Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kérnek 10 ezer forint...

Miért kérnek 10 ezer forint tanévkezdési hozzájárulást az iskolában, ha elvileg ingyenes az oktatás???

Figyelt kérdés
A kormány azt hangoztatja hogy ingyenes az oktatás, ehhez képest 10 ezer forint tanévkezdési hozzájárulást + havi 3000FT osztálypénzt(ami még elfogadható lenne valamennyire) kértek idén tanévkezdéskor. Akkor most mégsem ingyenes? Meg a tankönyvekre is azt mondják hogy ingyenes ehhez képest a nyelvkönyveket a tanulók szüleinek kell megvenni már évek óta, ami kb. 20 ezer ft volt. Mindez egy középiskolában.

2023. aug. 31. 21:32
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

#10 "De könyörgöm állófogadások szervezése államtitkároknak meg mindenféle fejesnek az nem mehet tanévkezdési támogatásból(mert az iskolában )! úgy hogy közbe télen az iskolába 18 fok van, mert nem fűtenek."

Az ilyesmi nem is megy ebből a pénzből, ezt nem tudom honnan veszed.

A télen volt fűtéskorlátozás de nálunk ezt alig lehetett észrevenni. A középiskolás gyerekemnél már érezhető volt, pulóvert kellett hordaniuk a teremben, nem volt elég egy rövid ujjú blúz vagy póló.

"Ha pedig mégsem ingyenes a tankönyv akkor meg miért csap be a kormány egy csomó szavazót, akik abban a téveszmében vannak, hogy ingyenes a tankönyv... bár ingyenes olyan fos is a minősége. "

A tankönyvek ingyenesek, de nem kötelező ezeket használni. Ha az ingyenesen megvehető tankönyvektől eltérőt szeretne a tanár vagy/meg a szülők, akkor megvehetik, nem tilos és nem is volt soha.

Most csak akkor kell tankönyvért fizetni ha az nem a hivatalos tankönyvlistáról származik, korábban meg minden tankönyvért fizetni kellett. A tankönyvek pedig nagyon jók. veled ellentétben én tanítok is belőle, valóban ismerem. Nem tökéletesek, hibát éppen úgy lehet bennük találni, mint más tankönyvekben, de a tanár pont azért avn, hogy ezt javítsa, elmondja, amíg a szerkesztői a könyvnek ki nem javítják a következő évre.

" Gyerekem egyszer nem nyitotta ki egyiket se, feladatot sem kaptak benne "

Vagyis fogalmad sincsen hogy jó-e vagy sem, mert nem is használták a könyvet. Nekem is van kollégám aki nem volt hajlandó a saját oktatói anyagait megváltoztatni. Mivel az új tankönyvek már más tanterv szerint készülnek, így teljesen új óraterveket, segédanyagokat, házi feladatokat, dolgozatkérdéseket kellene hozzájuk készíteni és van aki ezt nem teszi meg. Így ott van feleslegesen a könyv, a munkafüzet - ami jó - és helyette szenvednek fénymásolatokkal meg rövid órai vázlatokkal a diákok. Ez nem a tankönyv hibája, ez azé a pedagógusé aki szintén ki se nyitotta, el se olvasta.

"A tanárok meg úgyis vázlatokat diktálnak és azt is kérik számon. Könyvet senki nem olvassa el de az osztály sem rossz tanulmányi átlagú."

Pont emiatt tök felesleges a hiszti a tankönyvek miatt. A tanár a lényeg és ha ő meg tudja oldani, mert jó tanár, akkor lényegtelen milyen tankönyvek vannak az ingyenes tankönyvlistán. Azt hiszed, hoyg ez a tanár korábban, más tankönyvekkel nem ugyanezt csinálta? Csak akkor kifizettél érte egy rakás pénzt is. Én nem így tanítok, nekem nem ez a módszerem. De így is lehet jól csinálni. Akkor meg miért nem örülsz annak, hoyg nem kellett kifizetned azt a 450Ft-t sem neked a tankönyvért, ahelyett hogy hisztizel miért nem kellett kifizetned 2000-3000Ft-t egy másik, ugyanilyen tankönyvért amit ugyanúgy nem nyitottak volna ki a diákok?

"ha nem teljesen ingyenes, akkor ne hangoztassák azt, hogy ingyenes, becsapva ezzel sokakat. Ez az egyetlen gond."

Teljesen ingyenes. De szabad választási joga van a tanárnak és a diákoknak, hogy az ingyenes könyvek mellett/helyett vesznek valami mást - vagy nem vesznek semmiféle könyvet.

A tanárt kellene számon kérned, hogy miért vették meg azokat a könyveket ha ki se nyitották, ugyanis a tanár adta le a tankönyvrendelést, nem valaki felettese döntött róla.

"És az állófogadás meg repiajándékok midenféle OH-s tisztviselőnek meg államtitkárnak az az iskola pénzéből megy. "

Nem abból megy. Még egyszer kérdezem, hogy ezt honnan vetted?

2023. szept. 1. 15:51
 12/16 A kérdező kommentje:

Kedves 11-es! Akkor miből menne? Ha arra van az iskolának pénze, akkor meg minek szed be 10 ezret? Valamiből ki kell pótolni azt amit ezeknek a fejeseknek adnak mint repi? Nagyot téved, ha azt hiszi hogy több kassza van. Kassza az 1 van! és kész. nincs több kassza csak egy!

Érti, hogy mi a gond evvel?

"Teljesen ingyenes. De szabad választási joga van a tanárnak és a diákoknak, hogy az ingyenes könyvek mellett/helyett vesznek valami mást - vagy nem vesznek semmiféle könyvet."

De akkor mégsem ingyenes! És amúgy sem az mert ingyen leves nincs :)

2023. szept. 1. 16:15
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

#12 Én iskolában dolgozom, tanítok.

És te?

2023. szept. 1. 16:43
 14/16 A kérdező kommentje:

Kedves 13-as! Akkor nem érzékeled azt ami jelenleg van? Kevés a béretek, rossz a munkakörülményetek stb. Én is tanár voltam. Matematika-informatika szakos. Már nem tanítok, ugyanis 2012-ben felmondtam és egy másik pályát választottam. Akkor még másképp voltak ezek, akkor még nem voltak tankerületek.

A fiam tanévnyitóján még tavaly ott volt valami államtitkár meg az OH igazgatója, meg tisztviselői és bizony akkora bulit rendeztek nekik és azt a mi pénzünkből rendezték, a város egyik legdrágább étterméből hoztak ételt, miközben az iskolai menzákon szinte ehetetlen amit adnak a gyerekeknek. És ez még ráadásul a Covid cucc idején volt, amikor egy tüntetést nem lehetett megtartani és ennek ellenére ott nyomorogtak a gyerekek a tanévnyitón meg a mindenféle államtitkárok meg fejesek. És egy államtitkárnak nem jár külön minden! Illetve ne járjon! Neki példát kéne mutatni ugye. Vezetői példamutatás.

Már pedig akár mit mondasz ez így nem fair!

2023. szept. 1. 19:11
 15/16 A kérdező kommentje:
És a fűtéskorlátozástól a gyerekem vagy 4-szer fázott meg és kb. volt hogy a 38 fős osztályből mindössze 7-en voltak bent órán, mert mindenki meg volt fázva, mindez tavaly télen a leghidegebb héten! Amíg fűtöttek normálisan nem nagyon volt ilyen gond (azelőtti években).
2023. szept. 1. 19:14
 16/16 anonim ***** válasza:
Olyan mint az egészségügy, fizetjük a tb-t, de mégis sokan magánba járnak :D.
2023. szept. 3. 11:12
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!