1912ben jobban élt egy átlag ember Magyarországon, mint 1952ben?
Figyelt kérdés
Olvastam, hogy az életszínvonal reálértéken 1952ben 2/3da volt, mint 1938ban. Egy töris videóban hallottam, hogy 1938ra a gazdasági válság hatására, rosszabbul éltek az emberek mint 1914 előtt a háború előtt. Tehát ,ha jó a gondolatmenetem, amiben azt értem ,hogy jobban éltek az emberek 1912ben, mint 1952ben.2023. szept. 26. 10:35
1/5 anonim válasza:
Figyelj, 52ben tombolt a rákosi-féle erőszakos iparosítás, kollektivizálás, óriási jóvátételt kellett fizetni a győzteseknek, mindemellett készültünk a harmadik világháborúra és fenntartott a legnagyobb magyar hadsereget békeidőben (több mint 300 ezer katona volt fegyverben, mondom békeidőben!!) Az átlagember az ennivalóértt is megküzdött. Pontvebben az évben hozták vissza a jegyrendszert, hogy ne legyen tömeges éhhalál, igen 52 egy nagyon szar év volt.
2/5 anonim válasza:
1952-ben persze hogy rosszabb volt az életszínvonal. Röviddel egy háború után voltunk, aztán ugye jött a kollektivizálás vagyis ha kicsivel is többed volt mint a többinek akkor elvették, így egyformán nyomorgott minden ember.
3/5 anonim válasza:
Hát konkrétan romokban állt itt minden, konkrétan a háború után alig pár évvel vagyunk. Talán a 70-80-as évekkel lenne relevánsabb összevetni, mert akkorra már konszolidálódott némileg a rendszer (puha diktatúra, stb.)
4/5 anonim válasza:
2! A kollektivizálws nem ezt jelentette.
5/5 anonim válasza:
Biztos jobban élt, és hát nem volt ott a rákosista terror sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!