Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A magyar balosok közt nincsene...

A magyar balosok közt nincsenek keresztények?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 18. 08:00
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
60%
7es vagyok, az, hogy valaminek a létezését elismerem vagy sem, nem jelenti azt, hogy hiszek is benne. Én senkinek és semmiben sem hiszek saját magam és a feleségem leszámitva.
2023. ápr. 18. 08:30
 12/30 A kérdező kommentje:

"Saját magamban hiszek, a saját szabad akarotmban."

"7es vagyok, az, hogy valaminek a létezését elismerem vagy sem, nem jelenti azt, hogy hiszek is benne."

Mivel a két állításod ellentmondásba keveredett így ez Logikai hiba.

2023. ápr. 18. 08:35
 13/30 anonim ***** válasza:
62%
12es, én azt hiszem, amit látok, egy istenfeletti supernaturalt még sosem láttam, igy nem tudom bizonyitani, hogy létezik-e, vagy sem. Azt tudom, hogy én miben hiszek és az saját magam, akármennyire is logikai hiba ez. Saját magamban hiszek és, ennek semmi köze ahhoz, hogy valami létezik-e, vagy sem.
2023. ápr. 18. 08:39
 14/30 anonim ***** válasza:
76%

"Azt ugye tudod ha nem létezik Isten akkor az ember csak egy robot, biológiai gép, és így a szabad akaratod amiben hiszel, nem is létezik."

. Legfeljebb a Te fejedben.

A szabad akarat fogalma nem létezik a keresztény teológiában, nem is lenne releváns, hiszen éppen erről szól az egész: "legyen meg a TE akaratod" (kiemelés tőlem).

2023. ápr. 18. 08:47
 15/30 A kérdező kommentje:

"12es, én azt hiszem, amit látok, egy istenfeletti supernaturalt még sosem láttam, igy nem tudom bizonyitani, hogy létezik-e, vagy sem."

Na és ha mondjuk megvakulsz onnan tovább mit fogsz hinni?

De ha azt hiszed amit látsz, akkor egy bűvésztrükköt figyelve komolyan elfogod hinni a látottakat?

"Azt tudom, hogy én miben hiszek és az saját magam, akármennyire is logikai hiba ez. Saját magamban hiszek és, ennek semmi köze ahhoz, hogy valami létezik-e, vagy sem."

Értem, tehát a logika neked nem számít. Nem szereted a filozófiát?

Korábban már említetted hogy van egy feleséged, és akkor a kölcsönös érzelmeitekben sem hiszel? De ha abban hiszel akkor az összes többiben miért nem? Ott van mondjuk a sensus divinitatis (Isten élmény) néha megesik az emberrel, hogy megérzi Isten jelenlétét, és emberek milliói tértek már így meg. Akkor mi a véleményed az Isten élményekkel kapcsolatban?

"A szabad akarat fogalma nem létezik a keresztény teológiában, nem is lenne releváns, hiszen éppen erről szól az egész: "legyen meg a TE akaratod" (kiemelés tőlem)."

Az csak egy ima részlet, egy jókívánság melyet Isten irányába teszünk, kb olyan mintha valakinek a legjobbakat kívánnád.

2023. ápr. 18. 09:36
 16/30 anonim ***** válasza:
92%

"Az csak egy ima részlet, egy jókívánság melyet Isten irányába teszünk, kb olyan mintha valakinek a legjobbakat kívánnád."

. Ki lehet magyarázni, forgatni, de Te még mindig nem hoztál fel semmit a saját oldalad bizonyítására. Ha annyira szereted a filozófiát, akkor biztosan nem okozna gondot.

A kereszténység nem feltételezei a szabad akaratot, illetve az sem világos, mit értesz szabad akarat alatt. A determinizmus egyáltalán nincs ellentétben a kereszténységgel, sőt, beleillik az eleve elrendelés gondolatába.

A szabad akarat kompatibilista/revizionista felfogásához meg semmi szükség istenképre: csak kivesszük a homonkuluszt a képből, belátjuk, hogy nem a véletlentől lesz szabad az akarat, hanem éppen attól, hogy a tetteinket a jellemünk határozza meg.

2023. ápr. 18. 09:47
 17/30 anonim ***** válasza:
71%
Kérdező, ha már ennyire érdekel, hogy mit szeretek, én a kávét szeretem reggel, a sört este, egy jó nápolyi pizzát és feltenni egy bakelitet valamelyik 80as évekbeli rockbandától. Nem tudom, hogy mi köze van a kereszténységnek ahhoz, hogy én mit szeretek, de, hogy a kérdéshez, meg végképp nem értem.
2023. ápr. 18. 09:57
 18/30 anonim ***** válasza:

#10 Kérdező

"ha nem létezik Isten akkor az ember csak egy robot, biológiai gép, és így a szabad akaratod amiben hiszel, nem is létezik"

Ezt jó lenne, ha be is tudnád bizonyítani. De azt sem tudod bizonyítani, hogy ha létezik Isten, akkor nem vagyunk robotok.

A szabad akarat, egyébként, nincs ellentétben a predeterminisztikus lélekkel. A kvantumfizikai tételek hozzáadásával még kevésbé.

2023. ápr. 18. 10:45
 19/30 anonim ***** válasza:

"És ti miben hisztek ha szabad megkérdeznem?"

Istenben hinni kb. egyenértékű hinni az unikornisokban, griffekben vagy a Star Wars-ban.

"Azt ugye tudod ha nem létezik Isten akkor az ember csak egy robot, biológiai gép, és így a szabad akaratod amiben hiszel, nem is létezik."

Egyrészt, isten létezése vagy nem létezése nem bizonyíték vagy cáfolat a szabad akarat létezésére.

Másrészt, definiáld a szabad akaratot. Ha azt érted alatta, hogy az ember kiszámíthatatlan, akkor ez nyilván nem igaz. Tudjuk, hogy az emberi viselkedés elég jól becsülhető, ezért is működnek a reklámok. Így igen, a környezet fog téged befolyásolni és ha ezt nézzük, akkor nincs szabad akaratod.

Az meg hogy az ember egy biológiai robot, egy tény.

"Mivel a két állításod ellentmondásba keveredett így ez Logikai hiba."

Az istenben való hit és a racionalitás/logika is ellentmondásos.

"De ha azt hiszed amit látsz, akkor egy bűvésztrükköt figyelve komolyan elfogod hinni a látottakat?"

Ez egyébként istenben való hit elleni érv. Mivel ezt írtad: "megesik az emberrel, hogy megérzi Isten jelenlétét"

Ez ugyanaz mintha azt mondom, hogy megesik az emberrel, hogy bűvésztrükköt lát, ami a varázslatra bizonyíték.

Ha az isten élmény szerinted jogos, akkor a bűvésztrükkben hinni is az, ha az egyikben hinni problémás, akkor a másikban is.

"Az csak egy ima részlet, egy jókívánság melyet Isten irányába teszünk, kb olyan mintha valakinek a legjobbakat kívánnád."

Ez pedig azzal egyenértéká, mintha azt mondanám, hogy "a biblia csak egy mesekönyv, amit pár drogos írt, nem kell komolyan venni".

2023. ápr. 18. 11:30
 20/30 anonim ***** válasza:
De, vannak, természetesen. A családomban is van ilyen. Politikusok és véleményformálók között ritka, de ott is találsz, például ilyen Lukácsi Katalin vagy Bartus László.
2023. ápr. 18. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!