Ez mégis hogy volt?
Nagy Imre élettörténetét olvasgatva úgy gondolom, hogy '56 párton belüli hatalmi harcnak indult, s Nagy Imre a külső nyomásnak engedett valamelyest, de ő maradt kommunista.
Más kérdés, hogy állítólag a történtek mindenkit váratlanul értek.
Saját tapasztalatom:
Gyerek voltam. A nyári szüneteket Erdélyben, nagyszüleimnél töltöttem.
ÁVH-s ismerősünk -csak raktáros volt, tiszthelyettesi rangban, gyakran egyenruhában láttam- szólt, hogy összel nagy zűr várható az országban. Augusztusban ő is kilépett az ÁVH-tól.
Erre augusztusban szüleim is kijöttek Erdélybe, engem beírattak egy ottani magyar iskolába.
Ők novemberben hazajöttek, én vízumhosszabbítással kint jártam iskolába egy évet.
Szóval csak volt valami sejtése a vezetésnek is, ha még egy ávós ratároshoz is eljutottak ilyen információk.
(Bizonytalan voltam, hogy politika-, vagy tudományok kategóriába írjam a kérdést.)
'52-ben, a legsúlyosabb időszakban éppen Nagy Imre volt a A Magyar Népköztársaság begyűjtési minisztere, aki a "padlássöprésekért" felelős volt.
"1953-ban, Sztálin halála után Nagy Imre szenvedélyes beszédben méltatta a szovjet diktátort, és felszólította az országgyűlést Sztálin emlékének törvénybe iktatására."
Bár Kádár neki köszönhette, hogy amnesztiával kiszabadult a börtönből, '56 után ezt "szépen meghálálta" neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!