Miért a szegény embereknek kell összegyüjteni a pénzt beteg gyerekeknek?
"Múltkor Mészáros adakozott nagyobb összeget erre."
Mészáros vagyona állami pénzekből van. Az állam kasszájába az adófizetők teszik a legtöb pénzt. Minden állam fő bevételei adókból, vámokból, járulékokból vannak (igen, az EU pénze is). A miniumum, hogy Mészáros költsön karitatív célokra.
Csányi is szokott adományozni. Ha már egyszer nem a legolcsóbb a bankja, az ő esetében is ez a minimum, hogy visszaad valamit a lakosságnak.
A felső 1-10% nagyobb része nem nagyon gondolkozik el azon, hogy a vagyonukat a többi 90-99%-nak köszönhetik, nem is látnak a saját szintjüknél lentebb. Egy átlagos ember velük szemben könnyebben átérzi egy másik hozzá hasonló problémáit és ezért könnyebben, szívesebben ad. Ezért.
Most tulajdonképpen azt kérdezed, hogy miért nem az állam fizeti teljeskörűen az egészségügyet. Hát mert spórolnak rajta :)
Ami az adakozást illeti, abban egyetértek az előző válaszolókkal, hogy az átlagjövedelmet jóval meghaladóknak szinte kötelezőnek kellene lennie, az átlag alatt keresőknek viszont nem kellene emiatt bűntudatuknak lennie.
3: Nem mindegy, hogy valaki kap egy szerény fizetést amiből élnie kell, vagy már dollárban számolva is többszörös milliárdossá válik közpénzből.
Ismerek olyan tanárokat, akik szoktak adományozni. Én is szoktam és adtam már egy összegben arányaiban sokkal többet, mint Mészáros és ha valahol fizetéskor van adományozásra opció, azt is ki szoktam választani. Így névtelenül nyugodtan leírhatom, mert nem számít hencegésnek, vagy önreklámnak.
Mészáros a legutóbbi szöveges riport szerint 17 milliárdot adományozott sportra, kultúrára, jótékonyságra. Ez az ő vagyonához képest kb. 3%, vagy annyi sem. Nem tudom, hogy ebből mennyi az, amit segélyként adott igazi karitatív célra, de legyen az 1%, lehet ezt is túlbecsültem.
Az egyik tanár (egyetemi) akit ismerek, 1 millió forint készpénz megtakarítása mellett adományozott 20 ezer forintot az egyik problémával küszködő családnak. Nem túl kevés, de nem is túl sok. Akkor 2%-ot adott a pénzéből, a lehetőségeihez képest arányosítva Mészáros adományának kétszeresét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!