Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az oka, hogy az MSZP...

Mi az oka, hogy az MSZP kormányzások alatt mindig nőtt a munkanélküliség, a Fidesz kormányzások alatt pedig csökkent?

Figyelt kérdés

2010 és 2022 között 11,2%-ról 3,6%-ra csökkent a munkanélküliségi ráta.

2002 és 2010 között meg 5,8%-ról 11,2%-ra. Oké, 2008-ban itt volt egy világgazdasági válság, de már azt megelőzően 2007-ben 7,4% volt.

A legelső Fidesz kormány idején meg ugyanúgy megfigyelhető csökkenés, 7,8%-ról 5,8%.

Mit csinált másként az MSZP ami miatt nőtt a munkanélküliség az ő kormányzásuk alatt?

2023. máj. 21. 20:22
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Ma Magyarországon munkaerőhiány van, így az a sok külföldre vándorolt inkább hátrány, mint előny. Ha itt lennének, akkor magasabb lenne a foglalkoztatottak száma, mivel betöltenék az üres munkahelyeket, és ezzel csökkentenék a munkanélküliségi rátát valamelyest.

"Több oka van, a gazdasági helyzettől függetlenül is: pl. a fidesz a közmunkást a foglalkoztatottak közé számolja, ennyivel máris kevesebb a munkanélküli."

Ez körülbelül 100 ezer ember, nem olyan jelentős.

"Ezenkívül a regisztrált munkanélküliek 3 hónap után kikerülnek a rendszerből, így az ennél régebb óta állás nélkül levők szintén nem szerepelnek a statisztikában."

Ez egy már többször megcáfolt dolog. A 3 hónaptól régebb óta munkanélküliek is szerepelnek a statisztikában, ők csak a munkanélküli segélyre nem jogosultak már.

2023. máj. 21. 21:44
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

"Ma Magyarországon munkaerőhiány van, így az a sok külföldre vándorolt inkább hátrány, mint előny. Ha itt lennének, akkor magasabb lenne a foglalkoztatottak száma, mivel betöltenék az üres munkahelyeket, és ezzel csökkentenék a munkanélküliségi rátát valamelyest."

Nem érted az összefüggést, ugye? Elmentek a dolgozó emberek, a helyükre pedig azokat vették fel, akik addig munkanélkülieg voltak.

És bár nem nekem válaszolva, de 100 ezer ember kapásból 1,5-2%-kal dobná meg a munkanélküliségi rátát, szóval de, jelentős.

2023. máj. 21. 21:53
 13/24 A kérdező kommentje:

"Nem érted az összefüggést, ugye? Elmentek a dolgozó emberek, a helyükre pedig azokat vették fel, akik addig munkanélkülieg voltak."

De értem, csak nem vagyok benne biztos, hogy úgy van, ahogy mondjátok. Simán elképzelhető, hogy ha az a pár százezer ember nem vándorolt volna ki, akkor azok most pár százezernyi űrt töltenének be a munkaerőpiacon, amitől még kisebb lenne a munkanélküliségi ráta.

Egyébként a környező országokhoz viszonyítva Magyarországról kifejezetten alacsony a kivándorlók aránya.

"És bár nem nekem válaszolva, de 100 ezer ember kapásból 1,5-2%-kal dobná meg a munkanélküliségi rátát, szóval de, jelentős."

Persze, de az a 1,5-2% úgy nem jelentős, hogy 3,6% helyett lenne 5,6%.

És akárhogy is nézzük az a 100 ezer közmunkás foglalkoztatottnak számít, mert dolgozik. És az ő bérük beleszámít az átlagbérbe, és rontja azt, úgyhogy ugyanúgy megvan a hátrány is, hogy ők beleszámítanak.

2023. máj. 21. 22:10
 14/24 anonim ***** válasza:
63%
Az úgynevezett centrum szívóhatás is közrejátszik, ami egy folyamat része már a 80-as évektől kezdve. 2015 környékén vettem észre, hogy egy 2/3-os kormányzat sem képes a rosszat jobban csinálni. Semmi nem elég az embernek, hogy nyomjam a szátokba. Az alapvető probléma az, amit kapitalizmusnak nevezünk. Ez a félperifériás, szerencsétlen történelmi fejlődésű ország ennyire képes ebben a képtelen világrendszerben. Tedd össze a két kezed, hogy nem egy kongói kobaltbányában kezdted az életed, hanem csak a kötelező iskolapadban.
2023. máj. 21. 22:11
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

"#1

Mi az eltérés a számítási módban?"

HA január 2. án felmondasz a statisztikába egész évben foglalkoztatottként szerepelsz.

Ha elmész munkanélkülire 3 hónap után nem vagy álláskereső ha van munkád ha nincs

Ilyen apró csalások amikből ha összeadódnak igen nagy számot ad ki.

2023. máj. 21. 23:10
 16/24 A kérdező kommentje:

"HA január 2. án felmondasz a statisztikába egész évben foglalkoztatottként szerepelsz."

Mi a bizonyítékod arra, hogy ez így van?

"Ha elmész munkanélkülire 3 hónap után nem vagy álláskereső ha van munkád ha nincs"

A munkanélküliek a statisztikában a munkakeresés időtartama szerint is szerepelnek, a többségük több, mint 3 hónapja munkanélküli. Ez hogy lehetseges?

2023. máj. 21. 23:26
 17/24 anonim ***** válasza:
100%
Voltam munkanélküli nem egyszer, addig vagyok álláskeresőként nyilvántartva, amíg 1. nem találok állást, 2. amíg kb. 3 havonta jelentkezek a munkaügyi központban. Ha nem jelentkezek, kb. 2 héten múlva kiraknak a rendszerből (jártam így).
2023. máj. 22. 09:12
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

"Ez hogy lehetseges?"

Úgy, hogy a statisztikusok átírnak álláskeresőből/munkanélküliből inaktívvá.

2023. máj. 22. 10:08
 19/24 anonim ***** válasza:
30%

Egy libsi nem tud aban gondolkodni, hogy mi volt 2010 előtt.

Szerintük az ősrobbanás is 2010-ben volt, és az ország egy sötét kietlen pusztaság, ahol teljes a káosz és a pusztulás.

2023. máj. 22. 14:28
 20/24 A kérdező kommentje:

"Úgy, hogy a statisztikusok átírnak álláskeresőből/munkanélküliből inaktívvá."

Akkor mi az oka annak, hogy rengeteg 3 hónaptól régebb óta munkanélküli mégsincs átírva inaktívvá?

2022-ben 176 ezer munkanélküli volt, ebből csak 73 ezer volt, amelyik 3 hónaptól kevesebb ideje munkanélküli.

[link]

Valamint, ha úgy próbálnak csalni a statisztikával, hogy inaktívnak sorolják át a munkanélküliek egy részét, akkor az inaktívak számában erős növekedés kellene, hogy megjelenjen. Mégis 2010-ben volt 3,3 millió inaktív, 2022-ben meg már csak 2,4 millió.

[link]

2023. máj. 22. 17:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!