Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha bevezetik a státustörvényt...

Ha bevezetik a státustörvényt annak milyen következményei lesznek a tanárokra és a diákokra?

Figyelt kérdés

2023. máj. 6. 15:06
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Tanárokat kirúgják és megfosztják a tanításhoz való jogtól ha a rendszer ellen szólal fel.

Diák esetében ha elmúlt 16 éves akkor kirúgják és megfosztják a tanuláshoz való jogától.

Magyarul egy nagy senki lesz abból aki fel mer szólalni a rendszer ellen.

2023. máj. 6. 15:12
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, ugyan már!

Azért, mert kritizálja a rendszert, senkit nem fognak kirúgni, mert már így sem nagyon van tanár. A diáknak meg jár a szája, és? Én, ha tanár lennék, biztos nem rúgatnék ki senkit azért, mert szidja a rendszert.

Nem ez a probléma.

6 hónap felmondási időt akarnak velük aláíratni, bár azt hallottam, a tüntetések miatt ezt kivették már a tervezetből.

De emelni akarják az óraszámukat, az ingyen túlórát. Átvezényelhetők lesznek másik iskolába, és a teljesítménybérezésüket is át akarják alakítani, leginkább elég eszetlen módon.

A tanári karokban már így is elég feszült és ellenséges a légkör, nem hiányzik még ez is. Fel kéne fogni, hogy a tanárok teljesítményét nem lehet mérni, mert a tanár munkájának a kimenetele nagyon sok más tényezőtől is függ, nem csak rajtuk áll. Ha azon fog múlni a bérezés, hogy kinek hány diákja fog nyelvvizsgázni, tanulmányi versenyre menni, stb, akkor még jobban fogják fúrni egymást a tanárok.

Én tanítottam régen, és a diri kedvenckéi mindig elvitték a jobb osztályokat, a gyengéket meg kaptam én. Akkor sem tetszett valami nagyon, nyilván minden tanár a motiváltabb, jobb képességű osztályokkal akar együtt dolgozni. A fizetésem nem múlt akkor rajta, ha most fog, akkor tényleg egymást fogják ölni a tanárok.

Szóval sok tanár mondja, ha ezt aláíratják velük, akkor felmondanak.

Következésképp, aki marad, arra még több teher fog hárulni. Nem fognak tudni minőségi munkát végezni, mert nem lehet 40 órára rendesen felkészülni. Ha nem lesz elég tanár, akkor osztályokat fognak összevonni. Már így sem sok helyen van matekból csoportbontás, mert nincs elég tanár.

Szóval biztos, hogy nagyon feszült és ellenséges lesz a légkör az iskolákban. A tanárok túlterheltek és idegesek lesznek, és ez leginkább a diákokon fog lecsapódni. Ha valaki tovább akar majd tanulni, mehet különtanárhoz, mert nem biztos, hogy az iskolában felkészítik. Ezek nagy része már most is probléma, de tovább fog fokozódni.

2023. máj. 6. 15:21
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

"em hiányzik még ez is. Fel kéne fogni, hogy a tanárok teljesítményét nem lehet mérni, mert a tanár munkájának a kimenetele nagyon sok más tényezőtől is függ, nem csak rajtuk áll. Ha azon fog múlni a bérezés, hogy kinek hány diákja fog nyelvvizsgázni, tanulmányi versenyre menni, stb, akkor még jobban fogják fúrni egymást a tanárok."

A versenyszférában is eltérőek a fizetések.Ahol én dolgozom, itt még mozgóbér is van.

Egy kolléga, akár 20 százalékkal is többet kereshet, mint a másik, pedig ugyanolyan munkakörben vannak, csak az egyik jobban teljesít.

A tanárok teljesítményét is lehet és kell is mérni.

A verseny visz előre, ha nincs verseny,nincs teljesítménykényszer, akkor nincs motiváció és eredmények sem.

2023. máj. 6. 15:36
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

3-as, értelek, akkor mondj kérlek olyan objektív kritériumrendszert, amivel össze lehet hasonlítani pl. egy fogyatékos iskolában dolgozó tanár teljesítményét egy budapesti elitgimnáziumban tanító tanáréval, mert ilyen ragyogó ötleteket írnak a státusztörvényben:

-Hány nyelvvizsga lett az osztályában: ez nem csak a tanáron múlik, ha gyenge képességű az osztály, és nem akarnak a diákok tanulni, a tanár cigánykereket is hányhat.

-Hány gyerek ment tanulmányi versenyre: Én például egyáltalán nem értek egyet a tanulmányi versenyekkel. A suliban, ahol én tanítottam nem is forszíroztuk őket. Amikor én voltam diák, és kötelező jelleggel küldtek tanulmányi versenyre, végighánytam a napot. Szerintem ezt nem lehet erőltetni, ráadásul pl. egy szakiskolában nem gondolnám, hogy túl sok jelöltet tudna egy tanár állítani.

-Hány sni-s gyerek van az osztályban: Ezt értem, ne küldjék el kivizsgáltatni a gyerekeket, akkor nem lesz sni-s, akkor nem gond, hogy nem tudják fejleszteni a tanulási problémával küzdő gyerekeket. Tehát magyartanárként felismerem, hogy a gyerek valószínűleg diszlexiás. De nem küldöm el kivizsgáltatni, mert akkor kevesebb fizetést fogok kapni. Tehát nem kerül be a statisztikába, nem kell gyógypedagógust küldeni, és nem rontja vele a tanár teljesítményét sem. Mindenki jól járt, kivéve a szerencsétlen gyerek, aki végigbukdácsolja az iskolai éveit.

-Mennyi a hiányzás a tanár óráiról: Nyilván azért nem járnak be a gyerekek a tanár órájára, mert az rosszul tanít. Nem azért, mert betegek.

-Kompetenciamérés eredménye: Mint már jeleztem, hozott anyagból dolgoznak a tanárok. Ha az osztály rossz képességű, a tanár kicsit tud rajtuk húzni, de csodát nem tud tenni.

Szóval kíváncsian várom az ötleteket, hogy szerinted hogyan lehetne egy tanár teljesítményét objektíven mérni, amikor kiküszöbölöd azt a tényezőt, hogy minden diák képessége és szorgalma eltérő.

2023. máj. 6. 15:46
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

3-as, egyébként én is versenyszférában dolgozom, és nálunk aláíratták, hogy nem beszélünk a fizetésekről. Nincs bérfeszkó, mert fogalmam sincs, ki mennyit keres. Amúgy persze nagyjából tudjuk, és egyáltalán nem a teljesítményen múlik, hanem azon, hogy amikor odajött, ki milyen fizetést tudott magának kialkudni.

És ez már a harmadik multi, ahol dolgozom, és hidd el, mindenhol így ment. Persze van nálunk is teljesítményértékelés, de egy hagy humbuk az egész, mert hiába vagy te mindenből kiváló, fizetésemelés nem jár vele. Szóval én azt gondolom, hogy a te eseted a kivétel.

2023. máj. 6. 15:48
 6/6 anonim ***** válasza:
0%

1 "Tanárokat kirúgják és megfosztják a tanításhoz való jogtól ha a rendszer ellen szólal fel."

Azt mondják a pedagógusok, hogy bármikor el tudnak menni 2x-annyit keresni. Akkor legalább megtehetik majd

"Diák esetében ha elmúlt 16 éves akkor kirúgják és megfosztják a tanuláshoz való jogától."

Az iskolában úgysem tanulnak semmit, hogy car az oktatás nemde?

Akkor ugyanott vagyunk -.-

2023. máj. 6. 15:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!