A határon túli magyarok körében miért van akkora kultusza Horthynak?
Valószínűleg a két bécsi döntés miatt.
Persze, vereség volt a II. világháború, de nagyszüleim életük végéig meghatódva beszéltek arról, hogy anyaországiként is milyen csoda volt átélni a zömében magyar lakta területek visszacsatolását. Napokig ünnepeltek.
Meg ők emlékeznek arra, hogy a második világháború után milyen traumák voltak - sokszor súlyosabbak, mint maga a háború. Ezek az emlékek is hozzájárultak ahhoz, hogy valamelyest megszépült a két világháború közötti Magyarország.
Ahogy ma is: nem volt fényes a 90-es évek, biztos sokan szidták, akik benne éltek. De mikor a mai állapotokból visszatekintesz, akkor meg tud szépülni.
Horthy mindent megtett,hogy igazságosabb határokat kapjon Magyarország.
Ez pedig naggyá teszi őt.
20. század legjobb magyar politikusa volt.
Bocs, de én abszolút nem ezt tapasztalom itt, Erdélyben. Az én nagyszüleim székelyek és magyarok, soha Horthyt nem dicsérték nekem. A visszacsatolásról még hordoztak szép emlékeket, a kezdeti eufóriáról.
De amúgy azért nincs itt akkora Horthy-őrület. Nincs is mit nagyon azon tapsolni, hogy ketté tépték Erdélyt, Észak-Erdélyben sokszor a magyar csendőr oláh parasztozta a székely embert. Aztán elvitték, akit lehetett megdögleni a Don-kanyarba, és utolsó "dicsőséges" lépésként elrománosították Észak-Erdélyt, 200.000 magyar ajkú zsidó deportálásával!
Horthyéknak köszönhetjük, hogy a második világháborút sikerült a magyar vezetésű Észak-Erdélyben úgy lezárni, hogy az addigi magyar (anyanyelvű) többség helyett Magyarország - Hitler parancsára - román többséget csinált a magyar zsidók deportálása révén! Hát ennek aztán lehet örvendeni...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!