Nyugatellenes fideszes-szavazók! Miért nem fagytak meg a télen nyugaton az emberek?
#8 "Nem volt komoly tél: a fidesz mégis csak az átlagfogyasztásig nyújt rezsicsökkentést... Ennek mi az oka? "
A támogatásról a tél ELŐTT döntöttek és nem utána amikor már lehetett tudni hoyg mi történt.
Az átlagfogyasztás meg pont azért lett elegendő az emberek nagyobb részének mert nem volt különlegesen hideg a telünk. Mi akkor a problémád?
Melyik részét nem érted annak, hoyg többszörösére emelkedett a villany és gáz ára, miközben nekünk legalább az átlagfogyasztásig nem emelkedett semmivel és afölött is kisebb mértékben pont az állami támogatásnak köszönhetően? Hogy a bezzegnyugati országokban is kénytelenek voltak olyan intézkedéseket bevezetni amiket ti Orbánéktól negatívnak próbáltok beállítani már sok éve?
#12 Alapvetően nem értesz semmit, de a hülyeséget nagy hanggal tolod.
" amit a vezír kitalált (inflációgeneráló árstopp) nem segítség"
ha nem segítség akkor miért vezették be az utóbbi hónapokban sorban a bezzegnyugati országokban IS az árstopokat? Látták hogy Orbánék megcsinálták, látták, hogy nem segít semmit majd szándékosan bevezették, holott nem jó senkinek?
"a rezsicsökkentés pedig ordas nagy kamu, mert otthagyod a kasszánál. "
A rezsicsökkentés 2013-ban történt meg, akkor kevesebbet kellett fizetni - közel 20%-kal, mint előtte. 2013 óta ezek az árak nem emelkedtek, vagyis tíz évet áremelés nélkül kaphattuk a gázt, vizet, villanyt, távfűtést. 10 év alatt nyugaton folyamatosan emelkedtek az árak, nem stagnáltak, nem csökkentek. A rezsicsökkentés óta Magyarországon az egyik legalacsonyabb a rezsiköltség az uniós országok között. Ez lenne kamu? Hogy 10 évig nincs áremelés a legalapvetőbb, élethez nélkülözhetetlen szolgáltatásokban?
"Ergó kevesebet fizetsz a rezsiért, de azt behúzzák az élelmiszereken (rekordmagas 27%)"
Az ÁFA már 2010 óta 27% és ha nem emlékeznél akkor szólok, hogy már előtte is 25% volt, nem kevesebb. A rezsicsökkentés óta azonban az alapvető élelmiszerek és néhány fontos szolgáltatás adóját levitték 5%-ra, vagyis még a sima vásárlásaiddal is kevesebb adót fizetsz ÁFA-ként, mint korábban. ÉS még a rezsi is kevesebb, mint volt 2012-ben meg előtte.
"Segíteni inkább nyugaton segítettek, ahol béreket, nyugdíjakat, családi pótlékot emeltek, nem olcsó csirkefeneket..."
Aha. Szóval bezzegnyugaton az állam, a kormány emeli a béreket? Szocializmus lett ott vagy hogyan?
Egy kis keserű valóságpirula számodra:
"Az OECD legfrissebb adatai alapján az egész Európai Unióban Magyarország kormánya teljesített a legjobban 2009 vége óta. Az egy főre eső bruttó rendelkezésre álló reáljövedelem, azaz a lakosonként és vásárlóértéken, tehát inflációval korrigálva számolt pénzbevételek értéke egészen elképesztő mértékben, több mint másfélszeresére nőtt ugyanis az elmúlt években.
Ahogyan az 1. ábra is megmutatja, a magyar reáljövedelem 56 százalékos növekedése nem csak önmagában, de a gazdasági közösség más államához képest is nagyon szép eredmény. A lengyelek a mi teljesítményünk nagyjából kétharmadával, konkrétan 40 százalékos bővüléssel tudtak ezüstérmesek lenni. A cseh bronzéremhez pedig elég volt 26 százalékkal többet keresni 2022 második negyedévében, mint 2009 végén.
... 2022 közepén a görögök 25 százalékkal, az osztrákok és a spanyolok 5 százalékkal, míg az olaszok 3 százalékkal kevesebbet vásárolhattak a pénzükből, mint 2009 végén. De nem tették ki az ablakba a portugálok vagy a belgák sem a 3 százalékos emelkedést, ahogyan kevesebb mint 10 százalékkal bővült a franciák, angolok, finnek és hollandok jövedelme is."
Basszus... Fideszes birkával kár vitatkozni, csak ne az én adómból finanszíróznák "Hatvanpusztát"... Nem vagyok egyébkent Gyurcsány-párti se, de abban a rettenetes sötét korszakban 10 ezer forintból púposra telepakoltam a bevásárlókocsit, ma, amikor nagy jólétben élünk, tízezerből egy fél szatyor kaját veszik... Annyit meg nem emelkedtek a fizetések, hogy ezt a nagy különbséget korrigálják...
De akkor erre szeretnék választ: minek köszönhető az, hogy Magyarorszagon a legnagyobb az (élelmiszer)infláció nem az EU-ban, hanem a TÉRSÉG ORSZÁGAI (Románia, Horvátország, Szlovákia, Lengyelország, Csehország)?
#14 Mi az, a valódi vita nem megy?
Amikor bedobsz egy random hazugságot az neked "vita" de amint valaki megcáfol az már nem tetszik?
Konkrétan megmutattam neked a tényt, hogy mennyit változtak a REÁLjövedelmek nálunk és a bezzegországaidban. Bár ez üti a mesédet nem fogod fel, hoyg azt jelenti hülyeséget beszélsz, tovább folytatod és kijelented nem lehet a másikkal vitázni.
Az a vita amit én csinálok, nem értek veled egyet hát bizonyítottam is hogy nincs igazad. Az lnne a normális vita folytatása ha te most próbálnád igazolni a magad véleményét.
De te is tudod, hogy ez nem megy, mivel nincs igazad, így durcás kisgyerek módjára kijelented, hogy akkor te már nem is akarsz játszani ha nem te nyersz.
Pont az elmúlt hetekben tapasztalhatod hogy miért volt itt a legnagyobb az élelmiszer infláció: azért mert itt éltek vissza az emberek bizalmával a legjobban.
Ha pár hét alatt le tudott csökkenni a sajt kilónkénti ára 8000-ről 3500Ft-ra, az azt jelenti, hogy eddig sem került nyolcezerbe, csak a kereskedők, termelők lehúztak minket. Ugyanez van sorra a legtöbb élelmiszerrel is aminek most hirtelen megy lefelé az ára, miközben a költségeik nem csökkentek a pár hónappal ezelőttihez képest.
#16 Megint sikerült baromságot írnod. senki nem mondta hogy nyugaton rosszabbul élnek.
De ennyit értesz a neked mondottakból: semmit.
Kedves Kérdezö.
Én Ausztriában élek idestova húsz éve és mint ilyen, pontosan meg tudom mondani, hogyan néz ki a dolog nálunk.
A teljesség kedvéért az áramról is szót ejtek.
Havi általányt fizetünk és ehhez jön az éves elszámolás különbözete. 2021/2022: ezek már mögöttünk vannak, tehát tényleges adatok.€- ban jönnek az összegek.
Villany: 2021-ben évek óta havi 45€- fizettünk. 2022-ig minden év végi elszámolás különbözete nekünk pozitiv volt. Átlagban 100€ volt a többlet befizetésünk.
Tavaly hirtelen kb ennyit kellett utólagosan befizetni,+ automatikusan megemelték a havi dijat valami 3€-val. Tehát 48€.
Én meg ezt megemeltettem havi 70€-ra. Hogy a nagyon kellemetlen meglepetést legalább itt el tudjuk kerülni.
Háztartásonként(nem koponyánként!!) kapunk az államtól 150€ támogatást,ami az idei elszámolásnál lesz rendezve.
Ezzel nem lesz gond.
Fütés: modern fa-központi fütés van a lakásunkban.Szerencsére...
2021-ig havi 123€. Az éves elszámolás után mindig kellett egy keveset ráfizetni. Nálunk a meleg viz is a fütéshez tartozik és tényleg nagyon sokat pazaroltuk.A lakásban fütési szezonban 20 fok körül szokott lenni a hömérséklet.
Soha nem próbáltuk ki milyen meleg lesz,ha teljesen felnyomjuk a fütést. Nekünk igy megfelel.
2022-ben több mint 500€-t kellett utólagosan befizetni. Ez jóformán csak a melegviz-pocsékolás miatt lett ennyi. Ez nagyon rosszul esett.Tehát azóta normális ember módjára használjuk.
A havi általány központilag meg lett duplázva.
250€/ hó. Kiváncsi leszek,mi jön ki augusztusban. Már most fáj a gyomrom,ha rá gondolok.
Az államtól minden osztrák lakcimmel rendelkezö felnött kapott 500€, a gyerekek 250€ támogatást.Jól hangzik,de ahol van pár gyerek,vagy nem különösebben jól keresnek,ott bizony csak "tüzoltás". Nagyon sokan horrorisztikus számlákat kaptak. Mi tényleg szerencsésnek tekinthetjük magukat a nemrég épült remekül szigetelt lakásunkkal.
Tényleg megkapta mindenki ezt a pénzt akár állampolgár,akár notórikus munkakerülö,vagy életfogytot töltö gyilkos. Vagy migráns, akinek tényleg semmilyen kiadása nincs azon kivül,amit csak magára költ,de azt is fizeti az állam egy bizonyos szintig.Mindenki megkapta,ez bizony tény.
Az infláció itt is érezhetö. Az államilag intézett fizetésemelések nem tartják a lépést vele. Ha az ember szerencsés olyan helyen dolgozik,ahol a cég ad idönként fizetésemelést. Ez teljesen fakultativ.A párom ilyen helyen van. Az utóbbi három évben netto 300€-val emelkedett a fizetése/hónap. Ez nem kevés.
Én egy multinál vagyok 13 éve és soha egy € "önkéntes" emelést,bónuszt,karácsonyi ajándékot nem kaptunk. Az osztrák állampolgárok SEM kaptak. Az én cégem ilyen. Ez változó.
Aránylag jól keresek,a párom még jobban (ha azt is nézzük, hogy én három müszakban fizikai munkát végzek,ö meg nem).
Nincs gyerekünk de igenis érezzük a különbséget az anyagi körülményeinkben.
Nem azt mondom hogy sokat változtattunk volna,de azért tisztán látszik hónap végén a negativ különbözet. Már nem tudunk távolról sem annyit félretenni,mint ezelött öt évvel.
A pandémia alatt jócskán feléltük a félretett pénzünket,de nekünk legalább volt valamennyi.
Teljesen felesleges azt hinni, hogy Ausztria a "kánaán". Nyilván jobb a helyzet mint Magyarországon, mert a mi politikusaink nem engedhetik meg azt a luxust, hogy telibe 💩-ják a polgáraikat és hazugságcunamikat harsogjanak figyelemelterelés gyanánt. Itt ez nem müködik.
Most is valami könnyitésen dolgoznak. És amit igérnek,azt eddig be is tartották.
Hogy ezután mi lesz,az még a jövö zenéje.
Köszönöm a figyelmet 🤗
Utolsó vagyok. Megkaptuk az összes éves elszámolást.
Villany: több,mint 400€-ót utaltak vissza a számlámra. Megint le akarták vinni a havidíjat,de ragaszkodom a már megszokott 70€-hoz.Semmin nem változtatunk amíg nem muszáj.
Fűtés és melegvíz: azzal, hogy nem pocsekoljuk már a melegvizet, tényleg sokat spóroltunk.
A fűtést soha nem vittük túlzásba,de a részletes kimutatás szerint a vizet igen.
200€ vissza és a havi díj valami 180€- ban lett megállapítva.
Ezt " belövettük" havi 200-ra.
A cégtől amitől a lakásunkat béreljük,szintén visszjött egy pár százas, mindazonáltal egy picit megemelik a bérleti díjat. Belefér, nem fogjuk megérezni.
Az én fizetésem április óta nettó 300€/hónappal,( cég és beosztás változatlan) emelkedett. Ezer hála a szakszervezetnek,mert ők harcolták ki nekünk.
A páromé pillanatnyilag 200€ nettóval több,de mostanában valamennyit fog még "ugrani", mert kisfőnököt csináltak belőle ( a cég változatlan). Most egyezkednek.
A múlt héten kaptam az energia szolgáltatótól megint 60€ egyszeri támogatást. Csak akkor vettem észre, amikor már a számlámon megjelent. Ez teljesen független a kormánytól.
Valamilyen támogatást tervez még idén a kormány.
Az árak nem emelkedtek ( ha egyáltalán) különösebben,vagy csak nem vettük észre.
Hogy mi lesz a télen,majd utólag megírom.
Köszönöm a figyelmet 😊😊😊
#19 Kérlek tényleg írd majd meg! Jó olvasni valakitől a tényeket.
köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!