Mit érzel, amikor olyan embert hallasz szónokolni a nemzeti összefogásról és együttműködésről, aki éveken át a kirekesztést és a széthúzást erősítette?
Nem mondok nevet, de sokan tudják, ki volt az, aki azt mondta, hogy "a haza nem lehet ellenzékben", amikor a pártja alulmaradt a választásokon. Ki sugallta folyton, hogy a "másik oldalra" szavazók nem igazi részei a nemzetnek, csupán megtévesztett emberek. Kinek a párttársa mondta, hogy a "panelprolik" a felelősek a vereségükért. Becsületes, csendes emberek millióit sértették meg azokban az időkben, és fordították egymás ellen a korábban békében élő családtagokat, barátokat.
És most ez az ember beszél nemzeti összefogásról. Amikor hallom, a gyomrom megfordul, és hányni lenne kedvem. Ti nem érzitek így?
Tegnap 16:48:
"Tudod, a baloldalon ez megtörtént, mint a választások eredményei is igazolták. Az mszp elcseszte, és ezért a szavazói voltak annyira kritikusak, hogy a szemére vessék."
Nos, én valahogy a legelszántabb MSZP hívektől nem tapasztalom ezt a kritikus szemléletmódot... Legtöbbjük még most is azt harsogja - többek közt itt is - , hogy az egész csőd, ami az MSZP-vel történt a legutóbbi választásokkor, az Orbán Viktor, és a Fidesz hibája, hiszen bármit csinált az MSZP, annak a Fidesz keresztbe tett... Sokan még most is azt hiszik, hogy a kormányzás nem több, mint jól felépített kommunikáció, és ha a közvéleménnyel sikerül elhitetni egy intézkedésről, hogy az mindenkinek hasznos, akkor az azáltal valóban hasznossá is válik. A valóság azonban az, hogy a rossz intézkedések végül mindig megbosszulják önmagukat, és a szavazópolgár sem hisz el mindent a végtelenségig, főleg akkor nem, ha már a saját bőrén tapasztalja napi szinten, hogy egyre nehezebbé válik az élete.
Én személy szerint Fidesz-szavazóként eddig még nem tapasztaltam, hogy bármi olyasmi történt volna a Fidesz-kormány megalakulása óta, ami ellentmondana a kampányban tett vállalásaikkal. Nem vártam "100 nap után Kánaánt", csak annyit várok el, hogy engedjenek előre jutni, becsületes úton. Az, ami az elmúlt 8 évben történt, számomra összeegyeztethetetlen az értékrendemmel, arról nem is szólva, hogy nagyon sokunknak a napi megélhetése is nagyon nehézzé vált akkoriban. Szó szerint mindenemet elvesztettem az MSZP 8 éve alatt (pedig nem dolgoztam sem rosszabbul, sem pedig kevesebbet, mint előtte), és most abban bízom, hogy újra fogom tudni kezdeni, és nem hátráltatni, hanem inkább segíteni fog a jelenlegi kormányzat engem, és a hozzám hasonlókat. Azt hiszem, hogy úgy, ahogy mi, akik sosem szavaztunk bizalmat végigcsináltuk azt a pokoli 8 évet, ugyanúgy most elvárhatjuk az MSZP szavazóitól is, hogy legyenek türelemmel, és legalább az esélyt adják meg a Fidesz kormánya számára. 2000-től 2006-ig bizonyos türelemmel viseltetett ez az ország az MSZP irányába, így nem érzem jogosnak, hogy egyesek a jelenlegi helyzetben máris kígyót-békát kiabálnak arra a Fideszre, aki a 2000-esnél sokkal rosszabb állapotú országot volt kénytelen átvenni.
A Gyurcsány-kormány nem várhatott el összefogást az emberektől. Az a helyzet, ami az ő kormányzásuk alatt kialakult, az az ő felelősségük volt. Minden hibájuk terhét az állampolgárokra akarták áthárítani, elvárták, hogy az állampolgárok fizessék meg a tévedéseik (el sem tudom képzelni, hogy valaki ilyen helyzetbe hozza az országát saját akaratából) árát. Amit pedig még ennél is sokkal súlyosabb hibának érzek, hogy a reális helyzettel való szembenézés helyett folyamatosan "trükköztek", adatot hamisítottak, és kikozmetikázott nyilatkozatokkal titkolták el a közvélemény elől a valóságot. Amikor pedig már nem volt hová hazudni, a nyakunkra ültették a megszorítás bajnokát, hogy ő hajtsa be rajtunk a nemlétező pénzünket is, hogy valamelyest enyhüljön a kár, amit ők az országnak okoztak. Itt most lehet a gazdasági válsággal takarózni, de mind tudjuk, hogy már a válság kirobbanása előtt is államcsődközeli helyzetben volt az ország, mint ahogy azt is tudjuk, hogy a válság tényét sem voltak sokáig hajlandó a Gyurcsány-kormány elismerni (mint már mondtam, ők szentül hiszik, hogy ha valamit kinyilatkoznak, az úgy is van), nemhogy reagálni arra...
De sorolhatnám még napestig, és most itt nem is ez a fontos. Akinek az elmúlt 8 év nem volt elég arra, hogy rádöbbenjen, hogy az MSZP-re bízni az országot több, mint kockázatos, az ezután sem fog rádöbbenni. A kérdés az, hogy igazságos-e az ilyen fokú kritikus megítélés a Fidesz-kormánnyal szemben azok részéről, akik szavazatukkal maguk is aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy az országunk ma ennyire nehéz helyzetben van.
"Én személy szerint Fidesz-szavazóként eddig még nem tapasztaltam, hogy bármi olyasmi történt volna a Fidesz-kormány megalakulása óta, ami ellentmondana a kampányban tett vállalásaikkal."
Én pedig személy szerint azt látom, hogy a Fidesz egyre jobban fél azoktól az emberektől, akiknek a véleménye két éve még elengedhetetlen és szent volt a számára, legalábbis szavakban. Erre utal az, hogy szűkítenék az Alkotmánybíróság hatáskörét, nehogy valaki egy olyan kérdésben, amellyel annak idején fellázították a fél országot, valaki a jövőben hozzájuk hasonlóan cselekedjen:
Na, ezek után jobb lesz, ha Istent és a jó erkölcsöt többé nem veszik a szájukra...
Johnnyzr, tegnapelőtt 00:13:
Egyrészt örülnék, ha megkímélnél a személyeskedéstől, ugyanis közöd nincs ahhoz, mivel töltöm az időmet, másrészt majd akkor leállítom magam, ha azok is leállítják magukat, akik folyamatosan ontják magukból a rosszindulatú, sz*rkavaró kérdéseiket. Érdekes módon az ő idejüket mégsem akarod beosztani, csak az enyémmel foglalkozol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!