Támogatnátok, hogy IQ teszthez kötik a szavazati jogot?
Én magyarországhoz fizetett adóhoz kötném a szavazati jogot. Egész pontosan az a 18. életévét betöltött, magyar állampolgár szavazhatna, aki:
- Magyarországon dolgozik legalább két éve
- Magyarországnak adózik
- vagy nyugdíjas (de a nyugdíját is M.o. adja)
Miért lenne ez jó? Mert csak az szavazna, aki ténylegesen tesz is bele a közösbe, vagy már ledolgozott egy életet, tehát tett már eleget. Azok, akik nem dolgoznak semmit (léhűtő életművészek, nem dolgozó egyetemisták), vagy külföldön melóznak és élnek (pl Ausztriába járnak át dolgozni/kiköltöztek Hollandiába), nem szólhatnak bele a hazai dolgokba, mert nem is adnak bele. Így viszont aki dolgozik a hazáért, dönthet is a vezetőit illetően.
"minden cenzus csak arra jó, hogy a hatalmon lévők érdekeit szolgálja"
Hát mindenki azt olvas ki belőle, amit akar, hosszú évek múlva is, az igaz... De azért annál többről szól, mint hogy az épp kormányon levő pártnak mik az érdekei.
Bármilyen cenzus legalább annyi méltánytalanságot okozna, mint amennyit megold.
Az általános, korhatártól függő választójog - a törvényi kivételekkel - a legjobb.
Személy szerint a korhatár 16 évre történő leszállítását - ami szintén téma néhol - tudnám támogatni. Ha valaki elég idős ahhoz hogy kitehessék a közoktatásból és dolgozhasson akkor elég idős ahhoz is, hogy egy választáson dönthessen arról, ki vezesse az országot, a települést ahol lakik, stb.
Ugyanakkor 75-80 év körül húznék egy felső korhatárt is, mert az időskort nem véletlenül becézik második gyerekkornak. Egy ilyen idős embernek már jelene is alíg van, nemhogy jövője, vagyis nem biztos hogy választhatónak kell lennie és szavazati joggal kell bírnia. Mindenesetre érdemi vita témája lehetne.
Akkor az egyetemisták sem szavazhatnak ez alapján
Tulajdonképpen ugyanezt írtam én is de én 0%-ot kaptam.
Hihetetlen mennyire értelmetlen ez a pipás rendszer itt. Szimplán meg kellene ezt is szüntetni.
"75-80 év körül húznék egy felső korhatárt is, mert az időskort nem véletlenül becézik második gyerekkornak. Egy ilyen idős embernek már jelene is alíg van, nemhogy jövője, vagyis nem biztos hogy választhatónak kell lennie és szavazati joggal kell bírnia."
Az idősek között sem mindenki demens! Akik még idős korukban is elérik a 70-es IQ-t, azok hadd szóljanak csak bele, hogy a gyerekeiknek, unokáiknak az országát kik vezessék! Különben sem tudhatjuk, hogy hány kormányt fognak még megélni ők maguk is.
Mivel a kormány intézkedései mindenkit érintenek, így én nem tartom helyénvalónak, hogy bárkinek is elvegyük a szavazati jogát.
Azonban egy szavazás melletti kötelező teszttel egyet tudnék érteni, csak nem általános műveltséggel kapcsolatos kérdések lennének, hanem az egyes pártok ígéreteiről, programpontjairól.
Ugyanis, ha az nem is megtehető, hogy a szavazati jogát elvegyük az embernek, az elvárható, hogy tájékozódjon a szavazás előtt, ha pedig nem megy át a teszten, a szavazata érvénytelen.
Így lényegében nem egy jogát vesszük el, hanem egy teljesen reális feltételhez kötjük, hogy élhessen vele.
Ahogy mondtam vitaalap lehet. De ha lenne felső korlát annak is általánosnak kell lennie. Vagy egyetlen idős se legyen választható és ne választhasson, vagy ne legyen korlát, ahogyan most sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!