Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ukrajna viselkedett velünk...

Ukrajna viselkedett velünk valaha is barátságosan az elmúlt 10-15 évben? Vagy tekintett minket egyenrangúnak? Ha igen, példák rá?

Figyelt kérdés
márc. 4. 16:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
55%
Valaki az oldalon nagyon szenved az Ukránoktól. Az egyik kérdését törölik, rögtön felteszi a másikat. Az ok: embereket találni hogy együtt tudják szidni Ukrajnát. Személyes sérelem, vagy fizetik érte?
márc. 4. 17:56
 12/18 anonim ***** válasza:
0%
A 2014-es puccs óta biztosan nem.
márc. 4. 17:59
 13/18 anonim ***** válasza:
66%

Az szerintem kifejezetten barátságos, jó lépés volt, hogy visszavezették az anyanyelvű oktatást az Európai Unió hivatalos nyelveit beszélő kisebbségeknek.

Mondjuk eddig is nyilvánvaló volt, hogy nem a magyarok és románok, hanem az oroszok ellen hozták a nyelvtörvényt, miután Oroszország megtámadta őket 2014-ben (először).

Nem kis fejtörés lehetett úgy kitalálni az enyhítést, hogy a ruszkik továbbra se tanulhassanak anyanyelven, de a többi kisebbség megkapja ezt a jogot. Okosan kitalálták: az EU hivatalos nyelveire korlátozták. Így csak a magyarok, románok és lengyelek kapták vissza, az oroszok nem.

Ez kifejezetten nekünk szánt barátságos gesztus volt például.

márc. 5. 03:51
 14/18 anonim ***** válasza:
50%
#13 Ez olyan, mintha elrabolna téged egy bűnöző, aztán pár hét múlva meggondolná magát és szabadon engedne. Az is milyen barátságos gesztus, nem?
márc. 5. 07:50
 15/18 anonim ***** válasza:
#5: A turul szobor lebontása egy helyi akció volt, nem országos. Nyilván lehet ez ellen tiltakozni, de értelmes ember ezen túlmenően tud az eseményekre tekinteni.
márc. 5. 08:20
 16/18 anonim ***** válasza:

#15 Nem jó a hasonlat. Ez inkább olyan, mintha téged is túszul ejtenének másokkal együtt, mert rosszkor vagy rossz helyen - de téged végül elengednének, mert csak a másikat akarták.

Én nem mondom, hogy ezzel minden el van intézve, se nem helyeslem a dolgot - csak válaszoltam a kérdésre.

Hoztak egy nyelvtörvényt a 20%-os orosz kisebbség ellen, miután háborúba keveredtek az anyaországukkal. Ennek járulékos vesztesei lett a 0,3%-os magyar és ugyancsak 0,3%-os román kisebbség is annó - most pedig megoldották, hogy ezekre ne vonatkozzon.

Nem mondom, hogy ez óriási dolog, csak válaszoltam a kérdésre. Az világos, hogy ezt barátságos gesztusnak szánták Magyarország és Románia (illetve Lengyelország) irányába, nemcsak az adott kisebbségi közösség felé.

márc. 5. 10:38
 17/18 anonim ***** válasza:
#16 Ha a te hasonlatodat vesszük alapul, akkor sem tekinteném barátságos gesztusnak. Fordított felállásban, ha Magyarországon történne ilyesmi valamelyik kisebbséggel, te sem tekintenéd annak.
márc. 5. 10:52
 18/18 anonim ***** válasza:

#17 Oké, a vélemlényed természetesen elfogadom. Mondhatják erre az ottani magyarok, hogy ennyivel nincs elintézve 10 évnyi jogtiprás.

De én a kérdésre próbáltam válaszolni. Az ukránok oldaláról ez nyilvánvalóan egy barátságos gesztusnak volt szánva (semmiképpen nem ellenségesnek), nem is csak az ottani magyarok, románok és lengyelek felé (sajnos a többség általában pont lesz.rja a kisebbség érzékenységét, kb. mindenütt!), hanem az anyaországok irányába: a diplomáciai kapcsolatokat javítandó.

Hogy erre mi magyarok mondhatjuk, hogy oké, ez nekünk nem elég, sőt, 10 év jogsértés után épphogy csak a minimum, ahhoz nekünk jogunk van. De részükről ez egy barátságos gesztus ("viselkedés") akart lenni. A kérdező kérdése erre vonatkozott, én pedig a kérdést próbáltam megválaszolni.

Ja, és nem vagyok magyarországi. Erdélyi vagyok.

márc. 5. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!