Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ledöbbentem amikor megtudtam...

Ledöbbentem amikor megtudtam hogy a szlovák himnusz eredetileg egy magyar népdal, melyet Kodály gyűjtött össze/dolgozott fel. Hogy lehet ez?

Figyelt kérdés

Akkor nemcsak az országuk és a címerük lopott?

Aki nem hiszi járjon utána! Katt a linkre:

http://www.youtube.com/watch?v=jvyCTic-RsA

2010. okt. 19. 22:11
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Az utolsó válaszolóval mélységesen egyetértek (16:27)

22:52

Milyen 800 évről beszélsz? Trianontól visszaszámolva 800?

1120-ban hirtelen bejöttek a szlovákok? Uff!!

2010. okt. 20. 18:26
 12/16 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag már éltek szláv törzsek a jelenlegi Magyarország területén korábban is (Szvatopluk - fehér ló mondája?), a honfoglalás után ők a hegyvidékre(peremterületekre) szorultak ki. A tatárjárás, majd a török dúlás után telepedett le nagyobb csoportjuk a a Királyság határain belül. Valóban, a tatárjárás 700 éve volt, tévedtem, nem 800.
2010. okt. 20. 22:17
 13/16 A kérdező kommentje:

Nyilván a tatárjárás is nagy pusztítást okozott nemzetünknek, de történészek szerint az Etnikai arányokat leginkább a törökök változtatták meg a Kárpát medencében.

Míg a török idők előtt 80% volt a magyarság aránya a Kárpát-medencében, a török idők után ez az arány 40%-ra csökkent !!! :(

Ezt nem tudta sajnos a nemzetünk kiheverni, hisz 1910-ben is csak 55% volt a magyarság aránya Nagymagyarországon.

2010. okt. 22. 17:50
 14/16 anonim ***** válasza:

,,elég sok magyar szavunk szláv eredetű, pl. ulica-utca, kovats- kovács - mi is loptuk ezeket?"

Az ulica nem stimmel, mert az az út ,,becézett" változata, simán rövid utat jelent.

A kovács megint nem, mert a magyarban a kő, kemény, kova, kovács, stb. szintén rokon értelmű és rokon alakú szavak, míg a szlávban nem.

2012. júl. 9. 14:42
 15/16 anonim ***** válasza:
*úgy értettem, az utca nem stimmel, szóval nem szláv eredetű
2012. júl. 10. 10:34
 16/16 legion ***** válasza:
Én úgy tudom,azt pont nem tőlünk lopták el.Csak azon kívül az országukat,a címerüket,és a tudósokat,akik a szlovákok létéről sem tudtak,most szlovákosítva írják le.De mentségükre legyen mondva,a himnuszukat nem biztos hogy tőlünk lopták.
2013. szept. 26. 18:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!