Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha az antiszemitizmus bűn...

Ha az antiszemitizmus bűn akkor az anti HUN-izmus is az ?

Figyelt kérdés
2023. máj. 20. 14:07
1 2
 1/13 Molyember ***** válasza:
58%
Olyan dolgokkal bántod magad, amik csak a fejedben léteznek. Keress egy barátnőt, mindjárt megváltozik az érdeklődési köröd.
2023. máj. 20. 14:11
 2/13 anonim ***** válasza:
62%

Minden "anti-" BŰN! A kirekesztés, a megbélyegzés, a xenofóbia eleve bűn!

Erdélyi magyarként volt részem a magyarelleneségből, tudom, miről beszélek!

Éppen ezért nagyon szomorú, hogy kezdenek elharapózni a "nemzetállamok" új hívei és a politikai korrektséggel leszámolni akaró illiberálisok egész Közép-Kelet-Európában, a posztkommunista államokban!

Ha itt, Erdélyben is ezek nyernek teret, visszatérhetnek a '90-es évek, amikor belefért bozgorozni, hazátlanozni minket, és Mongóliába visszaküldözgetni (nem mintha onnan jöttünk volna)...

Elég szomorú, hogy az anyaország kormánya is ezt a tendenciát szorgalmazza és erősíti... :-(

De itt is erősödik, sajnos, oroszországi hátszéllel, az AUR (Alianța pentru Unirea Românilor / Románok Egyesüléséért Szövetség), ami nemhogy a Fidesznél, de talán még a Mi Hazánknál is keményebben kisebbségellenes és oroszbarát tömörülés! :-(

2023. máj. 20. 14:13
 3/13 anonim ***** válasza:
71%

2, A Fidesz, sőt az MH sem kisebbségellenes. Romániában meg nem változhatott sok, talán egyre csökken a magyarellenesség, de mindig meglesz.

Az antihunizmus papíron bűn, de senkit sem izgat, nem vagyunk kiválasztottak, nincs befolyásunk.

2023. máj. 20. 14:21
 4/13 anonim ***** válasza:
40%

3 Én itt, a gyakorin is azt tapasztalom, hogy a fideszesek és mihazánkosok eléggé rasszisták, idegengyűlölők, kirekesztők és homofóbok (egy részük legalábbis az).

Volt olyan vita, hogy a mihazánkosok azon háborogtak, hogy miért van szlovák mise egy határmenti faluban és miért jelennek meg kétnyelvű feliratok? Hát egy az egyben, mintha egyes szélsőséges románok írták volna... De még azok is ritkán jutnak el odáig, hogy az anyanyelvű misézés, imádkozás is zavarja őket!

Romániában rengeteg dolog változott, az elmúlt másfél-két évtized, minden nehézség és hiányosság ellenére a legjobb időszaka volt az erdélyi magyarságnak a román államon belül (legalábbis ennél csak sokkal rosszabb időket éltünk meg).

Most viszont érződik megint a szélsőségek megerősödése, az AUR népszerűsége növekszik (az AUR előtt volt pár ciklus, hogy nem is jutott be szélsőjobbos erő a Parlamentbe, most elég nagy frakciójuk van, Șoșoacă nyíltan Magyarország lerohanásáról beszél és a Tiszáig tartó terület katonai elfoglalásáról, orosz segítséggel!).

Sajnos Moszkva rendesen megtámogatta az EU-ellenes, szélsőjobbos erőket, az "oszd meg és uralkodj" elve alapján, hadd marjuk csak egymást, míg ők terjeszkednek!

Én csak remélni tudom, hogy nem fog győzni ez az új divathullám Romániában is, mert én biztos nem bírok ki még egy diktatúrát Ceaușescu után.

2023. máj. 20. 14:50
 5/13 anonim ***** válasza:
23%
4, ezek egészen más dolgok, nem minden idegenellenesség ugyanolyan. Van, aminek van alapja, míg másnak nincs. A Fidesz maga is kisebbségiekből álló párt (pl. Orbán is az), nem lehet tehát kirekesztő (illetve valójában az, csak pont magyarellenes, kisebbségi létéből fakadóan). A szlovákok térnyerése valóban felháborító. A szlovákok ugyanis ellopták egész Felvidéket és Kárpátalját, közte Pozsony környékét, ami magyar volt, 100 ezreket elűztek, szlovákosítottak, az alkotmányba beleírták, hogy a magyarok bűnösek, ma Szlovákiában a magyar a hülye szinonimája, folyamatos az elnyomás, stb. De ez nem volt elég, még a határon is átjöttek, beköltöztek több településre nagy számban. Ez a szlovák mise ez egy magyar templomban van, nem szlovákban. Ez más helyzet, mint az erdélyi magyaroké, ahol a magyarok őshonosak, és a románok a jövevények, elnyomók. Romániában mindig volt magyarellenesség. Most csökkent, de sosem fog elmúlni, mivel ez alaptulajdonságuk, a történelemoktatásuk is erre sarkallja őket. Náluk mindig ütőkártya a magyarellenesség, mindenféle rendszerben. Hiszen a területeiket tőlünk lopták tudatosan, a történelmüket tudatosan hamisították meg, és el akarnak pusztítani minket, hogy örökre megtarthassák a területeket. Bár én nem voltam még ott, de szerintem naivitás azt hinni, hogy nem magyarellenesek. És összekeverni ezeket a dolgokat. Az MH sem kisebbségellenes.
2023. máj. 20. 15:18
 6/13 anonim ***** válasza:
46%
A gyakorlatban nemhogy nem bűn, hanem még támogatott is. A kettős mérce egyik legtipikusabb megnyilvánulása.
2023. máj. 20. 16:14
 7/13 anonim ***** válasza:

5-ös, ha nem voltál még itt, akkor hogy lehet ennyire markáns véleményed?

Én amúgy azt hiszem, hogy NINCS jogos kirekesztés! És te nem indokolhatod azzal egy szlovák ember elnyomását, hogy a szlovák állam elnyomja a magyarokat (ez a revansizmus generálja tovább és tovább a kölcsönös elnyomást - és persze mindig a kisebbségen csattan az ostor, mert egymást nem tudják bántani pl. a szlovákiai és magyarországi többségiek, hát bántják azt, akit elér az ostoruk: a saját területükön élő kisebbségeket).

Azzal amúgy egyetértek, hogy a szlovákok magyarellenessége brutális (a románoké egy fokkal enyhébb amúgy), szerintem az a történelmi frusztráció okozza, hogy nekik 30 évvel ezelőttig nem volt saját államiságuk, mindig egy másik nép vezetett: Bécs után Budapest, utána Prága volt a fővárosuk, csak az volt a kérdés, hogy a németek, magyarok vagy a csehek árnyékában élnek-e.

Finoman szólva sem szeretem őket, de azért a magyar miséket mondjuk ők is békén hagyják (pedig katolikusok).

A románok alapjáraton nem magyarellenesek szerintem (Magyarország-ellenesek inkább, történelmi reflexből) és egy fokkal kevésbé frusztráltak, mivel nekik volt országuk Erdély elfoglalása előtt is, a kárpátokon túl (csak jóval kisebb).

Velük inkább az a baj, hogy nagyon fel tudnak ülni a dezinformációnak és a csordaszellemnek, ha tüzelik őket a politikusok.

A 90-es évek tomboló magyarellenessége idején is az volt a jelszó, hogy "Te rendes magyar vagy, csak hát a többi..." vagy "Ismerek rendes magyarokat, a szomszédom is az, csak hát a többi..."

Magyarán: akit ismerek, az rendes magyar - de van az a sok-sok, akikkel sosem találkoztam, na azok mind rosszak!

Még Gheorghe Funar is folyton a kedves magyar szomszédnénijével példálózott, bizonygatva, hogy ő nem is magyargyűlölő - csak hát "védekezik" szegény, mert a gonosz, ismeretlen magyarok tömegei támadják szegény román többséget!

Ez a kirekesztés logikája: akit ismerek, az oké, az rendes. De akiket nem ismerek, na azok mind egyformák és gonoszak!

Az egész Fekete Március Marosvásárhelyen tudod miből robbant ki? Egy magánember a magán patikájára kirakott egy KÉTNYELVŰ FELIRATOT. "Farmacie - Gyógyszertár".

Erre a Vatra Românească megírta címoldalon és több tízezer példányban ingyen szétszorta, hogy az állam hivatalos nyelvét meggyalázva MAGYARUL ÍRTÁK KI A PATIKÁRA, HOGY GYÓGYSZERTÁR!

Picike csúsztatás, de hatásos! Nem azt írták, hogy magyarul IS, azaz KÉT NYELVEN, hanem azt, hogy magyarul! Az egyszeri román paraszt ebből azt értette, hogy CSAK magyarul!

Aztán belendültek a pópák és az ex-szekus vátrások, a templomokban prédikálták, hogy Erdély visszacsatolása zajlik.

Az egyszeri román paraszt meg elindult megvédeni a nemzetet...

Ma azért nem tudnak még egy interjút sem készíteni erről dokumentumfilmesek sem, mert SZÉGYELLIK, mára már tudják, mekkora eszeveszett baromságot hittek el a pópáiknak, ezért szégyellnek róla nyilatkozni.

Nos ezzel csak annyi a baj, hogy ugyanígy BÁRMIKOR elhülyíthetőek újra, dezinformációval. Ezért félelmetes ez az illiberális előretörés a régióban!

Ha itt is beindul egy olyan propagandagyártás mondjuk a tévében, mint Magyarországon, a románok erre még sokkal fogékonyabbak, sajnos!

Egyszer csináltak egy ilyen átverős műsorban egy álkérdés-sorozatot utcai riportban, amiben megkérdezték a román járókelőket: "Mit szól hozzá, hogy bezárták a Román Iskolát Erdélyben?"

Persze az egész ilyen görbe tükör volt, hogy milyen műveletlen a nép, mert a Román Iskola (Școala Românească Erdélyben a 19. században létező értelmiségi mozgalom volt, nem egy iskolai intézmény - és ezt elvileg kötelező érettségi tétel volna tudni).

De nagyon durva volt, hogy az addig békés járókelőknek hogy ment fel a pumpája egyből és elkezdtek magyarozni, meg háborogni, hogy mi az, hogy bezárták a román iskolát Erdélyben - hát már megint elnyomnak minket a magyarok a saját hazánkban???

Ez csak egy poénvideó volt, arról szólt, hogy milyen tudatlanok az emberek - de közben arról is, hogy mennyire elvakultak!

Ennyi kell a románoknak, hogy megőrüljenek: egy hamis információ, jól elterjesztve, és azonnal támadnak (miközben az ő agyukban ők csak védekeznek).

Nem állnak meg elszámolni 10-ig, visszakérdezni, hogy mi is az a Román Iskola, hol is volt, mikor zárták be? Nem ellenőrzik le az információt - hanem szöknek és védik a semmit!

Ez egy kicsit másfajta magyargyűlölet (de az eredménye ugyanaz tud lenni, mint a szlovákoknál). Ha egy random románt megkérdezel, azt fogja mondani, nem gyűlöli a magyarokat, azok is emberek, mint ők, stb.

De bedobsz egy álhírt, hogy Magyarországról ezt meg azt szervezik a magyarok Erdélyben, habzó szájjal ugranak - és meg sem kérdőjelezik, hogy igaz-e vagy egy totális kitaláció!

Az AUR is ezzel operált, amikor megcsinálta az Uz-völgyi temetőbalhét!

Abban a temetőben egy árva román katona nem nyugszik (illetve állítólag három román nemzetiségű magyar katona igen, de azok se Romániáért harcoltak - hanem éppenséggel ellene).

De kiállt Gheorghe Simion, elmondta, hogy az a temető tele van román hősi halottakkal, odarakott illegálisan 30 betonkeresztet "Ismeretlen román katona" feliratokkal és meglocsoltatta szenteltvízzel egy pópával - és ennyi elég, hogy 3 ezer román paraszt ezt benyalja és elhiggye, hogy valójában ott egy csomó román katona is nyugszik, csak elvették a temetőt a magyarok!

Nem tudom, érthetővé tudtam-e tenni a románok magyarellenességének természetét, de tényleg ilyenek. Míg a szlovákok zsigerien utálnak minket, a román nem utál zsigerien, a saját szomszédját alkalmasint egyenesen kedveli (és nagyon tudnak kedvelni, mint az újlatin népek általában, szenvedélyesek, indulatosak, túlzóak mindenben).

A baj ott van, hogy borzasztóan könnyen hiszik el, hogy a magyarok támadták meg őket valójában - itt kapcsolnak be a történelmi reflexeik, és akkor viszont törnek-zúznak, lemennek habzó szájú állatba. És majd csak két hónap múlva kérdezik meg: vajon tényleg úgy volt, ahogy a pópa mondta meg a polgármester úr?

Iszonyatosan könnyen uszíthatóak - ezért veszélyes ez, amit az AUR csinál...

2023. máj. 20. 16:44
 8/13 anonim ***** válasza:

A Fekete Március marosvásárhelyi pogromjában is az volt a legfelkavaróbb, hogy részben ugyanazok a románok HÁROM HÓNAPPAL KORÁBBAN sírva, zokogva, örömujjongva ölelgették a magyarokat a főtéren a kétnyelvű "TESTVÉRISÉG" transzparens alatt és skandálták, hogy "Le a kommunizmussal, le a sovinizmussal!".

És három hónapnyi tudatos dezinformáció elég volt ahhoz a Vatra Românească részéről, hogy meginduljanak ellenünk, felfegyverkezve, az átmosott agyukban azzal a tudattal, hogy ők nem is támadnak - hanem védekeznek!

Ez a döbbenet!

(Persze tegyük hozzá, hogy nagyon profi dezinformáció volt, profik által kidolgozva. A Vatra valójában a fizetett kényszerszabadságra küldött Securitate tisztjeiből állt, akik pont azért robbantották ki az egészet, hogy igazolják a Securitate szükségességét, mert akkor úgy tűnt, felszámolhatják az egész szervezetet - a kérdést elnapolva fizetett kényszerszabadságra küldték az egész titkosszolgálatot! A tervük be is jött: megcsinálták a Fekete Márciust, majd kiálltak és elmondták, hogy lám-lám, ha lett volna titkosszolgálat, akkor ezt meg tudta volna előzni! Miközben ők maguk csinálták, nemhogy megelőzni akarták volna! És erre szépen vissza is állították a Securitatét, azóta is működik, csak SRI néven!)

Ennyi kell, sajnos, egy jól felépített dezinformációs propaganda - és bármikor újra balhét tudnak csinálni!

2023. máj. 20. 16:59
 9/13 anonim ***** válasza:
32%

8, biztos így van. Engem nem nagyon érdekel, ki miért gonosz, magyarellenes. Ha ennyivel fel lehet tüzelni a románokat, akkor gonoszak. Mindegy, mivel magyarázzuk. (Mellesleg teljesen hülyék, primitívek is.) Az sem érdekel, hogy milyen frusztrációik vannak a szlovákoknak. Ha nem lennének magyarellenesek, akkor felszólalnának a magyarellenesség ellen nagy számban, vagy visszaadnák Erdélyt, nem ünnepelnék dec. 1-et, stb. Nem tudom, mi ellen védekeznek, ha lopták a fél országukat.

Az antiszemitizmus egyébként talán minden más idegenellenességnél megokolhatóbb, elterjedtebb, a zsidó mentalitás minden másnál sokkal erkölcstelenebb. Hajlok rá, hogy az általánosítás is indokolt lehet. Az antimagyarizmus viszont semmivel sem indokolható, ez egy teljesen békés nép.

2023. máj. 20. 17:24
 10/13 anonim ***** válasza:
57%

9. Sokat kell még tanulj a világról ahhoz, hogy megértsd: az emberek nem jók vagy gonoszak, és legtöbbször nem is vegytiszta gonoszság vezeti őket, amikor bántják egymást.

Te is végtelenül gonosz és buta mondatokat írtál le, például a zsidókról. De ezek a mondatok nem tőled származnak, nem a saját megfigyeléseid róluk!

Ezt neked TANÍTOTTÁK, levezették mások (sokszor már nem is emlékszel, kik!), és magadévá tetted, kész tényként kezeled.

A magyarellenesség szintén egy tanult "gonoszság", azt is megmondom, hogyan tanítják:

1. Domborítsd ki a másik nép történelmi "támadásait", hibáit.

2. Az okokat ködösítsd el, és hallgasd el a számodra kellemetlen részleteket!

3. Ne beszélj a másik nép pozitívumairól, hallgasd el a jó dolgokat, ne beszélj róla, ha voltak jó korszakai az együttélésnek.

Ahogy te beszélsz a zsidókról - de a románokról és szlovákokról is, az semmiben sem különbözik a magyarellenes hasonló megnyilvánulásoktól!

A legsúlyosabb szerintem, hogy kijelented: TÉGED NEM ÉRDEKEL. Sem az okok, sem a megoldások - te csak gyűlölködni akarsz kölcsönösen, tovább...

Ha én mondanám, az se volna helyes - de megbocsájthatóbb volna. Az én családomban volt, akit meggyilkoltak a románok, álratlanul, a 2. világháború után, mikor a magyar hatóságok kivonultak, a románok pedig még nem érkeztek meg. Hetek teltek el törvény, rendőr és közbiztonság nélkül!

Dédszüleimet a román fasiszták (vasgárdisták) -20 fokban marhavagonban hurcolták meg, mert székelyek voltak.

A családom egy részének menekülnie kellett Magyarországra...

Ha valaki tudja, mi a magyarellenesség, én tudom. Ha valaki, én mondhatnám, hogy nem érdekelnek az okok, a magyarázatok - én csak haragudni és viszont-gyűlölni vagyok hajlandó.

És mégsem mondom - mert tudom, hogy pont ez az oda-vissza pattogó gyűlöletpingpong eredményezte azt a rengeteg szenvedést és vérontást a 20. században, amit mi, erdélyi magyarok is durván megszenvedtünk!

Ha egyszer tényleg eljönnél ide, lathatnád, hogy mi a helyzet, szívesen mesélünk is bárkinek arról,

amit elszenvedtünk. De azt is látnád, hogy a románok is emberek, a szájukon esznek, ugyanúgy sírnak, szülnek, temetnek, nekik is fáj, h

a megütöd őket és nekik is jólesik egy kedves szó vagy egy mosoly.

És képesek a változásra, fejlődésre - az új generációk pláne!

Volt pl. egy fiatal történelemtanárnőm. Leadta a tananyagot, ahogy ő is tanulta:

"Mátyás királyt, aki persze román volt, rávették a magyar főurak, hogy megtámadja Moldvát, ahol élete egyetlen vereségét elszenvedte, Ştefan cel Mare hadaitól."

Felálltam és megkérdeztem: "De miért támadta meg?"

"Hogy elfoglalja." - hangzott, kissé elbizonytalanodva a válasz.

Akkor tájékoztattam a történelemtanárnőmet, hogy ez valójában bosszúhadjárat volt, amiért Ştefan vajda 20.000 moldvai katonával támogatta a székelyek és szászok lázadását Mátyás király ellen. Mátyás seregei a lázadásokat verték le, majd tovább nyomultak Moldva irányába (ahonnan valóban visszavonulni kényszerültek, a királyság határai közé).

A tanárnőm azt mondta: ezt ellenőrizni fogom.

Következő órán visszajött, adott egy tízest és tartott egy fél órás prédikációt az osztálynak arról, hogy lám, ilyen az igazi történészi gondolkodás: mindennek rákérdez az okaira és nem fogad el hasraütésszerű magyarázatokat.

És ott, előttünk megígérte ez a román nő, hogy ő ezt a fontos információt, amit tőlünk tanult meg, minden osztálynak el fogja mondani, amikor ezt a tananyagot tanítja...

A világban létező mindenféle gyűlölet csakis így, TANULÁSSAL megváltoztatható!

2023. máj. 20. 18:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!