Milyen érzéssel tölt el, hogy a közelmúlt politikai eseményei immár a 12. osztályos hivatalos történelem tananyag részét képezi?
Idézet az online 12. osztályos tankönyvből:
"A Gyurcsány-kormány a tüntetések és a nyilvánvaló bizalomvesztés ellenére nem mondott le. Megkíséreltek bizonyos, a gazdasági egyensúly helyreállítását célzó intézkedéseket, melyek közül a kórházi vizitdíj (orvosi vizsgálatért fizetendő csekély összeg) vált a legismertebbé. Eközben az ellenzék népszavazási kérdéseket terjesztett elő, melyek a kormány népszerűtlen intézkedéseinek eltörlésére irányultak (vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj). A referendumot „szociális népszavazásnak” keresztelték el, és az egyértelmű társadalmi támogatottságot élvező kérdések miatt kimenetele nem lehetett kérdéses. A népszavazáson győztek az igenek, így a kormány kénytelen volt feladni addigi intézkedéseit. A Gyurcsány-kormány nehézségeit tetézte, hogy rövidesen kilépett a koalícióból a kisebbik kormánypárt (SZDSZ). A kormány ezáltal elvesztette az országgyűlésben a többségét, így tehát kisebbségi kormányként vezették tovább az országot az SZDSZ külső támogatásával (egészen 2010-ig)."
Forrás: [link]
Érettségiznél most?
Ezek 18 éve történt események, nem aktuálpolitika. A mostani 12-esek max. csecsemők voltak, amikor ezek történtek. Szerintem nem gond, ha erről is szó esik egy történelem órán.
Nekem is tanítottak a rendszerváltásról meg az EU csatlakozásról, pedig 2011-ben érettségiztem.
Ez teljesen normális, a szöveg korrekt.
Én az ezredforduló környékén érettségiztem, akkor a rendszerváltásig jutottunk el, ami kb. 10 év. Ez alapján most simán beleférhetne még a töribe a 2010-2014 közötti kormány is.
ma 08:34
Nem tudom, van-e akkor jelentősége, hogy egy középiskolás tankönyvben szerepeljen, de egy-két mondatban kb. ez lenne korrekt:
A 2010-2014 közötti kormányzati ciklus egyik nagy ellenérzést kiváltó intézkedése a nyugdíjrendszer átalakítása volt, melynek során az 1998-ban bevezetett, kötelezően privát magánnyugdíj-biztosítóknak fizetett járulékot - mintegy 3 000 milliárd Ft-ot - a kormány visszavett az állami költségvetésbe, hogy csökkentse az államadósságot. Az ellenérzés fő okai, hogy bár a magánnyugdíjpénztárak rendkívül rossz hatékonysággal működtek, a kormány ezt részben az állami nyugdíj megvonásának fenyegetésével érte el, illetve hogy sokan ezt a magántulajdon elvételeként élték meg.
"a kormány visszavett az állami költségvetésbe, hogy csökkentse az államadósságot."
Itt kellene, hogy a logika megakadályozza amit írni akarsz.
Az szerinted ok bárminek az elvételére, hogy csökkentsd az adósságod?
Akkor elveszem a szomszéd néni nyugdíját, hogy befizessem a hitelem.
Elveszem a szalámit sajtot kenyeret, mert éhes vagyok.
Stb.
"Az ellenérzés fő okai, hogy bár a magánnyugdíjpénztárak rendkívül rossz hatékonysággal működtek, a kormány ezt részben az állami nyugdíj megvonásának fenyegetésével érte el, illetve hogy sokan ezt a magántulajdon elvételeként élték meg."
Tehát akkor a zsarolás elfogadható, ha a kormány csinálja?
Rossz hatékonyság? 🤡🤡🤡
A reálhozam, amit kifizettek a végén, 233MRD forint volt. Tudod mi az a reálhozam? Levonva a költségeket, inflációt, a tiszta haszon, ami az embereknél lecsapódott.
Ez rossz hatékonyság??? 😄
Hát örülünk, ha a pénzünk egyáltalán értékén marad a bankszámlán, nem hogy reálhozam 😂😂😂
Egyébként a magánnyugdíj vagyon 50%-a kötelező jelleggel állampapírban kellett, hogy legyen, ezért a biztosító csak a másik felét tudta szabadon befektetni.
Egyébként a magánnyugdíj befizetések még a 25%-át sem tették ki a teljes befizetéseknek, a többi ugyanúgy az államhoz vándorolt.
Most akkor kérlek, az új infók birtokában fuss neki mégegyszer, mert ez így nagyon izzadtságszagú történelemhamisítás lett. 🤣🤣🤣
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!