Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A tanárok mikor fogják fel...

A tanárok mikor fogják fel végre, hogy a magyar gazdaság nem tud kitermelni 600-800 ezres fizetéseket?

Figyelt kérdés

Még urambocsá az is lehet, hogy CSAK NEKIK kitudná termelni ha nem lopnának annyit (mondom mindezt Fideszesként), de akkor már az orvosoknak/ápolóknak/mentősöknek/tűzoltóknak/óvónőknek meg kb minden közszférában dolgozónak arányosan emelni kellene a fizetésén amit még a legbecsületesebb kormány se tudna kigazdálkodni.

Komolyan végig tudjátok gondolni, hogy mit jelent a gyakorlatban a 150-200 százalékos fizetésemelés és tudjátok ti, hogy a német fizetések miért akkorák?

Kérlek szépen azért akkorák mert ott vannak a világ leginnovatívabb legkomolyabb cégei (BMW, Bosch, Audi, SAP, Siemens, Continental).

Nálunk meg ezek dolgoztatnak. És ez csak a versenyszféra!

Akkor mit vártok ti, hogy közalkalmazottként majd kerestek annyit, mint az echte német BMW fejlesztőmérnökei akik munkát biztosítanak a magyaroknak azzal, hogy pont idejönnek a többi másik tucat szóbajöhető ország helyett?

2023. nov. 24. 15:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
84%

"a magyar gazdaság nem tud kitermelni 600-800 ezres fizetéseket?"

Ez azt jelenti, hogy a kormány alkalmatlan.

"Komolyan végig tudjátok gondolni, hogy mit jelent a gyakorlatban a 150-200 százalékos fizetésemelés és tudjátok ti, hogy a német fizetések miért akkorák?"

Csak a tanároknak? Nem sok. Tekintve, hogy alapvetően kis összegről beszélünk.

A kormány 2022 elején elmondta, hogy a 10%-os fizetés emelés a tanároknak 63 milliárdba kerül, vagyis a 100% az olyan 630 milliárd.

Egyszerű példa, ebben az évben a kormány csak az első 7 hónapban ezer milliárd támogatást adott energiaszolgáltató cégeknek.

Szóval, amúgy ezt simán ki lehetne fizetni.

"Kérlek szépen azért akkorák mert ott vannak a világ leginnovatívabb legkomolyabb cégei (BMW, Bosch, Audi, SAP, Siemens, Continental)."

Nálunk is lehetnének ilyen cégek, ha piaci alapon működne a gazdaság és nem Mészároshoz öntenének mindent.

Az esély meg lenne rá, a fidesz döntött úgy, hogy ezt nem akarja.

"Akkor mit vártok ti, hogy közalkalmazottként majd kerestek annyit, mint az echte német BMW fejlesztőmérnökei"

Igen, normális országban a tanár az egyik legjobban fizetett szakma, mivel a fejlesztőmérnökök is jártak iskolába és minél jobb az iskola annál több fejlesztőmérnök lesz.

2023. nov. 24. 17:19
 12/24 anonim ***** válasza:
Semikor mivel ki tud. Ma Magyarországon a minimálbéres az aki 1 500 ezret kitermel ha adsz neki 500 ezret brutális profitod van a többi jóval efölött.
2023. nov. 24. 17:22
 13/24 anonim ***** válasza:
88%

"mondom mindezt Fideszesként"

Jahh hát akkor ne csodálkozz hogy ostoba vagy.

2023. nov. 24. 17:23
 14/24 anonim válasza:
61%

10

Az alapbér nem változott, csak az ágazati pótlékot tették hozzá, amely bármikor elvehető és csak ezen a pótlékon emeltek de ez nem követte az inflációt, jóval alatta van. Igen a Gyurcsány kormány vette el a plusz juttatásokat. A Fidesznek meg jó úgy ahogy van. Nem nagyon kapaszkodtak változtatni rajta.

Én nem vagyok se fideszes se balos. Nekem egykutya, mert ami a 2000-es évek közepétől elindult politikai hadszíntér mindkét oldalról az egy bohózat, nem, inkább tragikomédia.

Én nem hergelek. Nem is tüntettem. Én az a fajta hülye pedagógus vagyok aki teszi a dolgát mert a gyerekek szeretete tart a pályán. Én úgy gondolom, hogy amire nincs befolyásom azzal nem harcolok. A pedagógus tüntetéseket én nem tartom megoldásnak, de ez nem ide tartozik. Elég nekem és kollégáimnak napi szinten megvívni egy rossz rendszer keretei között azt a harcot, hogy a rendszer ellenére és a gyerekek érdekében úgy végezzük a munkánkat, hogy minél több jót hozzunk ki belőle.

2023. nov. 24. 17:28
 15/24 anonim ***** válasza:
86%
Annyi eszed meg egyébként magyarként lehetne már, hogy itt nincs olyan amire nincs pénz. Egyszerűen itt termelődik ki a legnagyobb profit. Itt szaré húgyé szerelnek össze autókat amit busás eurókért adnak el külföldön amiből a legbusásabb adókat szedik be, természetesen csak a munkástól, nem a gyártól és ebből extrabusás villák épülnek természetesen nem a munkásnak csak az ingyenélőnek. Ha én Magyarországon olyat hallok valakitől hogy valamire nincs pénz általában úgy rúgom fejbe az embert hogy eltörik az állkapcsa.
2023. nov. 24. 17:29
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

A KSH szerint 550 000 Körül van az átlagfizetés Magyarországon.

Akkor csak annyi a dolguk, hogy ezt az átlagot odaadják a tanároknak.

2023. nov. 24. 17:33
 17/24 anonim ***** válasza:
83%
A csuti potrohos 5 milla plusz 2-3 milla juttatásokat akkor hogyan is termeljük ki? ja világrekord adókkal.
2023. nov. 24. 17:37
 18/24 anonim ***** válasza:
88%
A családi adókedvezményt bezzeg kitudja termelni, meg a CSOK-t és egyéb ingyenpénzeket, ugye?
2023. nov. 24. 17:39
 19/24 anonim ***** válasza:
88%
A lombmentes lombkoronasetanyok meg biciklivel jarhatatlan bicikliutak fontosabbak a tanaroknal es az oktatasugynel, ezt se felejtsuk el. Azokra jutott penz...
2023. nov. 24. 18:36
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

2022-ben még arról cikkeztek a lakájmédiában, hogy a tanárok átlagfizetése 450 ezer. Ahhoz, hogy elérjék azt a káprázatos 600-800 ezres fizetést, átlagosan csak 150-350 ezerrel kell emelni. Számoljunk most az egyszerűség kedvéért 200 ezerrel:

Ebből lejön a 15% SZJA, a 18,5% járulék, amik az államhoz mennek vissza (a munkáltatói járulékokkal együtt), tehát az államnak tisztán csak 133 ezret kell kigazdálkodnia a fizetésemeléshez.

Ezt a 133 ezret ugye a tanárok elköltik 27%-os ÁFA mellett, ami szintén visszamegy az államhoz: 105 ezernél tartunk.

Kb. 140 ezer tanár van, azoknak kell 12 hónapra kigazdálkodnia az államnak 105 ezret, ami éves szinten 176 milliárdot jelent. Most nem foom bemásolni a központi költségvetés mérlegfőösszegét, higyjétek el nekem bemondásos alapra, hogy ez az összeg kicsi ahhoz képest. Ha esetleg meggondolná magát a kormány és mégsem venné meg a Bosnyák tér mögött 244 milliárdért azt a félkész betontömböt, akkor a béremeléshez szükséges forrás 140%-a meg is lenne a tanárok fizetésemeléséhez.

Bumm, tessék, ki van gazdálkodva.

Nyilván a számításom elnagyolt, mert nemcsak 27%-os ÁFA létezik a világon és sok tanár biztos családos ember, akik kapnak adókedvezményt, de ugyanígy nem számoltam azzal, hogy a cégek mennyivel több TAO-t és HIPA-t fognak tudni fizetni a megnőtt értékesítésük után, vagy hogy a dohány, alkohol, benzin stb. után mennyivel több jövedékadó fog szintúgy beérkezni, vagy hogy a különadók (amiből most van néhány) hogyan fognak nőni és hasonlók.

Itt azon van a hangsúly, hogyha 800 ezres fizetése nem is lehet mindenkinek, az, hogy a tanárok fizetése az országos átlag alatt van, az kizárólag hosszú évek politikai akarat (illetve inkább annak hiányának) eredménye, nem pedig pénzügyi kérdés tárgya.

2023. nov. 24. 20:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!