A fideszesek is tudnak róla, hogy Orbán bejelentette, hogy olyan új adót fog ráhúzni jövőre az üzemanyagárakra, hogy minimum 40 forinttal lesz drágább?
Nem tudom, miről tudósít, illetve nem tudósít az M1, de te, kérdező, bárhonnan is tájékozódsz, rosszul értesült vagy, ha bizonyossággal úgy tudod, ahogyan a kérdésedben írod.
A minimális üzemanyag jövedéki adó szintet előíró EK irányelv alkalmazását Magyarországon eddig húzták, mert eddig lehetett.
Az irányelv €-ban állapítja meg a jövedéki adó minimális mértékét. Nem € fizetési eszközű tagállamokban a tárgyévi jövedéki adó mértékét a megelőző év október elsejei € árfolyam alapján kell meghatározni.
A 2023. június 6-án a kormány részérő benyújtott, T/4243 számon jegyzett törvényjavaslat azzal a rossz esettel számol, ha október 1-én 1 € 425 HUF lesz. Ebben az esetben adódik kb. 32 Ft/liter jövedéki adó emelés, ami a kb. 8 Ft ÁFÁ-val kb. 40 Ft/liter jövedéki adó emelést okoz.
Ha október 1-én 1 € kevesebb HUF lesz, akkor kisebb mértékű; a mostani árfolyam esetén elmaradó üzemanyag jövedéki adó emelés lesz 2024-ben.
24: nem, 425-ös euróárfolyamra számolták ki az adót, vagyis akkor teljesítik az EU-s előírást összegszerűen, ha 425 lesz a forint
Ha erősebb lesz ennél a forint, akkor a különbözetet zsebre teszi a kormány, vagyis jóval többet szed be az emberektől, mint amennyit az EU előír
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!