Miért olyan nehéz elhinni egyeseknek, hogy 10% alatt van az infláció?
Mondjuk a 300-500%-os áron vásárol lélegeztetőgépek sem biztos hogy infláció csökkentő tételek (köszi Petya miniszter, biztos jó helyre ment az a 300 milliárd feleslegesen elköltött pénz is)
Gondolom a házimozik és MacBookok csak 10%-al drágultak, de a kenyér meg 100 %-val.
Ez a statisztika-hamísítás.
"Most te jössz, agyas barátom! :)"
Tudsz olyat is linkelni barátom, ami nem kormány propaganda?
"És minek nőtt a többszörösére az ára az utóbbi 1 évben?"
Szerintem ha ezt komolyan kérdezed, akkor nincs miről beszélni, mert vagy egy alternatív univerzumban létezel vagy csak hülye vagy.
"Szerintem ha ezt komolyan kérdezed, akkor nincs miről beszélni, mert vagy egy alternatív univerzumban létezel vagy csak hülye vagy."
Teljesen igazad van. Kellemetlen helyzetben vannak ilyenkor ezek a kormán-trollok, mert a valóságot kell elhazudniuk, ami azért vastag pofabőrt, és nulla gerincet igényel.
Szerintem itt többen összemosnak több dolgot és érzésem szerint a kormány is erre játszik.
Az infláció az egy mérőszám, ami az inflációs termékkosár drágálását méri amiben van több száz termék. Ez egy egységes mérési módszertan, de csak a nagy egészről ad(sokszor hibás) képet, a részletekről nem. Ez azért lehet, mert jövedelmi helyzettől függően mindenki eltérő mértékben költ a kölönböző mért termékekre,emiatt jelentős eltérések alakulhatnak ki az infláció érzésében.
Aki kis keresetű és a jövedelmének 25%-át költi élelmiszerre, annak odabszott az élelmiszerár drágulása, míg aki magas jövedelmű és csak a jövedelmének 5%-át költi élelmiszerre az meg sem érzte ennek a kategóriának a drágulását.
Az meg egyenesen vicc, hogy az éves inflációs számon vitatkoztok amikor az sok esetben annyira eltér termékkategórik inflációjától, hogy értelmetlen összehasonlítani.
Ha megnézzük a tavaly októberi adatot:
"2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit."
Szomorú, de ezen belül:
"12 hónap alatt, 2021. októberhez viszonyítva:
Az élelmiszerek ára 40,0%-kal emelkedett"
Hiába volt 21,1% az éves infláció, ha a kaja kétszer ennyivel drágult. A mostani utolsó adat szerint:
"2023. októberben átlagosan 9,9%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat a fogyasztói árak"
és
"12 hónap alatt, 2022. októberhez viszonyítva:
Az élelmiszerek ára 10,4%-kal emelkedett"
Ha én most átlag 10,5 %-kal többet fizetek a kajáért és nem veszek ikea bútort valamint használt Suzukit akkor... :D
Persze sokan tapsolnak a 9,9%-nak, mert 10 alatt van de ez még mindig 10% DRÁGULÁS. 2021 (októberéhez képest +121,1%)+109,9%. Két év alatt 33,08% infláció, de szuper nekünk, mert ebből az egyik rész csak 10% :D
Két év alatt a KSH által mért élelmiszer kosár átlaga 54,7%-ot drágult, van ami ennek a dupláját!
Szóval papíron 9,9 de ez semmit nem jelent az egyéni vásárlókra nézve, ez csak egy összátlag. Az egyéni vásárlói kosarak drágulása az most is 10% felett van úgy, hogy megelőzte egy 25% feletti előző év.
A KSH-t ért vádakra: mi sem bizonyítja jobban, hogy hazudnak, mint
"A háztartási energia 16,1%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 33,5, az elektromos energiáért 3,4%-kal kevesebbet, a tűzifáért 5,4, a palackos gázért 4,7%-kal többet kellett fizetni."
Nálatok olcsóbb let a fix tarifás gáz? Vagy az áram? Lemaradtam valamiről Változtak az áramárak 2022 augusztus 1-óta? :D
Egy haramdával olcsóbb lett a vezetékes gáz? :D
"Tudsz olyat is linkelni barátom, ami nem kormány propaganda?"
Telex:
Európai Unió:
"Szerintem ha ezt komolyan kérdezed, akkor nincs miről beszélni, mert vagy egy alternatív univerzumban létezel vagy csak hülye vagy."
Komolyan kérdezem.
Mondj 5 terméket, aminek az utóbbi a többszörösére nőtt az ára. Gondolom könnyedén fogsz tudni mondani, hisz szerinted aki nem tud az egy alternatív valóságban él. :)
Kérdező:
>>Telex és Európai Unió<<
Az infláció mérését az állami KSH végzi, ők publikálják, ők szolgáltatják az adatot az Eurostatnak is. A hírportálok lehozzák mit publikált a KSH, ez még nem jelenti azt hogy a lakossági földgáz és az elektromos áram ára csökkent volna :)
Nekem nem úgy tűnik, mintha a Telex, vagy az Európai Unió kételkedne benne, hogy annyi-e.
Hozzáteszem, az infláció számítási módszerünk megfelel az EU-s előírásoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!