz Medicover egészségügyi szolgáltatás jár, meg most egy bónuszt kapok májusban, ami nettó 60 ezer lesz. Tehát egy kezdő tanársegéd most nem kap 400 ezret ezen helyen Pesten havonta, júliustól majd emelnek valamit, de határozott idejű szerződés miatt nem lesz többé státuszom. Teljes állást nem vállalhattam, mert tiltja a másik egyetemen lévő PhD szerződésem a 40 órás munkát. Tavasszal kredithiány miatt kénytelen voltam passzívra menni, szerintem ez ősszel is így marad, mert mentálisan nem vagyok jól, a pénzügyi bizonytalanság is felemészt, pedig ebben a lakásban bérleti díjat nem fizetek (de nem az enyém, szóval bármikor ki is rakhatnak).

Itt jelenleg emeltek a PhD ösztöndíjon, 4 félév erejére havi 200k + 4 félév erejére havi 280k a PhD hallgató ösztöndíja. Na ehhez mérten a frissdiplomás egyetemisták és tanárok 250-350 közötti nettó bére nevetséges. A PhD ösztöndíj az még mindig csak egy ösztöndíj, bárki, aki elvállal mellette 20 órás melót, többet keres egy kezdő tanárnál. Viszont a PhD ösztöndíj is óriási lemondás és szívás annak, aki nem tud mellette dolgozni, ugyanis ha olyan kutatócsoportban van valaki, hogy 8-16:00 között kötelezően bent kell lenni, akkor ténylegesen el lehet mondani, hogy a PhD az egy képzés, egyetemi hallgató marad az illető 4-6 évig, hogy egyáltalán el tudjon helyezkedni kutatóként később, mert ez csak a belépő, itt a cím megszerzése nyilván nem egy nívós eredmény, hanem az alap képzettségi elvárás.

És sajnos azt tapasztalom, hogy a mindennapi életben lenézik a PhD hallgatókat, mondván ingyenélők vagyunk. Nem mondom, hogy nincs benne igazság, ennyi kutató-oktató nem kell, mint amennyi fokozatot szerez, 50%-unk meg általában le is morzsolódik, mert én is szembesültem azzal, hogy nem egy laza követelménylistát kell teljesíteni. A képzésen kívüli emberek véleménye meg csak egy dolog, a már dolgozó kutató-oktatók szemében a PhD az tényleg csak egy alap ugródeszka, nagyon fellengzősen beszél minden kollégám arról "hogy hát ez csak a minimum". Szóval sem felülről, sem alulról az anyagi kompenzációt figyelmen kívül hagyva, emberi, érzelmi támogatást szinte semmit sem kaptam az elmúlt 4 évben, az ügyintéző megmondta, hogy ezt sajnos le kell nyelni, mert egy docens valóban nem tud, és nem is akar még egy nyikhaj PhD hallgatót tisztelni stb. Csak egy beosztott vagyunk az ő szemükben, ők meg már jó sokat letettek az asztalra ahhoz, hogy pont nem érdekli őket, hogy mire lenne szüksége egy pályakezdőnek, mert már nem érzik át.

A fizetés miatt a habil. címmel rendelkezők is panaszkodnak, én maximálisan úgy látom, nem tudom mi lesz a felsőoktatással, mert akinek ez ár-érték arányban a meló milyenségével, mennyiségével, a szintlépési elvárásásokkal, munka-magánélet egyensúllyal megéri ennyi pénzért, az megszállott és szerelmes a kutatói életbe. Aki nem megszállott, az elég hamar kilép, és ez a reális reakció erre. Igen, van annyi nyári szünete egy kutatónak, mint egy tanárnak (az egész július kb.) de egy olyan oktatót se ismerek, aki HO-ban nem azon dolgozna a szünetben, hogy az oktatás után utolérje magát a saját kutatásaival ,publikációkkal ,konferenciakészüléssel, következő félév előkészítésével stb. Elmennek nyaralni, de a meetingbe online be kell csatlakozni, mert ezeket a szabikhoz nem tudják igazítani, ez logikus. Fullosan rossz a rendszer.

Én meg akarom most már csinálni a PhD-t, de nem vagyok szerelmes az egyetembe, ilyen feltételek mellett ennyi pénzért ez nem élet.

ápr. 28. 12:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!