Mivel már magasabbak az élelmiszerárak mint Nyugaton, a kormány miért nem gondolkozik el egy markáns ÁFA csökkentésen?
A magas ÁFA miatt is olyan magas már az élelmiszer ára Magyarországon, hogy már drágább mint Nyugaton. De még sose hallottam, hogy a Fidesz ÁFA csökkentést tervezne, egy kósza ötlet sem volt erről. Sőt a legutóbb azt hallottam, hogy más adókat emelni akar, családtámogatásokat megvonni, valamint a rezsicsökkentést tovább csökkenteni és a vízért is 5 köbméter fölött "piaci" árakat kérni. (Ami azért vicces, mert a víznek nincs is piaci ára, nincs olyan hogy víztőzsde)
A lényeg, hogy a Fidesz most is azon filózik, hogy lehetne MÉG jobban kibaszni a lakossággal és még több megszorítást hozni. De ez lenne egy jó kormány? Ennek tapsol a nép? Egy válság idején a terheket kellene csökkenteni, nem még növelni a terheket az embereken.
Mi a fenének tapsolunk a Fidesznek?
2: hogy mire, pl. ilyen hasznos dolgokra:
Hatmilliárdos villában ült össze négy év kihagyás után a Corvin-lánc testület | 24.hu
2: meg ilyenek:
1,6 milliárd forintot ad a magyar adófizetők pénzéből egy angol nyelvű konzervatív újságnak a kormány
Több okból:
1. az alapélelmiszerek áfája már így is nagyon alacsony
2. az ilyen áfacsökkentések hatását a kereskedelem lenyelné
3. az infláció már amúgy is csökkenőben van: [link]
4. a költségvetés helyzete sem teszi ezt lehetővé
4, 5:
Akkor meg minek tapsolunk a Fidesznek? Még Gyurcsány is jobb volt. Bizony még az Öszödi beszédnek is az volt a fő témája, hogyan lehetne pénzt szerezni a MAGYAROK életszínvonalának fenntartására.
Kérdező
Az ÁFA csökkentése nem azt hozza eredményként amit hiszel, ez az elmúlt 25 év több ÁFA csökkentésekor már bebizonyosodott.
Azok az élelmiszerek amiknek annyit emelkedett az ára, azok javarészt amúgy is 5%-os vagy 18%-os ÁFA körbe tartoznak és nem a 27%-osba.
18% az ÁFA: tejtermékek, ízesített tejek, kenyérfélék,
5% ÁFA: hús, hal, tej, tojás,
Valóban lehetne még másnak is csökkenteni az adóját, de éreztél különbséget az áremelkedésben aközött hogy valaminek 5% az ÁFA-ja vagy 27%? Mert én nem. Csak az állami adóbevétel csökkenne vele.
Az adócsökkentésnek ott van jelentős szerepe ha fehéríteni akarják a gazdaságot.
Nálunk az a szemlélet, hogy a jövedelem legyen alacsonyan adóztatva és a fogyasztás magasabb adókulccsal. Ahol alacsonyabb az ÁFA ott általában magasabbak a jövedelemadók.
Az ÁFA csökkentés jelentős részét benyelnék a gyártók és a kereskedők azzal a felkiáltással, hogy eddig nem tudták érvényesíteni a költségeket az árakban. A vevő ugyanannyit fizetne.
Az ellenzék programjában sem szerepelt 22-ben drasztikus ÁFA csökkentés. Direkt kerestem, nem találtam. De az SZJA-t emelni akarták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!