Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Valaki árulja el végre, ki a...

Valaki árulja el végre, ki a bánat szavazta meg a fideszt? Olvass leírást!

Figyelt kérdés

Gyakran felmerülő kérdés ez, de mindben az a közös, hogy "mert hát az ismerőseim közül senki", meg "nincs a környezetemben fideszes".

Ismerjük a véleménybuborék jelenséget, az sem meglepő, hogy azonos érdeklődésű emberekkel vesszük körül magunkat.

Na de basszus, az elmúlt hónapok során többször utaztam együtt vadidegenekkel, akikkel beszélgetésbe elegyedtünk. Nyíltan támadták a kormányt.

Sőt, egy utcai konfliktus során közbeléptem segíteni, ami szintén beszélgetésbe torkollott, ott is hamar előkerült olyan téma, amiből egyértelművé vált, hogy beszélgetőtársaim nem szívelik a kormányt. Részt vettem egy munkahelyi képzésen, ahol hallgatótársaim szintén egyöntetűen kormánykritikusak voltak.

Sok eset, aránylag rövid időn belül. Úgy vélem, ez már nem magyarázható sem a nagy számok törvényével, sem a véleménybuborék elmélettel.

De akkor ki az úristen szavazta meg a fideszt?

2023. aug. 22. 14:32
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
72%
A választások eredményét az határozza meg, Ha úgy vesszük lassan 10 éve a netadó óta nem sikerólt egy normális kormányellens tüntetést megszervezni, max páér tucat emberrel való lézengést.
2023. aug. 22. 14:51
 12/19 anonim ***** válasza:
50%

Jól írják.

Sokan szidták,szidják a Fideszt de ennek ellenére rászavaznak.Azért, mert kisebb rossznak tartják, mint a demokratikusnak kamuzott ellenzéket.

2023. aug. 22. 14:55
 13/19 A kérdező kommentje:

#12 na pont ez az, amit nem értek. Hogy minek szavazza meg valaki akár a kisebbik rosszat is?

A rossz, az rossz. Nem szavazok a fideszre, mert kártékonynak tartom a politikájukat. Az ellenzéki pártokra sem, mert vagy kártékonynak, vagy töketlennek tartom őket. Vagy mindkettő...

De amíg egy ember is akad, aki azen a címen odaadja a voksát, hogy "akkor már inkább ez, mint amaz" addig mire számítunk?

2023. aug. 22. 15:12
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

1M fideszes keménymagot leszámítva a legtöbb ember félelemből szavazza meg őket (fél az ellenzéktől) és/vagy örülnek a fideszes támogatásoknak.

Az a baj, hogy ezt a félelmet a propaganda gyönyörűen fenntartotta és fenn is fogja tartani. Tehát lehet szidja a fideszt valaki és gyanúsnak tart sok dolgot, na de ha (a propaganda szerint) MZP háborúba sodorna minket, akkor melyik a jobb választás?

De gondolhatsz 2018-ra is, ahol meg az ellenzék (a propaganda szerint) migránsokat zúdítottak volna ránk akik megerőszakolják a lányainkat. Na itt melyik a jobb választás?

2026-ban meg gondolom jön az, hogy az eu hogyan tette tönkre a szankciókkal meg egyéb valami döntésükkel az egész eu gazdaságát, az ellenzék meg ugyan ezt tenné az országgal, ha hozzájuj csatlakozna. Na meg nyílván migránsokat hozna és egyéb megszokott duma.

Tehát lehet, hogy sokan szidják a fideszt, de ha országos szinten tolja 0-24, hogy az ördögi ellenzék, eu és soros hogyan tenné tönkre az országot, akkor sok embert ez eléggé bizonytalanná fog tenni.

2023. aug. 22. 15:17
 15/19 anonim ***** válasza:
76%
Sokan vannak, akiknek jól jöttek a fidesz családtámogatási intézkedései és adócsomagja. Nem véletlenül van most adókedvezmény, és nem pedig családi pótlék emelés, ami csak a cigányoknak lenne jó. Ezzel sokaknál be is biztosította magát a fidesz, mert jobbat nem tud mondani egyik ellenzéki párt sem.
2023. aug. 22. 15:26
 16/19 anonim ***** válasza:
33%
Buckalakók, akik örülnek, hogy a szavazatukért cserébe következmények nélkül terrorizálhatják az embereket. Falusiak, akiknek minden mindegy, csak meglegyen a napi adag a Balatoni Világosból, és még sosem hagyták el a megyét, ahol születtek. Keresztények, akiknek a szavazatait a papokon keresztül megvette a vezér.
2023. aug. 22. 15:39
 17/19 anonim ***** válasza:

A költő mívesen megfogalmazta: „fecseg a felszín, hallgat a mély”.

Nem tudom, hogy itt voltál-e a múlt évi országgyűlési képviselőválasztás előtti évben, ha igen, emlékszele-rá, hogy szinte kizárólagos volt kérdésekben, válaszokban, hogy senki nem ismer olyat sem, aki ismer olyat, aki a Fideszre, Orbánra szavazna. Akkor is az volt a hír, hogy mindenütt: családban, rokonságban, ismerősi körben, munkahelyen, megállókban, közlekedési eszközökön mindenki a Fideszt, Orbánt szidja. Hogy annyira általános az ellenszenv irántuk, hogy a feketeseggű ördögre is inkább szavaznak az emberek, mint rájuk. Voltak, akiket annyira elragadott a hév, hogy arra tippeltek, a Fidesz be se jut a parlamentbe.

Nem mindenki ég a politikai vita hevében. A családunkban senki sem tudja, hogy én hogyan szavazok, ha szavazok, és én sem tudom a családom tagjairól. Magamról tudom, hogy nem ugyanazokra szavazok; senkinek sem vagyok az elkötelezett híve sem, de megkövült gyűlölője sem. Nem indulat, hanem mérlegelés alapján szavaztam, amikor szavaztam.

Megtévesztő is lehet a hangoskodás. Ráerősítésképp, akár Fidesz-KDNP-re sosem szavazó is mondhatja, hogy ő ugyan a Fideszre szavazott, de még neki is elege van belőlük. Aki a Fidesz-KDNP-re szavazott és tervez majd szavazni is szidhatja hangosan a Fideszt, Orbánt. Lehet, olyan is csatlakozik a Fideszt szidókhoz, aki sose szavazott, nem is fog. Ha valahol olyan a hangulat, és akár tart attól, hogy ellenségesen viselkednek vele szemben, akkor szóban csatlakozhat, és szavazott ahogy szavazott és majd szavaz ahogy szavaz.

Annak ellenére, aminek az elolvasására felszólítottál, lenne akár következő vasárnap is szép számú szavazója a Fidesz-KDNP jelöltjeinek és pártlistájának. (Többek közt, az olyan sommás vélemények miatt, mint ami a 16-os válaszban olvasható.)

2023. aug. 22. 15:58
 18/19 anonim ***** válasza:

"De akkor ki az úristen szavazta meg a fideszt?"

lehet hogy maga a Nagyfőnök!🙏🏻

2023. aug. 22. 16:08
 19/19 A kérdező kommentje:

#17 nem voltam itt.

Ezekben a spontán beszélgetésekben az a furcsa, de közös, hogy valami konkrétbdolog kapcsán hangzott el vélemény, amelyből ment az utalás a politikai háttérre is.

Ilyen volt például egy házaspár esete, akikbe belekötött egy hajléktalan. Közbeléptem, kialakult egy beszélgetés. Turisták voltak, meséltem nekik a városról és már mondták is, hogy hallották, milyen cirkusz volt egy tervezett szállodaberuházás miatt. És témánál voltunk.

Ilyenekre gondolok. Ezek nem a céltalan "rohadjonmegakormány" jellegű beszélgetések voltak.

És az a furcsa, hogy ebben a találati arányom 100% volt. Bármilyen beszélgetésbe elegyedtem bárkivel, csak kritikus hangot hallottam. Ezért furcsa és ezért született meg a kérdésem. És ezért nem érzem itt helyénvalónak a "fecseg a felszín" párhuzamot.

De köszönöm a válaszod!

És külön köszönöm, hogy a válaszok jelentős része kulturált! Továbbra is kérem, hogy maradjon így!

2023. aug. 22. 16:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!