Most, hogy Orbán Viktor is háborúpárti lett február elsején, a szavazótábor hogyan fog viszonyulni a kérdéshez?
Akik szerint nem fegyvervásárlásra megy a pénz, azoknak egy mikroökonómiai példa:
Ha eddig minden pénzem tandíjra fizettem, így már nem jutott új cipőre, de felveszem a csak tandíjra fordítható kamatmentes diákhitelt és ezáltal már tudok új cipőt venni, akkor a diákhitel révén vettem-e a cipőt?
Szűk értelemben talan nem a diákhitelBŐL, de annak RÉVÉN tudtam megvenni. Érdekes nem?
Ukrajna esetében nem így működik. Semmire sincs pénzük. A katonaságra sem. Arra is kell adni és az állam működésére is. Ki erre, ki arra ad pénzt. Tehát azért, mert mi adunk pénzt nekik az államra, nem tudnak emiatt átcsoportosítani pénzt a katonaságra, mert nincs mit átcsoportosítani.
Egyébként bőven adtunk fegyverekre is pénzt nekik, sőt 2014 körül tán tankot is, tehát nem kell összeesküvés elméleteket kitalálj, hogy ez az 50 milliárd sunyiban fegyverre megy. Nyiltan adunk nekik pénzt fegyverre is, amelett az 50 milliárdos állami kiadásokra szánt forrás mellett.
15:
Azért ne essünk túlzásokba, az ukrán gazdaság még jelenlegi állapotában is befizetett tavaly 40 Mrd eurót adóként és járulékként az ukrán költségvetésbe. Ez nem sok ugyan, kicsit több, mint a magyar költségvetés bevételeinek a fele, de azért nem “semmi”.
Az pedig, hogy végső soron az uniós támogatás a fegyvervasarlast is segíti, nem összeesküvés csak rámutattam a költségvetés működésének egy közgazdasági törvényszerűségére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!