Most mi a valós helyzet a Magyarországról kivándorlással kapcsolatban? Sokan távoznak vagy ez normál szám és nincs semmi rendkívüli?
A szerző próbálja tisztázni a helyzetet. Valóban sok a sztereotípia, hogy sokan nem bírják a légkört vagy hogy konkrétan a hatalom miatt távoznak az országból. És mi igaz a visszatelepülőkről? Növekszik a számuk?
A szerző szerint más, tőlünk jobb gazdasági helyzetben lévő országok is szenvednek ettől a problémától.
A kivándorolt, vagy kivándorlás határán ingadozók valamiért szeretik bőven eltúlozni, hogy hányan mennek el az országból, és előszeretettel nevezik propagandának, ha valaki az elérhető statisztikai adatokkal próbálja alátámasztani, hogy amúgy egyáltalán nem mennek innen el olyan sokan, legalábbis a környező országokhoz viszonyítva biztosan nem. Amúgy valahol értem, hogy miért, nyilván maguknak is meg kell magyarázni, hogy miért hagyták el a családot, a barátokat, az anyanyelvüket, stb., nehéz dolog ez mindenképp, amit könnyebbé tesz ha elhiszik, hogy "mindenki" elmegy akinek van esze, de azért szerintem érdemes ragaszkodni a tényekhez. Ha pl. a 444 kommentelőknek hinnénk, szerintük már 2015-ben több, mint 1 millió magyar vándorolt el az országból. :) Sőt, csak Németországban van ennyi! :D
Nekem is van közeli barátom, aki bizony pofára esett a külföldre költözéssel, de nem azért, mert nem keres ott többet, vagy mert túl sok lenne a migráns, hanem azért, mert arra számított, hogy a teljes baráti társaság kimegy úgyis, és hát ehelyett az történt, hogy ők egyedül mentek el. Azóta mi minden hétvégén vagy családi bulin vagyunk, vagy haverokkal jövünk össze gyerekes kerti partikra, ők meg csak depresszióznak, mert a helyiek nem akarnak barátkozni velük, csak azzal a néhány ottani magyarral próbálnak kapcsolatot fenntartani, de az is nehéz. És nem túlzok, a covid óta pszichológushoz kell járniuk emiatt... Közben én meg távmunkában dolgozom nyugati cégnek, és többet keresek, mint ők. Szóval fontosak a reális elvárások minden téren.
#16 látom a közgazdaságtan nem az erősséged... :) Ha euróban nominálisan többet keresek, és mindent beleszámítva még mindig olcsóbb itthon az élet, akkor a vásárlóerővel kompenzálva nem hogy csökken, hanem tovább növekszik az anyagi előnyünk velük szemben. Az meg hogy neked a családi bulikról ilyenek jutnak eszedbe kizárólag a te családodat minősíti, hiszen honnan máshonnan lenne ilyen tapasztalatod, mi nem ilyenek vagyunk. Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy kettőnk közül kiről ordít a gyűlölködés a válaszainkat összehasonlítva... :)
Nem én propagálom, hogy mennyire szar nekik kint, hanem ők panaszkodnak nekünk. Annó támogattuk a döntésükben, még rendszeresen jártunk is hozzájuk, amikor gyerekek és covid előtt még könnyű volt. És igenis fontosnak tartom ezt leírni, hogy aki ilyen lépésre készül felmérje a döntésének következményeit minden aspektusból. Az elszigetelődés egy nagyon is valós probléma, amit több kiköltözöttnél látok, és fontos ezzel számolni előre.
Hát persze, hogy azt hallani, hogy ki mindenki akar kimenni, vagy teszi meg ténylegesen!
Hiszen, akik maradni akarnak, vagy eszükbe sem jut kiköltözni, azok csendben vannak. Miért is emlegetnék egyfolytában, hogy ők itt élnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!