Történelemből és irodalomból kiválóan oktatott emberek jobboldali vagy baloldali beállítottságúak?
Nem gondolom, hogy ez befolyásolná ezt. Puzsér pl. történelemtanár, és centristának vallja magát.
" azoknak biztos van egy 100%-os álláspontjuk hogy melyik oldal, ideológiák lennének a társadalom fejlődés érdekében jó hatással."
Ezt miből gondolod? Miért kellene feltétlenül jósnak éreznie magát annak, aki jól ismeri a történelmet?
Ami azt illeti nagyon is van összefüggés a történelem ismerete és a jelen politikai helyzetek megértése között.
Mivel saját életünk alatt csak töredék tapasztalatra tudnánk szert tenni társadalom ismereti szempontból, így kénytelenek vagyunk a múltban történt eseményeket elemezni és tanulni azokból. Kétség kívül vannak torzítások a hivatalos történelemkönyvekben, de megfelelő oktatás és kutatás által ezeket is ki tudjuk vizsgál, realistábban értelmezni.
Hogy milyen beállítottságú ember lesz abból, aki nagyobb tudásra tesz szert? Ez abszolút az általa választott/kedvelt “tanítókon” és kutatókon múlik. A történelmében az a szép, hogy lehet vizsgálni jobboldali és baloldali szemmel is. Bár részemről inkább maradnék az igazság kutatásánál, mint az ideológia gyártásánál.
Hogy "kiválóan oktatott" vagyok-e azt nem tudom, de történész volnék. Ugyan politológiát nem hallgattam, de azt még mi is tanultuk, hogy a "jobb" és "bal" politológiai szempontból elég relatív értelmezési kategóriák, tehát mihez képest "jobb" vagy mihez képest "bal". Arról nem is beszélve, hogy sokkal színesebb a politikai paletta, mintsem ez a két oldal lenne.
Én magam pl. leginkább a keresztényszocializmus felé hajlok, ami aztán se a bal, se a jobb oldalhoz nem sorolható be egyértelműen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!