Meddig tart még az élelmiszerárak emelkedése, legújabban az ún "CSOK-os" infláció Magyarországon?
Nem csak nálunk a legmagasabb az infláció egész Európában, méghozzá kimagaslóan torony magasan, de mi vagyunk az egyetlen ország ahol a radikális emelkedés még nem állt meg. Mindenhol máshol igen.
A legokosabban most arra következtetnek, hogy a CSOK és a többi ingyenpénz osztás ami a bevezetésétől 2019-ig brutális ingatlanár növekedést eredményezett, az most elárasztotta a piac más szektorait is inflációval, így a bolti árakat is. Mert ahol ilyen drága az ingatlan, ott miért lenne ilyen olcsó más?
Oké, ez csak egy komponens az infláció okai között, de elvileg ez a legmeghatározóbb mind közül. Ezért nem háborús, meg szankciós, hanem reálisan CSOK-os infláció van nálunk.
Meddig tart ez még? Mikor fogják már végre megszüntetni a CSOK-ot?
"legokosabban most arra következtetnek"
Kik következtetnek erre? 🤔 A csak ingatlanra költhető pénz hogy emeli a sajt árát? Meg miért csak most?
Nem a saját pénzüket költik el ingatlanra, hanem a csok segílykét, aztán ami marad abból tudnak venni "sajtot". 😂
Tudom blődül hangzik de nem?
Mivel nálunk tavaly később indult meg az infláció így a bázishatás is tovább kitart, szóval ezekben a hónapokban lesz a legnagyobb a különbség a többi EU-s országhoz képest.
Ugyanakkor ez a van pénze máshonnan és emiatt tud vásárolni és így a cégek is árat emelhetnek szerintem nem olyan rossz. Nyilván nem ideális a 20+%-os infláció, de azért ha csak fele ennyi lenne és nem lennének komoly béremelések/ nem lennének más forrásai az embereknek akkor se lennénk beljebb.
Kérdező, már megkezdődött az árak normalizálódása, de ez még el fog tartani jó ideig. Arra ne számíts, hogy minden annyiba fog kerülni, mint 1-2 évvel ezelőtt, mert ilyen nem lesz! Amit megvettek az emberek emelt áron annak ott is marad az ára, abból megy lejjebb az ár ahol jelentős volt a forgalom csökkenése.
A termelők, kereskedők most kihasználták a lehetőséget és teljesen ok nélkül brutál áremeléseket csináltak. Most kezdték megérezni a hatását mert a fogyasztás visszaesett - csak az a baj, hogy nem az élelmiszereknél, hiszen azt meg kell venni akkor is ha nagyon drága. Más dolgokra nem maradt az embereknek elég pénze.
Ezzel az oldalával nem tudunk mit tenni, az ár ennyi, azt teheted hogy nem veszed meg hanem ha van, veszed az olcsóbb másikat. Nekem is volt pár olyan márka amit elcseréltem, pedig évtizedek óta ahhoz ragaszkodtam, de mivel irreálisan emelték az áraikat váltottam más cég termékére helyette.
Ami történik közben, hogy az infláció miatt erőteljesebben emelkednek majd a bérek. Ezzel el fogunk majd jutni oda, hogy nem csak az árak, de a bérek is idővel elérik a többi országét - legalább megközelítőleg.
"Nem a saját pénzüket költik el ingatlanra, hanem a csok segílykét"
Dehát jobban emelkedtek az ingatlanárak, mint amennyi a CSOK, tehát nem hogy több pénz maradt sajtra, hanem még CSOKkal együtt is kevesebb.
Amit 4-es ír, az teljesen jó, csak nem teljes a kép. Az énszerintem helyes sztori így hangzik:
A covid előtti globális fellendülésnek köszönhetően volt tartalék az embereknél, és tele volt az államkassza. Az állam még osztogatni is szeretett, lásd a 2022-es választások előtt. (Az más kérdés, hogy a legtöbbet maguknak osztohatták, az most mellékes "érdekesség".)
Ezt a fellendülést követte (és még mindig tart) egy bizonytalan időszak, lásd covid, lásd háború. A pánikot, és az embereknél lévő tartalékokat kihasználva a piaci szereplők (legyen akár multi, akár hazai) szinte egymásra licitálva emelgették az árakat. De az emberek nehezen állnak át kisebb fogyasztásra, és el is fogadták, hogy most ez van. Az utóbbi időben viszont egyre apadnak el a tartalékok, ezért beesett a kereslek.
Az egekbe ment ingatlanárak már jó pár hónapja nem követik az inflációt (azaz csökken az ingatlanok reálértéke). Autók esetén tavaly megkongatták a vészharangot, hogy microchip hiány van, ezért autókból is hiány van, és egy új autónak irreálisan drágának kell lennie. Most már rájöttek, hogy a raktáron porosodó autókat mégis csak el tudják adni a tavalyinál jóval olcsóbb árakon is. Élelmiszerekért pedig ugyanannyit fizetünk, mint télen, de sok élelmiszernél még kevesebbet is. Nem azt mondom, hogy kipukkadt a lufi, vagy hogy egykettőre vissza jön a covid előtti gazdasági helyzet, de vannak pozitív változások.
Magyarul ilyen, amikor a tömeghisztéria és a szabad piac találkozik, némi kormányzati osztogatással megfűszerezve egy bizonytalan időszakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!