Befagyott piac, részleges összeomlás és becslések szerint brutális árcsökkenés a magyar lakáspiacon. A magyarok miért szeretnek piramisjátékot űzni a lakhatásból?
Nyugat-Európában egyáltalán nem jellemző hogy az ingatlanpiacot piramisjátékra, ki nevet a végénre, sőt kaszinóra használná a kormány. Minden intézkedés az árak stabilan tartására irányul Nyugaton ami ezt a piacot érinti, nálunk meg pont az instabilitásra.
Mi magyarok miért szeretünk ennyire szerencsejátékozni még olyan dolgokkal is mint a lakáspiac? Ez tipikusan a harmadik világban jellemző a spekuláns ingatlanpiac. A fejlett országokban mint Svájc, Ausztria, Kanada stb. pedig nagyon stabilak. Semmilyen gazdasági konjunktúra vagy válság nem változtatja jelentősen az árakat. Svájcban pl. egy fél frankot sem ingadozik az ár.
Ingatlanos ismerőseimtől tudom, hogy egyáltalán nem ritka már hogy a meghirdetett ár 2/3-áért kel el egy magyar ingatlan, de már az sem ritka hogy a feléért(!). De hasonló jelenség volt a 2008-2009-es válság utáni években is. Nagyon hasonló.
Kimondhatjuk, hogy mi imádunk ezzel játszadozni?
Nem gondolom, hogy ez magyar specifikus dolog lenne.
Ha a kormány irányitaná a lakáspiacot, akkor meg az lenne a baj, hogy ez egy komcsi módszer...
Akárhogy is nézzük a piac dönt jelenleg az ingatlanárakról kereslet-kínálat törvényei szerint, nyilván mindegyik tulaj a lehető legtöbbért akarja eladni, a vásárló pedig a lehető legolccsóbbert akarja megvenni.
Tetszik-nemtetszik, ennél jobb rendszert még nem sikerült kitalálni senkinek...
Az visszont tényleg jobb lenne, ha a magyar ingatlanpiac nem a külföldi befektetők játszótere lenne, az sokat segitene abban, hogy átlagember könnyebben jusson ingatlanhoz...
Ha tippelnem kéne, jövő nyárig 15-20%-ot fognak még esni, az év végéig pedig még további 5-10%-ot.
"Tetszik-nemtetszik, ennél jobb rendszert még nem sikerült kitalálni senkinek..."
Szerintem ne magadból induljál ki, hogy erre a kérdésre nem találtál megoldást.
Ga itt, ezen a területen a magyarok árcsökkenést idéznek elő, akkor én meg egy kamcsatkai őssámán vagyok.
A magyarok, kik Magyarországon magyarul magyarkodnak, magyarán magyarul beszélnek egyáltalán nem tartják érdeküknek, hogy csökkenjenek az árak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!