A tanárok mikor fogják fel végre, hogy a magyar gazdaság nem tud kitermelni 600-800 ezres fizetéseket?
Még urambocsá az is lehet, hogy CSAK NEKIK kitudná termelni ha nem lopnának annyit (mondom mindezt Fideszesként), de akkor már az orvosoknak/ápolóknak/mentősöknek/tűzoltóknak/óvónőknek meg kb minden közszférában dolgozónak arányosan emelni kellene a fizetésén amit még a legbecsületesebb kormány se tudna kigazdálkodni.
Komolyan végig tudjátok gondolni, hogy mit jelent a gyakorlatban a 150-200 százalékos fizetésemelés és tudjátok ti, hogy a német fizetések miért akkorák?
Kérlek szépen azért akkorák mert ott vannak a világ leginnovatívabb legkomolyabb cégei (BMW, Bosch, Audi, SAP, Siemens, Continental).
Nálunk meg ezek dolgoztatnak. És ez csak a versenyszféra!
Akkor mit vártok ti, hogy közalkalmazottként majd kerestek annyit, mint az echte német BMW fejlesztőmérnökei akik munkát biztosítanak a magyaroknak azzal, hogy pont idejönnek a többi másik tucat szóbajöhető ország helyett?
"a magyar gazdaság nem tud kitermelni 600-800 ezres fizetéseket?"
Ez azt jelenti, hogy a kormány alkalmatlan.
"Komolyan végig tudjátok gondolni, hogy mit jelent a gyakorlatban a 150-200 százalékos fizetésemelés és tudjátok ti, hogy a német fizetések miért akkorák?"
Csak a tanároknak? Nem sok. Tekintve, hogy alapvetően kis összegről beszélünk.
A kormány 2022 elején elmondta, hogy a 10%-os fizetés emelés a tanároknak 63 milliárdba kerül, vagyis a 100% az olyan 630 milliárd.
Egyszerű példa, ebben az évben a kormány csak az első 7 hónapban ezer milliárd támogatást adott energiaszolgáltató cégeknek.
Szóval, amúgy ezt simán ki lehetne fizetni.
"Kérlek szépen azért akkorák mert ott vannak a világ leginnovatívabb legkomolyabb cégei (BMW, Bosch, Audi, SAP, Siemens, Continental)."
Nálunk is lehetnének ilyen cégek, ha piaci alapon működne a gazdaság és nem Mészároshoz öntenének mindent.
Az esély meg lenne rá, a fidesz döntött úgy, hogy ezt nem akarja.
"Akkor mit vártok ti, hogy közalkalmazottként majd kerestek annyit, mint az echte német BMW fejlesztőmérnökei"
Igen, normális országban a tanár az egyik legjobban fizetett szakma, mivel a fejlesztőmérnökök is jártak iskolába és minél jobb az iskola annál több fejlesztőmérnök lesz.
"mondom mindezt Fideszesként"
Jahh hát akkor ne csodálkozz hogy ostoba vagy.
10
Az alapbér nem változott, csak az ágazati pótlékot tették hozzá, amely bármikor elvehető és csak ezen a pótlékon emeltek de ez nem követte az inflációt, jóval alatta van. Igen a Gyurcsány kormány vette el a plusz juttatásokat. A Fidesznek meg jó úgy ahogy van. Nem nagyon kapaszkodtak változtatni rajta.
Én nem vagyok se fideszes se balos. Nekem egykutya, mert ami a 2000-es évek közepétől elindult politikai hadszíntér mindkét oldalról az egy bohózat, nem, inkább tragikomédia.
Én nem hergelek. Nem is tüntettem. Én az a fajta hülye pedagógus vagyok aki teszi a dolgát mert a gyerekek szeretete tart a pályán. Én úgy gondolom, hogy amire nincs befolyásom azzal nem harcolok. A pedagógus tüntetéseket én nem tartom megoldásnak, de ez nem ide tartozik. Elég nekem és kollégáimnak napi szinten megvívni egy rossz rendszer keretei között azt a harcot, hogy a rendszer ellenére és a gyerekek érdekében úgy végezzük a munkánkat, hogy minél több jót hozzunk ki belőle.
A KSH szerint 550 000 Körül van az átlagfizetés Magyarországon.
Akkor csak annyi a dolguk, hogy ezt az átlagot odaadják a tanároknak.
2022-ben még arról cikkeztek a lakájmédiában, hogy a tanárok átlagfizetése 450 ezer. Ahhoz, hogy elérjék azt a káprázatos 600-800 ezres fizetést, átlagosan csak 150-350 ezerrel kell emelni. Számoljunk most az egyszerűség kedvéért 200 ezerrel:
Ebből lejön a 15% SZJA, a 18,5% járulék, amik az államhoz mennek vissza (a munkáltatói járulékokkal együtt), tehát az államnak tisztán csak 133 ezret kell kigazdálkodnia a fizetésemeléshez.
Ezt a 133 ezret ugye a tanárok elköltik 27%-os ÁFA mellett, ami szintén visszamegy az államhoz: 105 ezernél tartunk.
Kb. 140 ezer tanár van, azoknak kell 12 hónapra kigazdálkodnia az államnak 105 ezret, ami éves szinten 176 milliárdot jelent. Most nem foom bemásolni a központi költségvetés mérlegfőösszegét, higyjétek el nekem bemondásos alapra, hogy ez az összeg kicsi ahhoz képest. Ha esetleg meggondolná magát a kormány és mégsem venné meg a Bosnyák tér mögött 244 milliárdért azt a félkész betontömböt, akkor a béremeléshez szükséges forrás 140%-a meg is lenne a tanárok fizetésemeléséhez.
Bumm, tessék, ki van gazdálkodva.
Nyilván a számításom elnagyolt, mert nemcsak 27%-os ÁFA létezik a világon és sok tanár biztos családos ember, akik kapnak adókedvezményt, de ugyanígy nem számoltam azzal, hogy a cégek mennyivel több TAO-t és HIPA-t fognak tudni fizetni a megnőtt értékesítésük után, vagy hogy a dohány, alkohol, benzin stb. után mennyivel több jövedékadó fog szintúgy beérkezni, vagy hogy a különadók (amiből most van néhány) hogyan fognak nőni és hasonlók.
Itt azon van a hangsúly, hogyha 800 ezres fizetése nem is lehet mindenkinek, az, hogy a tanárok fizetése az országos átlag alatt van, az kizárólag hosszú évek politikai akarat (illetve inkább annak hiányának) eredménye, nem pedig pénzügyi kérdés tárgya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!