Csak az elit iskolák diákjai és szülei állnak ki az oktatásért, a többiek ha nem így tesznek, akkor az nagyon kevés ahhoz hogy kormányváltás legyen majd?
Kérdező
Az oktatást megreformálták.
Nem lett tökéletes, sok a hiba, sok benne a baromság is, de sokkal jobb, mint amit megreformáltak - vagyis ami 2010 előtt volt.
Azzal, hogy az olyan elit iskolák, amelyek tanárai korábban is a ballibes oktatáspolitika szószólói és támogatói voltak, most folytatják és vissza akarják hozni azt ami ELLEN korábban olyan sok tanár inkább a fideszre szavazott, az nem mutatja a jó irányt.
Az azt mutatja meg, hogy ezekben az elit iskolákban kik, milyen szemléletű tanárok oktatnak és hogy nekik az tetszett ami korábban a többségnek meg nem.
A tavaly szeptemberi sztrájk a béremelésről szólt. Ezt tudta támogatni a pedagógusok többsége, akkor is ha magával a sztrájkkal, minta tiltakozás, követelés módjával nem is értettek egyet.
Ahogy a jogos béremelési követelés helyett bejöttek a kormánybuktató meg a liberális oktatást visszaállító követelések, úgy lett egyre kevesebb pedagógus a tiltakozásokon.
Az oktatás ügye szakmai kérdés, nem az utcákon kell eldőljön és nem is valami hangos csoport követelése szerint kell megváltoztatni, mert ez több éven át ható folyamat. A bérkövetelés, a munkakörülmények javítása, az óraszámok, ilyen kérdések, amiket lehet akár egy kisebbségnek is követelni, sztrájkkal, tüntetéssel. De ma már nem ezekről van szó, ezért nincs támogatottsága a pedagógusok között az akcióiknak.
Közel 116 ezer pedagógusból még százan sem vettek részt a legutóbbi megmozduláson. Ha valóban támogatnák a pedagógusok a követeléseiket akkor nem ennyien állnának ki érte/mellette.
Éppen ezért nem állnak ki.
Vannak, akik a tanárok tüntetéséből kormányellenes tüntetést akar kreálni.
Lehet ezt csűrni-csavarni, ez az ügy nem pártpolitikai kérdés, hanem oktatáspolitikai. Ha a kormányváltásért akarsz tüntetni, akkor tüntess a kormányváltásért. Ha oktatási reformokért tüntetsz, akkor tüntess oktatási reformokért. De ne tegyük egy tálcára a kettőt, mert elidegenít sok millió embert. Olyanokat is, akik Fidesz-szavazók, de szintén változást akarnak az oktatásban. Nem beszélve arról, hogy örjöngve tapsolt a tüntető tömeg egy olyan szövegnek, ahol többek között arról volt szó, hogy ki kinek a f*szát sz*pkodja telibe torokból. Nem mindenki tud ennek tapsikolni. Nem mindenki tud ezzel azonosulni.
Kérdező,
Nem azt mondtam, hogy a tanárok helyzete nem politikai kérdés. Azt mondtam, hogy nem pártpolitikai kérdés, hanem oktatáspolitikai kérdés. Egyetértek azzal, hogy lépéskényszerbe kell szorítani a kormányt, de egyszerűen elképedtem azon, hogy egyetlenegy tanár sem volt, aki azt mondta volna, hogy nem lenne szabad egy tini kislánynak ilyen szöveget ordibálni a mikrofonba, pláne nem egy ilyan súlyú ügy kapcsán. Hogy nem lépte ez át az ingerküszöböt? Senkinek nem súrolta azt a bizonyos határt? Mert nekem igen. És nem vagyok hajlandó azonosulni egy olyan tömeggel, akik ezt ünneplik, éljenezik, és nagyon is helyénvalónak tartják. A tanároknak pedig továbbra is szorítok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!