Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nagyváradon mennyire érzékelhe...

Nagyváradon mennyire érzékelhető még a magyarság jelenléte, a város magyar jellege?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 15. 13:37
 1/10 anonim ***** válasza:
52%
Nem lenne egyszerűbb ha elugranál oda egy hétvégén és magad tapasztalnád meg? Röhejes amikor a turbómagyarok úgy akarják megszakérteni Erdélyt hogy még Nagyváradig vagy Aradig sem jutottak el az életben... xD
2023. ápr. 15. 14:00
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Nagyváradi magyar vagyok. Általánosságban elmondható, hogy azért még lényegesen fennmaradt a magyar kultúra. Vannak magyar nyelvű kulturális programok, vannak magyar tannyelvű iskolák (én is ilyenbe járok). Másrészről, a város lakosságának csupán 1/5-e magyar, így természetesen a román nyelv kerül jobban előtérbe. Sokszor olyan érzés, mintha teljesen párhuzamos várost alkotva szakadna szét a város a különböző nyelvet használók szerint. Én, mint diák, minimálisan érintkezek csupán a román nyelvvel, ez kimerül az iskolai román nyelv oktatásban, abban, hogy románul beszélek a pultossal a nagyobb boltokban (a kisebbekben többnyire beszélnek magyarul is), illetve abban ha hivatalos dolgot kell elrendezni. Minden másra a magyar nyelvet használom, és nagyon kevés román ismerősöm van.
2023. ápr. 15. 14:02
 3/10 A kérdező kommentje:

Drága egyes, képzeld két hét múlva megyek Nagyváradra de köszönöm az életvezetési tanácsokat. Nem vagyok turbómagyar ellenben már jártam Székelyföldön is.

Nagyon köszönöm a haszontalan életvezetési tanácsodat.

2-es neked tényleg köszönöm :)

"Sokszor olyan érzés, mintha teljesen párhuzamos várost alkotva szakadna szét a város a különböző nyelvet használók szerint"

Akkor számodra félig-meddig olyan, mintha egy magyarországi városban élnél?

2023. ápr. 15. 14:17
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
3-as, ez azért túlzás, de nagyon sok aspektusában hasonló.
2023. ápr. 15. 14:20
 5/10 A kérdező kommentje:
A magyarok fogyása stabilizálódott valamennyire vagy még mindig elég jelentős?
2023. ápr. 15. 14:24
 6/10 anonim ***** válasza:
42%

Akkor bocsi, visszavonom a turbómagyarozást, csak legközelebb inkább az "Utazás" kategóriába írj ki ilyen jellegű kérdést, a Politika topik egy késdobáló...

2023. ápr. 15. 14:25
 7/10 anonim ***** válasza:
26%
#2 Azt akarod mondani, hogy nincs betiltva a magyar nyelv és oktatás és nem vernek halálra a románok minden egyes hétvégén? Nem fog ennek örülni a jobboldal. :D
2023. ápr. 15. 14:26
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Én voltam többször Váradon, ahol nem tudtam, mit várhatok magyarként, de végül szinte mindenhol magyarul beszéltek hozzám, a románok is. Nem nagyon csináltak gondot belőle, szerintem szerencsés emberek, hogy rögtön 2 nyelv aktív használói, aki kicsit is értelmes, az nem is csinál gondot belőle, hogy most ő románként magyarul kell megszólaljon, ha egyszer tud. Vásárhelyen is voltam többször, ott futottunk bele csak románul beszélőbe, de senki nem volt utálattal a másik iránt, és össze tudtuk rakni, amit mondani akart. Vásárhelytől a “vidék” felé viszont vannak szinte csak magyar lakta települések, így ott kifejezetten érezhető a magyarság jelenléte.
2023. ápr. 15. 14:39
 9/10 anonim ***** válasza:

5-ös, azért jelentős a magyarság csökkenése. Rengetegen költöznek ki Magyarországra, vagy fejlettebb országokba.

7-es, teljesen természetes, hogy sokan magyarul beszélnek. Ritka, hogy valaki belédkössön a magyar nyelv miatt.

8-as, azért közel sem tud minden román magyarul. Sőt, ritka, hogy a románok jól beszéljenek magyarul, általában csak egy pár szót tudnak. A magyar nyelv nagyon nehéz a román ajkúaknak, nem igazán kínlódnak vele. Összesen csak kettő olyan embert ismerek, aki román anyanyelvű, de jól beszél magyarul.

2-es és 4-es voltam.

2023. ápr. 17. 12:51
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagyvárad közelében élek, mindenképp érdemes eljönni mivel nagyon szép nyugodt, biztonságos város.

Igazi multikulti, rengeteg a magyar de a románokkal sincs baj (1-1 idiótát leszámítva).

Sok román különösen szeret minket, nem egy két románt ismerek akik imádnak minket magyarokat, nem vicc ez az igazság.

Nagyon kifejlődőtt, igazi modern de nyugodt, tipukus magyar város Nagyvárad. Lehet kövezni de szerintem miliószór szebb mint Debrecen, illetve érződik az egész városon, hogy történelme van…

2023. ápr. 17. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!