Jövő évtől kötelező lesz bizonyos biohulladékok háztartási szelektív gyűjtése. Szerintetek mennyire lesz rá megfelelő lakossági hajlandóság is?
"Jóval nagyobb gond, hogy a hulladéktelepeken, még a standard szelektiv szeméttel sem tudnak mit kezdeni, ez is kb látványpékségnek lesz jó."
Jogos, bár szerintem - bár lehet, naiv vagyok - a biohulladék némileg egyszerűbb történet, mert azt nem kell szétválogatni, meg úrjafeldolgozni, csak - most nagyon leegyszerűsítem - hagyni a természetet dolgozni.
Nem azonnal, de meglesz.
A lépcsőház majdnem fele szeretett volna komposztládát, de a többség leszavazta, a patkányok miatt.
Nekünk jelenleg 3 szemetesünk van a lakásban, nagy szövetzsák a szelektívnek, egy zacskó nélküli kuka a háztartási hulladéknak, és egy kis kenyeres zacskó biohulladéknak. Sokkal kényelmesebb és olcsóbb is így.
Jelenleg megy bele a sima kukába a biohulladék is, de jövőre lesz rá végre külön
Szerintem ez olyan mint a mosipelus kisgyerekeseknek.
Sokan idegenkednek, sokan viszont nem használnak eldobhatót.
Ott az ár egy igen erős mozgatórugó lett a terjedésben. Régen ugyanannyi volt a kettő, ma már bő fele annyi a mosizás.
Itt is ha a kormány felemelné a nem szelektálható szemét árát, büntetné a keveredést akkor megnőne a kedv. De ez csak idővel
De a lehetőség így már adott lesz mindenkinek arra, hogy jobban szelektáljon, én bízom benne, hogy jó lesz
Szerintem az EU felszólította az kormányt, hogy növelje a hulladék újrahasznosítás arányát, és az próbálja a legolcsóbb alternatívát megoldani.
.
Ezzel nálunk (Bp külváros) nem lehetne nagyon nagy javulást elérni.
A környéken 20-30 éve még csak nagyon kevesen komposztáltunk, most már kb 10 szomszédból 7 komposztálja a zöldhulladék egészét, vagy jelentős részét.
(Bár lehet, hogy nem reprezentatív a felmérésem és nekem volt pozitív ráhatásom a szomszédokra.)
.
Ezzel az a "probléma", hogy nem lehet központilag mérni, nem jelenik meg a statisztikában, mint feldolgozott hulladék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!