Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Reális lenne az az elképzelés,...

Reális lenne az az elképzelés, hogy a bizonytalan szavazókat az Orbán-rezsim ellen szavazásra bírnánk egy valódi ellenfél személyében?

Figyelt kérdés
Lehet ez utópia, de ha lenne egy tényleg kiváló, alkalmas jelölt Orbán ellen, aki érti és érdekli is az emberek sorsa, aki meg tudja szólítani a népet lehetséges lenne Orbán ellen nyerni? Én nem gondolom, hogy a merev Orbán-hívőket át lehetne állítani, de azokat akik nem azok, vagy mert bizonytalanok, vagy ellenzékiek. Ez azért több millió embert jelentene, nem?
2023. ápr. 24. 13:13
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Olyan értelemben igen, ha egy ellenzéki koalíció jelöltje lesz az az ember. Új párt játékelméletileg nem tud nyerni, és egyébként se tudna még a 2030-as választásra sem összekalapozni elég pénzt egy győztes kampányhoz. Koalícióba itt beleértem akár az Mi Hazánkot és az MKKP-t is.

Az MZP-s bukás mögött sok minden áll, nem a koncepció maga bukott meg. Ott áll mögötte az, hogy csak 8 hónap munka állt mögötte (4+ évnyi kéne ugyanebből), hogy egy viszonylag ismeretlen jelölt volt, felkészületlenség, és a pártfinanszírozások folyamatos csavargatása (továbbá Gy1G és J1G árulása). Újra neki lehetett volna futni 2026-ban is ebben a formában, és akkor ott tényleg lehetett volna a bizonytalanokra is építeni, hiszen most lesz EP-választás és önkormányzati választások is, ahol jellemzően többet dob a latba a bizonytalanok elhívása, mert szerényebb a részvétel (országos szavazáson a 70% feletti részvétel már nagyon jó szám, nemzetközileg is).

A bizonytalanok nem tekinthetőek +30% rejtett erőforrásnak, ezt bátran kijelenthetjük. Úgy egyébként a leghatásosabb módszer a bizonytalanok meggyőzésére, hogy még a választás napján is kopogtatni kell minden egyes háznál, hogy tessenek menni szavazni, és hogy a külföldön élők szavazási jogát aktívan támogatod.

Az is benne van a képletben, hogy senki nem akarja, hogy a pártja ellehetetlenüljön. Új pártok létrejöhetnek, régiek megszűnhetnek, de közben mindig lesz értékvesztés. Gondolj bele, hogy az MSZP már régóta egy marginális párt, de még jóval 2010 után is jelentős kapcsolati hálója, pártirodái, és helyi szerveződései voltak. És mivel ezek a politikai szerveződések nem úgy működnek, mint egy profin menedzselt vállalat, ezért az értékvesztés mindig jelentős, sokan h szállnak ki a politikából. Persze nem is feltétlen kell egymással dolgozni nem tudó embereknek benne maradnia a politikában. Ezt csak azért írtam, hogy van a folyamatos megújulási vágy (minden 4 évben új párt, új messiás, új koncepció), és van a realitás, ami egy indokolatlanul rigid, és talán szándékosan is megosztott (pártfinanszírozás, választási törvények) izé.

Még a messiásváráshoz: törököknéli történt? Addig próbálkoztak különféle formációkkal, amíg (80%-os inflációval megtámogatva) végre esélyesek nem lettek. Mindössze 2 (!!) hónappal a választások előtt jelöltek elnökjelöltek. A kurdok pártja nem jelölt elnökjelöltet. A szavazóik vsz. értik, hogy miért.

2023. ápr. 24. 14:50
 12/13 anonim ***** válasza:
32%

"8/11 árokpart"

Te hallod, én a helyedben befognám a pofám és szép csendben elásnám magam. Az a jelölt akire te szavaztál - nevezzük nevén : Orbán,Fidesz & co. - az jó volt? Ezért sírsz már egy éve? 😂😂

2023. ápr. 24. 14:55
 13/13 anonim válasza:

Szerintem abszolút lehetséges Orbán ellen győzni és 11-es egyetértek mindenben.

A legutóbb szerintem lehetett volna esély, ha nem egy párhónappal a választások előtt előrántott valakit állítanak az "élre". Nem feltétlenül a személlyel volt baj, hanem a megalapozottságával.

Behoznám még a baloldal helyenként szerény véleményem szerint hibás kampány stratégiáját és kommunikációját. Ezen a ponton szoktak lehurrogni, hogy nehéz úgy embereket megszólítani, hogy a Fidesz uralja a média 80%-át és van is ebben igazság, de a baj az, hogy a meglévő lehetőségeket sem használták jól. A fidesz sajnos

1. Gátlástalanul tolja a kiforgatást és a direkte félremagyarázást, félreértelmezést, emiall kicsit óvatosabban is lehetett volna néha fogalmazni. Persze könnyű innen okoskodni mert tényleg bárkiről összelehet vágni pár szót ami aztán őt rossz fényben tünteti fel, legyen az az illető bármilyen óvatis is.

2. Szög egyszerű érveket sorakoztat, még akkor is ha néhány gindolkodó ember irrelevánsnak vagy valótlannak is tartja ezeket. Migráns, rezsi, háború, halál, vírus...Anulu páncélautu..

Tudom sokan nem értenek ezzel egyet, de én nem éreztem ezt a fajta emberközeli és mindenki számára egyszerű kommunikációt az ellenzék részéről. Persze Jakab jól el parizerezett...de ez más. Ott a youtube pl, a youtube-ot is sokan nézik és azért azt nem Orbán Viktor uralja. Vannaj is direkte ellenzéki csatornák, de azokkal kaocsooatban is az az érzésem, hogy jó ez, csak ez nem az egyszerű embernek szól. Magasröptű intellektuál beszélgetések főként a fiatalabb értelmiségi réteg önkielégítési rítusának elősegítésére, de a választásokat sajnis nem ez az igencsak szűk réteg fogja eldönteni. A másik, hogy igen a fidesz hazudik B-ről A-nak...de aztán B magyarázkodik A-nak ahelyett, hogy egyszerűen azt én ilyet mondaná, én ilyet nem mondtam. Tudom volt ilyen vagy van ilyen is, de túlságosan keveseltem a cáfolatot, a védekezést. Én készültem ki, némán kiabálva, hogy mi a f*** ilyet nem is mindott senki, aztán nézem a reakciót...ha nincs. És nem, nem az m1-en nincs, ott sincs ahol lehetne.

Rengeteg mindenen múlik ez és nyilván most talán nem a legfontosabb dolgokat mondtam, nem is ez volt a célom, csak szerettem volna ezt is elmondani... Sokmindenen lehetne változtatni és az is abszolút igaz, hogy azért ilyen hátrányban sokkal nehezebb jól kampányolni, de akkor is úgy hiszem, hogy egy jó ember egy jól és hosszan felépített kampány végén akár elnök is lehet.. benne van ez már évek óta a levegőben, még ha a számok nem is ezt mutatták sajnos. Személyes tapasztalatokból tudom, hogy legutóbb sokan akik fidesz ellenesek, azért szavaztak a fideszre, mert nem akartak háborút bla bla bla...meg higy idézzem "inkább Orbán mint ez a hülye". Pedig nem hülyék...csak kicsit impotensek..de sajnos ez pl csak a kommunikáción állt vagy bukott és én nem bántom MZP-t mert azt mondta amit. Sztem semmi rosszat nem mondott még csak óvatkannak sem mondanám de utána azért keményebben ki kellett volna állni és igen szájbarágósan magyarázni, hogy mi is van. Mert lehet, hogy az ország 50% csak azt hallja meg aki hangosabban vagy tagoltabban beszél.

2023. ápr. 28. 21:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!