Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Igaz, hogy a béreket emelhetné...

Igaz, hogy a béreket emelhetnék akár a duplájára is a kormányzati teljesítmény alapján, de mesterségesen tartják alacsonyan évek óta, hogy versenyképesek legyünk?

Figyelt kérdés

Balliberális főleg DK-s oldalakon olvasom, hogy már hosszú évek óta tudta volna emelni a kormány a fizetéseket, a pedagógusok bérét is simán emelhetné 50%-al. A kormányzás eredményei simán lehetővé tennék. Viszont szándékosan alacsonyan tartják, azért hogy versenyképesek legyenek. Idehozzák az összeszerelő üzemeket és akkumulátor gyárakat.

Ez egy urbanlegend vagy igaz lehet?

2023. szept. 6. 15:50
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
56%

Fletóék alatt az átlagember keresett kb. 700 eurót, most keres 1500 eurót.

2023. szept. 6. 17:16
 12/21 anonim ***** válasza:
39%

#11 Melyik országban keres az ÁTLAG ember nettó 570-580 ezer Forintnak megfelelő összeget? Mert biztos nem nálunk.

A nettó átlagbér 1.000 Euró körül van, az megint más kérdés, hogy az átlagbér helyett sokkal pontosabb mediánbér ami nettó 300 körül van. Ami Euróban kifejezve 750-800 Euró.

Plusz a fizetéshez illik hozzátenni a kiadásokat is. A Gyurcsány érában 1 millióért vettél használható autót ez most 3-4 millió. A Gyurcsány érában 8-10 millióért volt panellakás, ez most 30-40 millió. Akár csak 5-6 évvel ez előtt 60-70 ezer volt a havi bevásárlásom, ez most 130-150 ezer. Pedig nem vásárolok többet.

Nem mondom, hogy Fletó alatt jobban éltünk, de most sem élünk semmivel sem jobban.

2023. szept. 6. 18:03
 13/21 anonim ***** válasza:
Nem, ez hülyeség.
2023. szept. 6. 18:31
 14/21 anonim ***** válasza:
58%

"Melyik országban keres az ÁTLAG ember nettó 570-580 ezer Forintnak megfelelő összeget? Mert biztos nem nálunk."

Ki beszélt nettóról?

"A nettó átlagbér 1.000 Euró körül van"

Fletó idején meg nettó 500 euró körül.

"az megint más kérdés, hogy az átlagbér helyett sokkal pontosabb mediánbér ami nettó 300 körül van. Ami Euróban kifejezve 750-800 Euró."

Fletó idején meg nettó 350 euro körül. Mindegy hogy bruttóban, nettóban, mediánban nézed, az a 2x-es szorzó ott van.

"Plusz a fizetéshez illik hozzátenni a kiadásokat is."

Ahogyan az euro-forint árfolyam mellé a fizetéseket is.

De beszélhetünk a kiadásokról is, a reálbér kalkulál ezzel. Az jóval magasabb, mont 13 éve.

"Nem mondom, hogy Fletó alatt jobban éltünk, de most sem élünk semmivel sem jobban"

A reálbér statisztikák az ellenkezőjét mondják.

2023. szept. 6. 18:34
 15/21 anonim ***** válasza:
31%

"Ki beszélt nettóról?"

Igazad van, senki nem beszélt, hiszen alapvetően igyekeztél elferdíteni a tényeket, mintha az átlag ember 1500 Eurót keresne. Holott a nettó ami értelmezhető, hiszen az amit az átlag kézhez kap. Az viszont nm 1500 Euró. Szóval hazudtál.

Továbbra is ott tartunk, hogy hiába mondod, hogy Gyurcsány alatt fele ekkora volt a Fizetés, hiába mondod, hogy most kétszer akkora, ha minden másnak az ára minimum duplázódott, de jellemzően inkább 3-4-szeresére nőtt meg.

Hazudhatsz, hogy jobban élünk, ha az jobban élés, hogy az autók átlag életkora 15+ év, ha az jobban élés, hogy átlag ember számára egy korábban lesajnált panellakás is elérhetetlen luxus, akkor végül is jobban élünk... ;)

2023. szept. 6. 18:56
 16/21 anonim ***** válasza:
50%

"Köszönöm, tehát alaptalan volt a vádaskodásod."

Nem vádaskodtam, simán csak közöltem a tényt, hogy hazudsz ;)

"Tény, hogy annyit keres. Az, hogy te ezt nettóban értelmezted, a te problémád."

A tény az, hogy te magad torzítottad a tényeket azzal, hogy nem írtad oda, hogy nettó vagy bruttó keresetről van szó. Hiszen a tény az, hogy rohadtul nem mindegy.

"Érdekes egyébként, hogy az 1500 eurót rögtön igyekeztél nettóra váltani, de annyira nem voltál következetes, hogy ezt a Gyurcsány korszak alatti 750 euróval is megtedd."

Érdekes, hogy neked csak a Gyurcsányozás megy.

"Hiába mondod, hogy mindennek az ára minimum a duplájára nőtt, ha nincs így."

Hiába hazudsz, ha egyszerűen így van. Ha azt mondod nem így van, akkor simán csak hazudsz. Hazudhatod azt, hogy nem kerül 30-40 millióba egy panel, hazudhatod azt, hogy nem kerül egy normálisabb használt autó 3-4 millióba, attól még hazugsás marad.

2023. szept. 6. 20:16
 17/21 anonim ***** válasza:
33%

Számoljunk akkor az általad is elfogadott medián bérrel:

Fletó idejében:

350 nettó medián bér

Átlag panel 8 millió, akkori árfolyamon 290-es Euróval 27.500 Euró

Ez azt jelenti, hogy egy lakás 78,5 havi bérednek felel meg.

Most:

800 nettó medián

Átlag panel 30+ millió, 390-ös Euróval ez 77.000 Euró

Ez azt jelenti, hogy egy lakás 96 havi bérednek felel meg.

2023. szept. 6. 20:54
 18/21 anonim ***** válasza:
50%

#15-#17

#15-#17

„Nem vádaskodtam, simán csak közöltem a tényt, hogy hazudsz ;)”

Írd már le, hogy miféle hazug kijelentést tettem!

„A tény az, hogy te magad torzítottad a tényeket azzal…”

Ez egyre jobb. :D Írd le, hogy miféle tényeket torzítottam!

„…nem írtad oda, hogy nettó vagy bruttó keresetről van szó. Hiszen a tény az, hogy rohadtul nem mindegy.”

Akkor miért feltételezted automatikusan, hogy nettóról van szó? Nem kell hozzá sok ész egyébként, hogy kiderüljön, hogy bruttó értéket közöltem.

„Érdekes, hogy neked csak a Gyurcsányozás megy.”

Érdekes, hogy legalább annyiszor gépelted le a nevét, mint én, de azért van képed nekem felhozni. :D Egyébként egy olyan vitában, (amit nem is én indítottam) amiben az ő és Orbán korszaka az összehasonlítás alapja, hogy lehet gyurcsányozással jönni?

„Hiába hazudsz, ha egyszerűen így van.”

De nincs így. Csirkemellfilé, csirkecomb, sertéscomb, kristálycukor. Ezeknek például nem nőtt a duplájára az ára.

„Ha azt mondod nem így van, akkor simán csak hazudsz. Hazudhatod azt, hogy nem kerül 30-40 millióba egy panel…”

Az jó, mert nem is mondom, hogy nem így van.

Amit én állítok az az, hogy nőtt az életszínvonal, amit alátámaszt, hogy nőttek a reálbérek.

„Én normálisan igyekeztem érvelni, te simán csak gyűlölködsz.”

Erre nem a legjobb mód, hogy alaptalanul hazugozod a vitapartnered. Nincs azzal baj, ha félreérted, de miután kiderül, hogy benézted talán nem neked kellene, hogy feljebb álljon. ;)

„Számoljunk akkor az általad is elfogadott medián bérrel:”

És honnan veszed ezeket az adatokat, hogy az átlag panel 8 millió volt akkoriban és 30 millió jelenleg?

Nézzük az átlag négyzetméter árat:

[link]

Fletó idejében egy lakás átlag négyzetméter ára 154 ezer Ft, jelenleg ez 409 ezer Ft.

A mediánbér a vizsgált évben kb. 102 ezer Ft, jelenleg 300 ezer Ft.

Ezek alapján egy 60 négyzetméteres lakást venni Fletó idején 91 hónap, jelenleg 82 hónap.

És kihagytad a képletből azt is, hogy Fletó idején 3,9 millió foglalkoztatott volt, jelenleg kb. 4,7 millió. Ezzel az adattal kiegészítve, 1,95 millió tudott venni 91 hónap alatt lakást, most meg 2,35 millió tud 82 hónap alatt.

2023. szept. 6. 21:30
 19/21 anonim ***** válasza:
71%
minimálbérnek már 500 ezernek kéne lenni.
2023. szept. 7. 00:56
 20/21 anonim ***** válasza:
70%

19.. 3 szoros árak mellett az is csak 166 ezernek felelne meg. Minimum olyan fizetés kellene hogy az emberek kényelmesen tudjanak élni, nem az hogy spórolgatni mindenre ami egy kicsit is nagyobb kiadás. Hogy ne a

minőségtelen kajákon éljenek gyümölcsöt is ritkán látva, de inkább úgy fogalmazom meg hogy egészséges életmódon tudjanak élni ahogyan azt az orvosok előírták(napi fehérje, szénhidrát,zsír,stb+vitaminok bevitele gyümölcsből,stb). Hogy egy lakásra ne egy életen át gyűjtögessenek főleg úgy hogyha albérletben él valaki. Szerintem ilyen árak mellett a minimum nettó fizetés kellene hogy legyen 1 millió vagy 1.2 millió ft fizetés.

2023. szept. 7. 08:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!