Tényleg volt egy pillanat amikor megpecsételődött a Magyarország sorsa 1900 előtt?
Állítólag volt egy választóvonal, amikor a németek helyett a franciákat választhattuk volna szövetségesünknek. Az előadó úgy fejezi ki: "voksunkat... és akkor Trianon sem történik meg"
Ez nekem azért nem kerek, mert Habsburg befolyás alatt, hogyan is választhattuk volna a franciákat a németek helyett.
Az előadó lehet a Habsburg befolyás előtti korszakra utal? Azt tudom, hogy a Románok olyan jó barátok a franciáknak, mint a magyar a lengyelnek.
Jobban jártunk volna, ha Franciaországgal kötünk testvéri vérszerződést, mint Németországgal?
Mikor volt ez a választóvonal, ha volt egyáltalán?
Gyönyörű eszmefuttatás, de hol is volt ebben nekünk voksunk?
"Az előadó lehet a Habsburg befolyás előtti korszakra utal?"
Mármint a török hódoltságra, amikor lentről a török, balról meg a német ostromolta Magyarországot? Itt sem látom a szavazati lehetőséget.
"Azt tudom, hogy a Románok olyan jó barátok a franciáknak, mint a magyar a lengyelnek."
Hát azt azért nem mondanám, mert a magyar-lengyel vonalon beszélhetünk barátságról, a románok és franciák között nincs egyenrangúság, az inkább olyasmi, mint a mostani magyar-német kapcsolat.
A Habsburgok és a "németek" egyáltalán nem voltak jóban, hiszen 1866-ban még háborúzott a Habsburg Birodalom és Poroszország, akkor utána valóban majdnem szövetséget kötöttünk Franciaországgal ellenük, de érdekellentétek miatt ez nem jött össze.
Később pedig az 1878-as orosz-török háború révén az oroszok beletenyereltek a Habsburg érdekszférába, így lett egy közös keleti riválisunk. De állítólag volt olyan csoportosulás, akik inkább a franciák társaságát keresték volna.
Mindenesetre Trianon szempontjából ez érdektelen, a Habsburg Birodalom mindenképpen szétesett volna akár veszít akár győz, ha nem biztosít kellő autonómiát népeinek.
Lényegtelen lett volna. Annyira gazdag ország lennénk, de nyilván ez kinek lenne jó? Senkinek.
Lehet engem dilisnek hívni, de igaz. Utána lehet olvasni, mennyire jó helyen vagyunk földrajzilag, mi vagyunk Európa szíve, közepe..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!