Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A drog az rossz?

A drog az rossz?

Figyelt kérdés
Szerinted is be kellene tiltani a drogot?

2023. dec. 15. 12:51
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

@12

"Nem, a csokoládé nem drog, mert nem fogsz milligrammoktól a világodról se tudni."

Remek, hiszen akkor a mariska se drog, attól sem fogsz milligrammoktól a világodról sem tudni. De ugyanez elmondható a drogok legalább feléről (legálisról és illegálisról egyaránt), hogy milligrammos mennyiségben szinte nem is érezhető a hatásuk.

Ellenben a nikotinból 30 mg már komoly keringési zavarokat, légzésnehézséget, 50-60 mg egyszerre történő bevitele pedig már halálos is lehet egy egészséges felnőtt ember számára, tehát a cigaretta az drog, a meghatározásod szerint.

"Nem nem az, és azt hogy mi számít drognak és mi nem, azt a mennyiség határozza meg."

Tehát ha én 40 liter pálinkával a hátamon sétálgatok, akkor az drog, de ha negyed gramm kokain van a zsebemben, az nem drog? Vagy hogyan is kellene ezt pontosabban értelmezni?

"Nem mindegy, hogy az egyikből tizedgrammok ölnek meg, a másikból már csak többtucat deka, a harmadikból meg többliter."

Jó, de akkor a cigaretta most drog, mivel egy tized gramm egyszerre történő bevitele már kábé mindenki számára halálos mennyiség, míg a marihuána nem, mivel annak nincs ismeretes halálos dózisa?

2023. dec. 15. 18:55
 22/29 anonim ***** válasza:
9%
“Szarni lehet?"
2023. dec. 15. 19:05
 23/29 Dzsonszi ***** válasza:

Uristen hogy lehet valaki ennyire hülye? Aztán az ilyenek nyomatják, hogy drogozni jó...

De teszek egy próbát hátha sikerül felfognod, amit írtam, bár tudom hogy fölösleges.

Az hogy mi a különbség méreg, hatóanyag vagy kábítószer-nem kábítószer között az a mennyiség. Egy gyógyszer pl lehet gyógyír is, egyben méreg is. Ezt vegyészmérnököknek, gyógyszerészeknek az első előadáson szokták megtanítani egyetemen, feltételezem te idáig nem fogsz eljutni.

De azért lehet őket kategórizálni, hogy mekkora mennyiség kell ahhoz, hogy megöljön. Pl mérgek esetén:

1,0 mg/kg testsúly alatt szupertoxikus

1,1-5,0 mg/kg testúly közt rendkívül toxikus

... és így tovább ... 15 000 mg/kg testúly felett pedig gyakorlatilag nem toxikus. Így hiába halnál meg ha meginnál 5-10 liter vizet, attól függetlenül a víz nem nevezhető mérgezőnek. Vagy a konyhasóból 3 g/kg testúlyt kellene elfogyasztanod, hogy meghalj tehát nem nevezhető méregnek.

Ezért ez a csodálatos tudásodra utaló kérdésed, teljesen értelmét veszti:

"Tehát ha én 40 liter pálinkával a hátamon sétálgatok, akkor az drog, de ha negyed gramm kokain van a zsebemben, az nem drog? Vagy hogyan is kellene ezt pontosabban értelmezni?"

Hiába van nálad 1 kg konyhasó az nem méreg. Azt kell nézni, hogy mi az az anyagmennyiség amitől már meghalsz és ha az elér egy X értéket/testúlykg-ként, akkor lesz méreg.

Így van ez a kábítószerekkel is, vannak keményebbek, meg enyhébbek dózis alapján, és van az az anyag, amiből már olyan sokat kell bevinned hogy módosítsa a tudatodat vagy egyáltalán nem is okoz tudatmódosítást, hogy gyakorlatilag nem nevezhető kábítószernek. Vili? És ez nem milligrammok esetén lesz igaz, már tizedgramm mennyiségben is nevezhető kábítószernek, mint akár a marijuana.

2023. dec. 15. 19:46
 24/29 anonim ***** válasza:

"Így van ez a kábítószerekkel is, vannak keményebbek, meg enyhébbek dózis alapján, és van az az anyag, amiből már olyan sokat kell bevinned hogy módosítsa a tudatodat vagy egyáltalán nem is okoz tudatmódosítást, hogy gyakorlatilag nem nevezhető kábítószernek. Vili? És ez nem milligrammok esetén lesz igaz, már tizedgramm mennyiségben is nevezhető kábítószernek, mint akár a marijuana."

A tizedgramm az a százszorosa a milligrammnak. Tizedgramm (100 mg) pedig nikotinból már halálos dózis, vagyis ez alapján a cigaretta keménydrognak kellene hogy minősüljön. Ha viszont tizedmilligrammra gondoltál, akkor meg a marihuánára vonatkozó állításod nem állja meg a helyét, az tizedmilligrammos dózisban kvázi semmiféle hatással sincs.

Ne érts félre, egy oldalon állunk. Én sem gondolom, hogy a marihuána legalizálása az annyira szuper dolog lenne, azt meg főleg nem mondom, hogy drogozni jó. Viszont, ha nem is sokkal, de szerintem több érv szól a legalizálás mellett, mint a tiltása mellett.

Ezen szerintem el tudunk vitatkozni, és szívesen is teszem, feltéve, hogy a személyeskedést kihagyjuk az eszmecseréből.

2023. dec. 16. 01:48
 25/29 anonim ***** válasza:
Drog definícó szerint a központi idegrendszerre ható kémiai anyag. Ez alapján igenis drog minden, ami módosítja a tudatállapotot és a szervezetben nem magától termelődik. A koffein, a nikotin, alkohol, bizonyos gyógyszerek/étrendkiegészítők és az illegális kábítószerek is. A kábítószer pedig jogi kifejezés és kizárólag azt közli, hogy az adott szer illegitim.
2023. dec. 16. 02:19
 26/29 Dzsonszi ***** válasza:

"A tizedgramm az a százszorosa a milligrammnak. Tizedgramm (100 mg) pedig nikotinból már halálos dózis, vagyis ez alapján a cigaretta keménydrognak kellene hogy minősüljön. Ha viszont tizedmilligrammra gondoltál, akkor meg a marihuánára vonatkozó állításod nem állja meg a helyét, az tizedmilligrammos dózisban kvázi semmiféle hatással sincs."

Azt is figyelembe kell venni adott esetben, hogy a gyakorlatban mi az a mennyiség, amit egyáltalán egyszerre be tudsz vinni a szervezetetbe. Igen a nikotin ez alapján egy erős drognak minősöl, de a dohány nem tartalmaz annyi nikotint, amitől a világodról nem fogsz tudni vagy meghalsz.

Oké akkor szinte akármit nevezhetünk drognak, de vegyük már észre, hogy van különbség aközött, hogy mekkora hatással van az idegrendszeredre és mekkora mennyiséggel kell bevinned, hogy elérje azt a hatást.

És feltételezem a kérdező nem a csokira meg a fagyira gondolt, mikor a drogról kérdezett, hanem a hétköznapi értelemben vett drogokról, amiket nevezhetünk narkotikumnak is, és szerintem a jogi elnevezés a legtalábóbb, mint kábítószer, mert ezzel választjuk el azokat, amik igencsak módosítják az öntudatunkat. Vagy te mondanád egy kávézó, csokizó emberre hogy drogozik?

Véleményem szerint a marijuana van a határon, ami hétköznapi értelemben vett drognak minősül, annak legalizálása pedig érdekes kérdés és nem is ellenzem én se annyira, ha feltételeket szabnak a fogyasztásáral. Viszont attól "keményebb" drogokat (heroin, meth, kokain, LSD) már semmiképp nem engedélyeznék.

2023. dec. 16. 06:31
 27/29 anonim ***** válasza:

A kés ember életet tud kioltani. Akkor a kés rossz. Tiltsuk be azt is.

A drogok önmagukban se nem jók se nem rosszak. Az azokat használó embereken múlik hogy hogyan használják. Pl az ópium származékok nélkül a legtöbb nagyműtét nem lenne lehetséges, ugyanakkor egy erősen addiktív könnyen túladagolható drog. A fű egy csomó betegségre gyógymódot kínál, de sok mentális betegség rosszabbodik a rendszeres fűhasználattól. Stb.

2023. dec. 21. 17:45
 28/29 anonim ***** válasza:

Hosszú távon mindenkit a sírba tesz, aki rászokik a kemény drogokra és kevesen tudnak lejönni róla. Ráadásul a többség enyhébb szerekkel kezd, csak hozzászokik a szervezete és utána már nem lesz elég, erősebb szerekhez nyúlnak.

Szerintem nem vita tárgya, hogy rossz dolog, de mindig lesznek fogyasztói. Sajnos nem tud olyan ideális világ lenni, hogy mindenki meg legyen nélküle, mindig lesznek, akik rászoknak.

Valahogy engem sosem vonzott, még az alkohol, dohányzás sem, nemhogy keményebb szerek. Pedig voltak és vannak problémáim, de mindig másban kerestem a megoldást és általában meg is találtam.

jan. 14. 19:02
 29/29 anonim válasza:
jan. 14. 20:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!