Mit jelent az hogy Koppány bizánc jelét magára vette?
"Ezt nem értem merthogy ezért panaszkodik de azt hinném hogy ez se volt jó pont nyugat felé szerintem nyugatnak ez majdnem ugyanaz mintha pogány maradt volna"
Nyilván a rockoperát kérdezed, de amúgy a történeti Koppányról nem sokat tudunk. Akkoriban sok magyar bizánci keresztségben részesült. Bizánc kereste a szövetségeseket és ekkor nem dőlt el, hogy Magyarország nkább a nyugati vagy inkább a keleti kereszténységhez tartozzon. István döntött a nyugati mellett - illetve már részben Géza is.
A rockoperában Koppány azért panaszkodik, mert egy kényszernek érezte a bizánci kereszténység felvételét.
Azért, mert ugye az egyháznak akkor két része volt, a nyugati és a bizánci. Ahhoz, hogy egy újszülött királyság beintegrálódhasson az akkori európai királyságok közé fel kellett venni a keresztény vallást. István a nyugatit vette fel, Koppány a bizáncit, és bár az is kereszténység volt, nem volt egyforma az erőviszony. A nyugatiak papokat hoztak és nagyon át akarták "mosni" a pogány embereket, amit Koppány nem akart, mert meg akarta őrizni az értékeiket a kereszténység mellett is, amit pedig a nyugatiak nem hagytak volna.
Ugye így van az egész sor: "Pogánynak tartanak, pedig Bizánc jelét
magamra vettem."
"Nincs visszaút, hisz István már a harcra készül,
Idegeneket hív magyarok ellen segítségül." - nyugatiakat hív segítségül.
"Csak az volt a cél, hogy szabadságunk megőrizzem.
Pogánynak tartanak, mert nem tűröm
a papok hatalmát."
"Kezünkben van egy nép és az ország sorsa;
Rómába vezet minden út, vagy a pusztulásba.
KOPPÁNY: Pogánynak tartanak, mert nem tűröm a papok hatalmát.
ISTVÁN: Fogadd el Rómát, és holnap már tiéd az ország."
Remélem, így kicsit le tudtam tisztázni a dolgokat:D
Nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy keresztény volt, csak nem római katolikus.
Tőlünk keletre szinte mindenki "Bizánc jelét" viseli.
Arra utal vele, hogy keresztény volt, csak ő a keleti, bizánci kereszténységet vette fel. Ezzel egyfajta kelet vs nyugat csatájának beállítva Koppány és István ellentétét.
Viszont ezt nem kell készpénznek venni, a rockopera nagy része merő fikció, valójában nagyon kevés infó maradt fenn Koppányról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!