A nemzeti politikába miért nem fér bele a többkulcsos adó?
Szerintem nem lenne így, legalábbis nem a többkulcsos adón múlna. Szerintem van ennél néhány sokkal fontosabb tényező:
1: a teljes elvonás mértéke összesen nagyon nagy. Egy vállalkozó, az alkalmazottja után befizetett teljes elvonása 50% feletti. Ebben nem az oszt, vagy szoroz, hogy mondjuk a félmillió feletti már 15%, hanem 20% SZJA terhet visel.
2: a kisebb teljesítményű gazdaság miatt a vállalkozásoknak jobban meg kell küzdeni a fillérekért, és amúgy is a magyar ember túlélésre van beállítódva, nem jövőtervezésre.
3: a magyar ember nem bízik a kormányában, azt gondolja, az csak kihasználja, emiatt nem szívesen fizet neki adót.
Ezek mind nagyobb súlyú problémák, mint a többkulcsos adó.
Én a többkulcsos progresszív rendszer mellett vagyok, pusztán azért, mert egy alacsonyabb fizetésből jobban fáj 15%-ot fizetni, mint egy magasabb fizetésből akár a dupláját. Szvsz a mindenkori minimálbérig adómentessé tenném a jövedelmet, afeletti részre 15%-os, és a mindenkori 5ik kövedelmi kvintilis feletti részre pedig 25-30%-os kulcsot tennék.
Aztán megnéztem a KSH adatait, és elképedtem.
A KSH oldalán 2021-es adatok érhetőek el. (2023 június van, ennyire macera a tavalyi adatok összeszámolása?) A jövedelmi kvintilisek szerint ha egy egyedülálló keresett bruttó 341'000 Ft-ot, akkor azzal már belecsúszott a felső jövedelmi 20%-ba (az átlagbér a KSH szerint 2021-ben bruttó 438'000 Ft volt!) Ha van egy gyerek, akkor bruttó 512'000 Ft-ot, két gyerekkel pedig bruttó 683'000 Ft-ot kellett anyának-apának egyenként keresnie, hogy a család a felső 20%-ban maradjon. Három gyerekkel ugyanehhez a szinthez már bruttó egymilliós fizu kellett akkor.
Szóval:
1) Ennyit a KSH győzelmi jelentéseiről. Gyerektelenül átlagfizuval be lehet jutni az ötödik jövedelmi tizedbe? (A medián ugyanakkor 330'000 Ft körül alakult) Nincs amúgy nagy titok vagy elszámolás: a kvintilisről hallott legfeljebb pár ezer ember, az átlagbért meg szétdobolják minden hónapban. Jah, és csak a teljes munkaidőben, legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél dolgozók vannak benne.
2) Még mindig durva szegénységi kockázat gyereket vállalni.
Az nem kóser hogy egy minimálbéren dolgozó! ember a fizetése 32.5% át be kell fizesse az államkasszába, a maradék pénzből meg megélni sem tud.
Miközben a felső 10-20% meg habzsdőzsizik.
Ne feledjétek kedves arcoskodó 1 kulcsos adó hívők...
A befizetett adókat és a megtermelt GDP nagyrészét a "kisemberek" állítják elő.
Egy igazságos társadalomban az gáz ha a 10-20% nyi jómódú élösködik a társadalmon, és eltartatja magát a többi adófizetővel!
Az 1 kulcsos szja csaka jóléti országokban lehet igazságos, ahol a minimálbér is alkalmas a tisztességes megélhetéshez.
Magyarország qwára nem jóléti állam, igy a több kulcsos adórendszer lenne az ami iagazságosabb lenne.
És azért egy adalék még...
A bérből és fizetésből élők esetén az adóelkerülés szinte nem létezik, tehát ők tényleg befizetika jövedelmük után az adókat.
Ez vajon igaz a jómodú himi humi vállalkozókra, és mindenféle maga s keresetű emberre akik csak arra tartanak pluszban adótanácsadót aki segít nekik az adócsalásban?
Aljas dolog az 1 kulcsos adó a jelenlegi magyra gazdasági helyzetben!
Mivel nem a munkáltatót terheli az SZJA, ezért semmi érdeke nem lenne azért valakit feketén alkalmazni, mert neki akkor több adót kellene fizetni. Plusz a magasabb fizetési kategóriákban elég ritka a fekete foglalkoztatás, az inkább a minimálbér körüli, vagy még inkább a minimálbér alatti foglalkoztatásnál jellemző, hiszen ha feketén foglalkoztat valakit, akkor még a minimálbért se kell kifizetni meg a járulékokat.
Megnézném én azt a multit, amelyik a menedzsereit alacsonyabb jövedelmen jelenti be vagy nem jelenti be csak azért, hogy az alkalmazott többet kapjon, ő meg ugyanannyit fizessen be.
És mi a helyzet egy olyan többkulcsos rendszerrel ahol a többletadóról az adózó szabadon dönthet? Hasonlóan az szja 1%-hoz nyilatkozhat, hogy melyik szervezetek között milyen arányban osztja el azt amit többletként befizet.
Példa: az általános adó mértéke 12%. 50 fabatka felett 16.
Ha 100 fabatkát keresek, akkor 12 alapból megy az államnak (100-nak a 12%-a) és 2-ről (többletadó) eldönthetem, hogy melyik szervezet/ek kapja.
#14, egyetértek, de pár dologgal mégis vitatkoznék:
Van egy tipikus eset, amikor be vagy jelentve egy fizura, a többit zsebbe kapod. Nem azért, mert a munkáltató fizet több adót, hanem mert így tud versenyképes fizut adni.
És ez amúgy tipikusan a magyar kisvállalkozások sajátja, ahol egészen jól megfizetett alkalmazottakat tartanak így. Egy haverom, aki tervezőgrafikusként dolgozott hazai reklámcégeknél, ha fizuról beszélgettünk, mindig megkérdezte, hogy "és te ennyire be is vagy jelentve?", és amikor mondtam, hogy igen, akkor mindig rávágta, hogy "azta!". Pedig ő ilyen nettó 500 körüli pénzeket keresett, csak éppen bérminimumra bejelentve.
Ettől még továbbra sem gondolom, hogy ezt a többkulcsos adó még jobban elrontaná, csak azért mondom, hogy azért van ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!