Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Parlament épülete a maga...

A Parlament épülete a maga korában a korrupció szimbóluma is volt?

Figyelt kérdés

Azt tanultuk történelemből, hogy igyekeztek egy szimbolikus országházat építeni, amit hazai építészek, hazai alapanyagokból és hazai vállalkozókkal készítenek el - azaz egy kifejezetten presztízs projekt lehetett. Emellett akkoriban még több képviselő volt, alsó + felső ház stb.

De ezektől a tényektől elvonatkoztatva könnyen belátható, hogy már akkor sem volt ekkora parlamentre szükség, ma pedig pláne. Sajnos nem tudok kihasználtsági adatokat, de nem is ez érdekel. Engem az érdekelne, hogy vajon hogyan fogadták a korabeli emberek, a sajtó?

2023. jún. 19. 12:56
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
A művészet a priori nem a haszonról szól. Ezt csak a kommunisták nem voltak képes felfogni.
2023. jún. 19. 13:06
 2/9 anonim ***** válasza:
70%
Nem. Mi lenne itt a korrupció? Szerintem neked agyadra ment a Soros-sajtó.
2023. jún. 19. 13:08
 3/9 anonim ***** válasza:
82%
Menj el a látogatásra a parlamentbe. Én nemrég voltam egy csoporttal. Nagyon sok érdekes információt, történetet hallottunk az idegenvezetőtől.
2023. jún. 19. 13:10
 4/9 anonim ***** válasza:
2023. jún. 19. 13:11
 5/9 anonim ***** válasza:

Rossz link, erre gondoltam:

[link]

2023. jún. 19. 13:14
 6/9 A kérdező kommentje:

#1 Semmi provokatív nem volt a kérdésemben. Ellenben az indokolatlan komcsizást sima provokációnak veszem.

"A művészet a priori nem a haszonról szól." - 1. Azt bárki mondhassa. 2. Nem tudom, mi az az a priori. A művészet tanult, és nem univerzális. Nem tudjuk megmondani, hogy kinek mennyire van szüksége művészetre, vagy hogy ez pont az a befektetés volt, ami a legnagyobb művészeti hozzájárulást adta volna. Nem is hiszem, hogy első sorban emiatt építették, hanem reprezentációs célok miatt. És nem is ez a része érdekel, hanem hogy mit gondoltak róla a korabeli emberek és "véleményvezérek".

#5 Köszi, ilyen források jöhetnek még!

2023. jún. 19. 16:22
 7/9 anonim ***** válasza:
64%

1: Egyáltalán nem indokolatlan. A kommunisták rengeteg műemléket bontottak le, pusztítottak el, károsítottak meg. Ha nem verték volna le a monarchiát és 19-ben nem kezdtek volna bele a pusztításba, akkor talán még ma is csodálhatnánk az épületeket országszerte. A brutalista hivatalok és a kádárkockák helyett épülhettek volna továbbra is remekművek, de az tilos volt, hiszen egy ilyen építészetnek az esztétikája valamiféle fenséget jelképez, ami nekik elfogadhatatlan volt. Gyűlöltek mindent, ami az átlagosnál kiemelkedőbb volt.

A művészet pedig bizony univerzális (az önkifejezés egyik legfelsőbb foka). Az "a priori" ebben a kontextusban azt jelenti, hogy eleve/adottan önmagáért létezik, és nem a haszonért. Nem kisajátítható, áruba lehet bocsátani, de attól még mindig több lesz a jelentése egy puszta adok-veszeknél.

A komcsik előtt a társadalom értékelte a művészetet, majd jöttek a proletárok, akiknek még a fogalom is ismeretlen volt, így persze hogy nem számított. Ezért is tették tönkre az országot, aminek a visszaépítésén még most is dolgozik a kormány.

2023. jún. 19. 17:18
 8/9 anonim ***** válasza:
Ja, meghamisítja a múltat is.
2023. jún. 20. 10:33
 9/9 anonim ***** válasza:

"Ezért is tették tönkre az országot, aminek a visszaépítésén még most is dolgozik a kormány"

Kár, hogy a kommunisták módszereivel dolgoznak.

2023. jún. 20. 10:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!