Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Sokan valóban dacból nem...

Sokan valóban dacból nem vállalnak gyereket, hogy betartsanak Orbán Viktornak?

Figyelt kérdés

Nagyon sok "független" médiában olvasom, ezt hogy "Orbánnak szűlsz". "Orbán akkumolátorgyárába szülőd a gyereket" "szalaggyári munkásnak kell a gyerek itthon" "Mészárosnak a cégébe szülöd a gyereket". Ehhez jön még a nyugati fősodratú média is, ahol a gyerek környezetszennyező. Van olyan német DM reklám, ahogy a gyermekvállalás ellen reklámoznak.

Igaz lehet ez?

2023. okt. 30. 17:48
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:

19/ A válaszom tartalmazza részben a választ a kérdésedre: "Ami felé tart a világ (Orbántól függetlenül) elég csúnya jövőt mutat." (pl globális ökológiai válság, háborúk/pandémia okozta szorongás stb.) illetve önmagában az a tény, hogy a nők is szeretnének önmegvalósítani, egyetemre járni, karriert építeni, szeretnének egyenrangú félként létezni magával hozza ezt a tendenciát. Van aki a gyereknevelésbe ki tud teljesedni, van aki nem. Régen nem gondolkodott senki ilyenen: az asszonynak a tűzhely mellett a helye, a gyerekeket kell rendeznie és szolgálatra készen állnia a férjura kívánságait lesve. Ennek az időnek vége kivéve Afrikát, Ázsia bizonyos részeit. Illetve lehet még ezer ok, például, hogy egyszerűen egy fizetésből nem biztos, hogy kijönne a család, ha a nő otthon marad gyereket rendezni.

Tehát az Orbán rendszertől függetlenül is ez egy tendencia a fejlett országoknál, ez így van. Én csak arra világítottam rá, hogy NÁLUNK az Orbánék tevékenysége még rátesz 3-4 lapáttal, ami rengeteg embernél tovább erősíti ezt a tendenciát. Szóval a "hiperszuper nyugati jóléti államokban" (meg Kínában és Oroszországban...stb. ami ugye nem nyugati :D) ez tendencia ugyanúgy megfigyelhető. Lehet sírni, nevetni kinek mi, de ezen egy erőszakosan propagált politika nem fog segíteni, csak tovább rontani.

18/voltam

2023. nov. 7. 19:55
 22/41 anonim ***** válasza:

Csakhogy itthon mindenki ezzel indokolja, hogy nem vállal gyereket.

Ugyanezek az emberek Nyugat-Európában élve mit hoznának fel érvként?

2023. nov. 7. 20:42
 23/41 anonim ***** válasza:
86%
22/ Nézd, hogy kinek mi az érve nem tudom. Néhányat felhoztam példaként, de a variációk száma sok. Írok még néhányat hozzá: Lehet valaki azért nem akar gyereket, mert nem szereti a gyerekeket alapból, lehet fél terhességtől/komplikációktól. Lehet úgy érzi nem lenne jó szülő vagy egyszerűen nem érzi, hogy képes lenne felnevelni. Lehet egyszerű "önző" ok, hogy magával szeretne többet foglalkozni. Viszont ismerek olyat is nem is egyet, akik egyébként szerettek volna gyereket és külföldre költöztek, az általam részletezett hazai problémák miatt. Tehát itt nem egy érv van, hanem sok.
2023. nov. 7. 21:01
 24/41 MolotovPunk ***** válasza:
100%
22/ Szerintem az is egy érv a sok másik mellett, hogy sok huszon és harmincéves férfinak és nőnek alapból nincsen stabil párkapcsolata, tehát sokan szinglik.
2023. nov. 7. 21:51
 25/41 anonim ***** válasza:
0%

Okokat elgondolni én is tudok! De, aki nem akar, annak kellene itt leírnia a SAJÁT okait.

Ami nem lehet hivatkozás a magyarországi helyzetre, mert ugyanez az ember külföldön élve sem vállalna gyereket, ahol ezek az érvek már nem állják meg a helyüket (szerinte). Vagyis, nem a VALÓS indokait közli!

2023. nov. 8. 07:07
 26/41 anonim ***** válasza:
100%
Aki Magyarországon nem akar gyereket és neki ezek az érvek, annak mi köze külföldhöz és külföldiek indokaihoz?
2023. nov. 8. 08:49
 27/41 anonim ***** válasza:
79%

"a fejlett oktatással és egészségüggyel rendelkező, liberális, demokratikus hiperszuper nyugati jóléti államokban miért ugyanez a probléma? Ott miért nem vállalnak gyereket a fiatalok??"

Ugyanemiatt. Önmagában az oktatás és egészségügy kevés, egy feltétel a sok közül.

Pl. hova szülőd a gyereket? 40 négyzetméteren ketten sem a legkényelmesebb, de még 2 gyerekkel lehetetlen. A lakhatás egy olyan dolog, ami családok esetében még nyugaton se nagyon megoldott.

Ha megnézed, hogy ma milyen elvárása lehet racionálisan egy nyugati embernek lakhatást tekintve, akkor kiderül, hogy itt 10 milliókkal kevesebb pénze van az embereknek.

A példa kedvéért levezetem én is, nyilván egy-két szám eltérhet. Általában magasan képzettek körében alacsonyabb a termékenységi ráta, szóval vegyünk két programozót, abból már úgyis sok van.

Normális esetben kell 1 szoba nappalinak és 1 szoba hálószobának. Programozók, szóval homeoffice-ból is dolgoznak, amely esetben jó lenne, ha lenne erre kialakított külön szoba, főleg ha gyereket is akarnak. Ez még 2 szoba is lehet, de maradjunk 1-nél és felváltva használják. És akkor jön, hogy gyerekenként még további szoba, 2 gyerek esetén 2.

Ez összesen 5 szobás ingatlan. Az ingatlan.hu-t gyorsan átfutva ez egy 100 millió feletti ingatlan átlagban.

Nincs ennyi pénze az embereknek.

2023. nov. 8. 09:37
 28/41 anonim ***** válasza:
100%

25/ Ezt most nem igazán értem. Igen, van olyan aki se Magyarországon se külföldön nem vállalna gyereket a hazai helyzettől függetlenül kismillió ok miatt. (Szerintem eléggé részletezve lett.) Illetve van olyan, aki a magyarországi helyzet miatt külföldre költözik, ott alapít családot azért, mert ebben az országba nem látná a gyereke jövőjét. (Nagybátyám például hét évvel ezelőtt költözött ki Svájcba a feleségével és ott született gyerekük.) Maradjunk annyiban, hogy Orbánék tevékenysége és ami felé halad az ország nem erősíti a gyerekvállalási kedvet sok embernél itthon, hogy finoman fogalmazzak.

“Okokat elgondolni én is tudok! De, aki nem akar, annak kellene itt leírnia a SAJÁT okait.”

Eddig általánosságban kérdeztél, én válaszoltam is rá, most meg azt hozod fel, hogy miért nem írtam saját okokat:

“Akkor azt magyarázza meg a sok gyűlölködő hangnemű kommentelő, mint pl az előző, miként lehetséges, hogy a fejlett oktatással és egészségüggyel rendelkező, liberális, demokratikus hiperszuper nyugati jóléti államokban miért ugyanez a probléma? Ott miért nem vállalnak gyereket a fiatalok???”

“Csakhogy itthon mindenki ezzel indokolja, hogy nem vállal gyereket. Ugyanezek az emberek Nyugat-Európában élve mit hoznának fel érvként?”

Én ha külföldön élnék is nagyon meggondolnám, hogy gyereket vállaljak, de ebben az országban biztos nem tenném. (Hogy tiszta legyen a kép, a 18/ hozzászólásomat SAJÁT magamra nézve is érvényesnek tekintem.)

18/21/23/ voltam

2023. nov. 8. 12:56
 29/41 anonim ***** válasza:
0%

Ha mindenki ilyen igényes lett volna, már rég kihalt volna az emberiség. Gyerekenként külön szoba? Kissé luxus mindjárt igy indulni. Még különnemű gyerekek is sokáig jól el vannak egy szobában. Azonos neműek még tovább. Idővel meg alakulnak a dolgok, elég ritka, hog valaki ott öregedjen meg, ahova beköltözött házasságkötéskor.

Aki meg az aktuálisan kormányon levő párttól teszi függővé, hogy akar-e gyereket, nos, az talán tényleg jobb, ha nem akar. Nevetséges, hogy egyesek ezt politikai döntésnek gondolják!

Amit meg a kérdező sugall, hogy"dacból", nos, az nekem meg azt sugallja, hogy a kérdezőnek nem nőtt még be a feje lágya, másképp szólva, még kissé gyerekes elképzelései vannak az életről.

2023. nov. 8. 20:56
 30/41 MolotovPunk ***** válasza:
100%
25/ Nekem van közeli rokonom, akinek a gyereke Németországban született és a fia így már német állampolgár lett és eszük ágába sincs haza költözni, kint jobb életük van, stabilabb munkahelyük jobb fizetéssel. Mellesleg statisztikák szerint is minden hatodik magyar gyerek már külföldön születik. Magyarországról pedig a kivándorlás folyamatos. Még hogy nem számítanak az anyagiak? Manapság a gyerek vállalás luxus lett sok ember számára, rengeteg pénzbe, energiába és időbe kerül felnevelni egy gyereket, főleg ilyen élelmiszer árak és a lakhatási áraknak köszönhetően.
2023. nov. 8. 22:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!