Meddig fog még eszkalálódni a kivándorlás? Hirtelen most minden ismerősömnek mehetnékje van innen.
Nyugaton vagy boltos? Palotában
Magyarországon vagy boltos? Híd alatt.
Nekünk talán más a sorsunk, mint a fogyasztói versengés. A Szentkorona szakrális történelmi Magyarországa. Zsigerileg érzem. 56-ban nem kértünk a kommunista torzszülemény rendőrállamból, meg a pénzügyi technikákkal történő sarcolásból sem. Anno a legynagyobb magyar megőrült abban, hogy jó szándékkal mit akart elérni itt a periférián. Nem működik. A módszerváltáskor telefonáltak az NSZK-ból, hogy csak semmi alternatíva elvtársak. Három megoldási lehetőség létezik:
1. Kis helyi közösségek szintjén kivonulás, visszavonulás(lenézik, leköpik)
2. Siránkozás, vagy beverekszem magam itthon a felső 15-20%-ba.
3. Elhúzok nyugatra. Szeretnék dőzsölni, aztán vagy hazajövök, vagy nem.
Az elmúlt tíz évet külföldön töltöttem és negyven voltam, mikor belevágtam. Jellemzően a szakmai sikertörténeteket külföldön élik meg a magyarok. Nem csak a Nobel díjasok, de az ilyen fapadosok is, mint én. Nem nyugaton éltem, hanem főképp ázsiai országokban. Persze, van két diplomám, színvonalas angol tudásom. Az eredmény? Három befektetési célú lakás, amely jelentős bevételt generál. A gyerekeim szinte anyanyelvi szinten beszélnek angolul. Világlátással járó élettapasztalat. Szakmai tapasztalat. A fontossági sorrend talán pont fordított, mint ahogy írtam.
Budapesten élek az év elej óta és több ötven körüli ismerősöm most indul el. Azért ehhez brutális elkeseredettség kell. Azt látom január óta, amióta itthon vagyok, hogy a lakosság rohamosan elszegényedik. Nyilván nem fogja ez sose elérni azt a szegénységet, amit ázsiai országokban láttam, de a legtöbb magyar olyat úgyse látott, tehát nehezen teszik kontextusba azt a nehézséget, amivel most szembesülnek. Lehet, persze nem is kell azt ilyen kontextusba tenni. Elég azt látni, hogy két diploma megszerzése után épp kifizetik a számlákat meg bevásárolnak és ez egyre rosszabbodik.
Úgy harminc felett a legtöbb embernek nagyon komoly kihívás a külföldre költözés. Nekem ez rutin, ez tart fiatalon, meg engem idegesít az, hogy a lakosság ölbe tett kézzel végig nézi, ahogy a politikai elit lerabolja őket. Hogy jól fizető állásokat többnyire csókosok kapnak, stb stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!