Mi lenne a reakciótok/véleményetek ha egy fasiszta párt hatalomra jutna? (Köszönöm az összes véleményt/választ)
Nehéz mindenki által elfogadható definíciót alkotni a fasizmusról (mint olyan). Ezért nehéz elképzelni konkrétan milyen jellegzetességei lennének egy ilyen pártnak.
Természetesen a jelenlegi kormány is hordoz fasizmusra jellemző tulajdonságokat. De mégse lehetne egyértelműen ráhúzni, hogy fasiszta párt lenne. A Fidesz egy folyamatosan változó ideológiájú párt. Kezdetben liberálisnak vallotta magát, ma már egyértelműen jobboldali a politikájuk. Az ideológiai értelemben vett távlati céljaik ezért kiszámíthatatlanok.
Magyarországon a leginkább fasisztának mondható párt a Mi Hazánk Mozgalom. Ha ők kerülnének hatalomra, akkor én személy szerint nagyon elkeserednék hiszen a párjuk rasszista, homofób és összeesküvés elmélet hívő. A hatalomra jutásuk a kisebbségek és az értelmiség szempontjából katasztrofális lenne. Bár ennek az elkövetkező években nincs realitása. Maximum úgy, ha koalícióba lép a Fidesszel.
"Nehéz mindenki által elfogadható definíciót alkotni a fasizmusról (mint olyan"
Csak ez nem a mi feladatunk. Ahogy nem neked kell definiálnod az integrálást, a robbanó motort vagy az egysejtűek csoportját se.
Az átlagember használja a definíciókat, de nem alkotja, pl. a zsiráf szót is használod.
Szóval elég a wiki-t megnézni. Én az Umberto Eco féle definíciót szeretem, mivel azt a legkönnyebb vizsgálni amiatt, hogy kisebb egységekre vannak bontva a jellemzők.
" De mégse lehetne egyértelműen ráhúzni, hogy fasiszta párt lenne"
Definíciót szerint, de.
"Magyarországon a leginkább fasisztának mondható párt a Mi Hazánk Mozgalom."
Leginkább a fidesz mondható annak.
A mihazánkat sokkal előbb kategorizálom nácikhoz - mivel pontosabb arra nézve, amit mondanak.
"a párjuk rasszista, homofób és összeesküvés elmélet hívő."
Ezzel most azt akarod bizonyítani, hogy a mihazánk inkább az, mint a fidesz? Mert ezek bizony a fideszre is igazak.
Majd ha fasizmus jellemzője lesz a cigányság megszüntetése, jelenleg nem az.
14
Akkor mit magyaráztok össze vissza most fasiszta vagy nem? Hitler az volt és nem szerette őket most vagy ti hazudtok vagy hitler se volt fasiszta!
16.
Én úgy látom, hogy inkább te vagy az erőszakos, fasiszta, nem birod elviselni, hogy mebuktál és nincsen igazatok ezért átfordultál erőszakos káromkodásba!
Köszönjük! Moderátoraink ellenőrizni fogják ezt a választ.
#13! Az, hogy számodra fasiszta számomra meg nem, pont azt igazolja, hogy nemigazán lehet egzakt módon meghatározni mi a fasizmus így önmagában.
Az kétségtelen, hogy jelenleg a Fidesz fasiszta jellemzőkkel bír. De ez változhat pár év múlva. Hiszen a legfőbb politikájuk nem a jobboldaliság, hanem a populizmus.
A Mi Hazánk a kezdetektől fogva szélsőjobboldali eszméket vall. Szinte már náci. Bár a nácizmus (nemzetiszocializmus) kb. egybeforr Hitler pártjával. Ezért nem nagyon szeretem használni.
Abban egyetértünk, hogy a Fidesz is részben rasszista, homofób és összeesküvés elmélet hívő politikát folytat. Lásd.: menekültválság, gyermekvédelmi törvény, Sorosozás, Gyurcsányozás, Brüsszelezés, stb. De ez náluk szerintem inkább a populizmusból fakad. Egyszerűen úgy látják, hogy erre van igény és ilyen politikával tudnak hatalmon maradni. Nyilván van más faktor is: pl Orosz propaganda terjesztése az orosz gazdasági kapcsolatok megóvása miatt, stb, stb...
A Mi Hazánk ellenben őszintén vallja ezeket az eszméket és nem fog változtatni rajtuk.
"Én úgy látom, hogy inkább te vagy az erőszakos, fasiszta, nem birod elviselni, hogy mebuktál és nincsen igazatok ezért átfordultál erőszakos káromkodásba!"
Én: *érvelek*
Te: *eZ eRőSzAkOs KáRomKodÁs*
Szép munka, tényleg okos vagy. :)
A helyzet az, hogy én érveltem, te nem.
"Az, hogy számodra fasiszta számomra meg nem, pont azt igazolja, hogy nemigazán lehet egzakt módon meghatározni mi a fasizmus így önmagában"
Ez érvelési hiba.
Ha én azt mondom, hogy a Föld lapos, szerinted meg nem, akkor nem olyan egzakt a Föld alakja, hogy ezt eldöntsük?
Ha szerinted a galamb az madár, szerintem meg hal, akkor a galamb definíciója nem elég egzakt?
Nem, ez maximum annyit jelent, hogy egyikünk nincs tisztában a definícióval, de ettől a definíció elég egyértelmű marad.
"Az kétségtelen, hogy jelenleg a Fidesz fasiszta jellemzőkkel bír. De ez változhat pár év múlva. Hiszen a legfőbb politikájuk nem a jobboldaliság, hanem a populizmus."
De így működik a világ.
Azért mert ma valaki pl. kiskorú kategóriába esik, nem feltétlen fog holnap is abba esni, mivel betölthető a 18-at, de attól még MA kiskorú.
Az hogy idővel változik valaki ideológiailag meg teljesen normális.
"A Mi Hazánk a kezdetektől fogva szélsőjobboldali eszméket vall. Szinte már náci."
De ez megint rossz érv, mert ez alapján jövőre nem vonhatsz le következtetést.
Vegyük a névváltást. Alapvetően az a leggyakoribb eset, hogy valakinek egész életben ugyanaz a keresztneve, de ettől még lehet, hogy 2 hét múlva már nevet vált.
Ha az alapján akarsz definiálni dolgokat, hogy a jövőben mi változik, változhat, akkor felejtsük el az egészet, mert még azt se mondhatod, hogy vannak élő dolgok, mert egyszer meghalnak.
"De ez náluk szerintem inkább a populizmusból fakad. Egyszerűen úgy látják, hogy erre van igény és ilyen politikával tudnak hatalmon maradni"
És vannak olyan alfajtái a fasizmusnak, ami kifejezetten a populizmus köré öszpontosulnak, vagyis ez megint nem kizáró ok.
"A Mi Hazánk ellenben őszintén vallja ezeket az eszméket és nem fog változtatni rajtuk."
Azért ez se ilyen egyszerű, mivel a mihazánk szintén érzékenyít az oroszok felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!