Vajon mikor jut el odáig a magyar társadalom, hogy átlát a propagandán?
Amikor majd a gyurcsány show és az lmbtq maszlag helyett a valódi problémákról követel információt? Amikor elkezd a magyar átlag ember az oktatással, az egészségüggyel, a népnyúzással foglalkozni? Amikor nem trianon miatt lázongunk és az oroszok mellé állunk, hanem fejlődni akarunk és ismét a szövetségeseinkkel dolgozunk majd együtt?
Mikor jut el végre odáig a magyar nép, hogy a vak gyűlölködés helyett átgondolja a helyzetét és elkezd fejlődni, változtatni a hozzáállásán?
Vagy mi mindig egy meghunyászkodó, szenvedő, áldozat szerepben pózoló nép leszünk ahogy a himnuszunk is mondja?
„Először is tisztáznám: szerintem nem ugyanakkorák az árak, szerintem ez a szlogen egy szubjektív benyomás…”
Nagyszerű, akkor máris számon kérhetjük az objektivitást az objektivitást száminkérőn. :)
„…azaz nem a magyar áraknál, hanem az egyszeri magyar ember várakozásánál alacsonyabbak az ottani árak.”
Az lehet, de a kérdező, és az elvakultabb ellenzéki érzelműek állítása nem ez, hanem az, hogy a nyugati árak a magyar árakkal kb. megegyezőek.
„Például a magasabb átlagos ár egyik oka lehet az, hogy a nagyobb vásárlóerő miatt magasabb a cuccok átlagos minősége is.”
Szerintem meg sokkal kézenfekvőbb, hogy a magasabb árban benne van a magasab bérleti díj, az alkalmazottak magasabb bérköltsége, a vásárlók nagyobb hajlandósága a magasabb árat kifizetni.
„Élelmiszerre nézve pl amikor bementem a német Lidl-be, azt láttam, hogy azért valamivel drágább, de hatalmas, nagyságrendi különbséget nem éreztem a kasszánál. Kb ugyanazt kaptam, ugyanannyiért, vagy valamivel drágábban. Különbség, hogy ott az a választék legalja, nálunk meg egy eléggé korrekt hely bevásárolni.”
Nincsenek túl nagy eltérések árban. A Lidl a legolcsóbb, az Aldi közepes, a nálunk nem futó Edeka és Rewe a legdrágábbak. De amit a legalja Lidl-ben megkapsz, ugyanazt megkapod a legdrágább üzletben 10%-kal drágábban. És összességében 32%-kal drágább az élelmiszer.
„Szerintem ez elbérletekre is áll. Simán magasabb az átlagos ár, de szerintem ott az átlagos lakás is jobb. „
„Van egy haverom, aki Szegedről költözött Grazba. Először azt mondta, hogy az ottani albérletárak érzésre Budapestiek.”
Az albérletek jelentősen drágábbak, kb. a duplája. Grazzal összevetve 40% az eltérés.
Én ilyen haverom úgy érezte témákat nem tudok komolyan venni. Én meg úgy érzem, hogy van egy haverom, aki meg azt mondja, hogy jóval drágább.
„Ez megint a két külön irányból érvelés: én nem látom értelmét annak, hogy az akkori MSZP-t és a mostani Fideszt, összevessük.”
Ez nem érvelés volt, hanem kijelentés, az érvelés lentebb lesz.
Egyébként nem értem miért értelmetlen dolog. Ha valaki arról hazudgál, hogy az ország szarabb, mint Gyurcsány idején, akkor miért ne lehetne meginokolni, hogy miért nincs így?
„Nem azért, mert baromira szerettem volna az MSZP-t, hanem mert nagyon eltérő körülmények és lehetőségek között kormányoztak.”
Persze, lehet eltérő körülményekre hivatkozni, hogy az MSZP idején gazdasági világválság volt például. De az MSZP nem csak a Fideszhez képest volt szar, hanem az akkori, ugyanolyan világgazdasági környezetben lévő szomszédainkhoz képest is. És a világgazdasági válság a mezőnyre is hatott, így ez nem lehet kifogás.
Bulgária +46%, Csehország +27%, Lengyelország +41%, Románia +45%, Szlovákia +49%, ezek real GDP növekedések 2002 és 2010 között. Magyarország meg erősen lemaradva 15%. 2010 és 2022 között ez 44%, ami a korábban említett országokhoz viszonyítva átlagosnak mondható.
Tehát az MSZP emiatt volt jóval szarabb, mint a Fidesz, mert regionális szinten sokkal nagyobb lemaradást produkált.
„Szerintem a Fidesznek többször jobb lehetőségei vannak, mint az MSZP-nek voltak - pl nincs velük szemben egy erős Fidesz ellenzékben - valahogy mégsem érzem ezt a különbséget.”
Az MSZP az SZDSZ-szel koalícióban a 8 évéből 6 évet abszolút többséggel kormányzott. De a gebasz nem csak a hatodik év után kezdett beütni.
Egyébként érdekes, hogy hátrányként hozod fel az erős ellenzéket. Ezek szerint jobb lenne a győztes mindent visz alapon kormányozni.
„Igen tudom, több pénz jön mint gyurcsány alatt, jobban élünk mint gyurcsány alatt”
Ezek tények, nem tudom miért ironizálasz rajtuk.
„jobban fejlődik magyarország mint a háború előtt”
Ilyet szerintem senki nem állított, a háború előtt jobban fejlődtünk. A helytálló kijelentés, az hogy jobban fejlődünk, mint Gyurcsány alatt. :D
„budapest is sokkal jobban majdnem csődbe megy gyurcsány alatt”
Itt meg az, hogy Budapest sokkal jobban majdnem csődbe ment Karácsony alatt, mint Tarlós alatt.
„az infláció is magasabb volt 25%-nál gyurcsány alatt”
Tulajdonképpen ez is igaz, hisz Gyurcsány 5 éve alatt 31,7% volt az infláció. :)
Az MSZP kormányok alatt gyorsabb ütemben inflálódott a pénz, mint a Fidesz kormányok alatt még a 25%-os inlációval együtt is.
„minden mutató egyre jobb”
Én nem is tudok olyan gazdasági mutatót mondani, amiben jobban teljesített Gyurcsány.
Te tudsz?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!