Egyetértesz ezzel? Ha nem, miért nem? És lehetne erről népszavazást tartani?
#4: egyáltalán nem biztos. Ha a jelenleg ellenzékben lévő pártok a helyi emberek által többre tartott jelölteket tudnak állítani a fideszes jelöltek ellenében, és ha az ellenzéki pártoknak végre lesz kellő részletességgel
kimunkált, sokak tetszését elnyerő programja, akkor többségbe kerülhetnek.
Szerintem ez tovább mélyítené azt, hogy két nagy párt verseng és kész. Jobb esetben időnként váltják egymást, rosszabb esetben egy uralkodik, a másik óbégat.
A listás szavazás a kisebb pártoknak kedvez, mert listán sokan szavaznak a legszimpatikusabb pártra, míg körzetben arra, aki esélyesebb a győzelemre és valamennyire egyetért vele. Vagy valaki ellen szavaz.
Az USA-ban is két nagy párt van, de szerintem nálunk jobb, ha többféle hang is van a parlamentben (vagyis, jó lenne, de ehhez komolyabb parlamenti élet és konsruktív viták kellenének).
Lényegében a brit választási rendszerről van szó, csak alsó és felsőház nélkül.
Ha a választás kétfordulós is lenne, egyébként tudnám támogatni.
Ketfordulos dupla koltseggel? Azzal a hiedelemmel hogy ha visszalep a harmadik a masodik helyzett javara akkor minden harmadik majd a masodikra adja le a szavazatat?
Egyertelmeuen a vegyes rendszer a legigazsagosabb. Persze nem a mostani mienk, de normalis gyozteskompenzacioval es a toredekezavazatokkal az egy igen korrekt rendszer.
"Ketfordulos dupla koltseggel?"
A megannyi állami pazarlás mellett szerintem pont nem a demokrácián kellene spórolni.
"Azzal a hiedelemmel hogy ha visszalep a harmadik a masodik helyzett javara akkor minden harmadik majd a masodikra adja le a szavazatat?"
Lehet ezt finomítani, de ott, ahol csak pár % választja el a jelölteket, de egyikük sem szerzett abszolút többséget, még mindig több értelmét látom, mint ami most történik 1 fordulóval és győzteskompenzációval.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!