Miért nem csökkenti a kormány az energiaárakat, amikor a tőzsdén már hónapok óta esik az ára (olcsóbb)?
Ezt tényleg meg kell kérdezni ? :D
Pedig annyira egyértelmű, így sokkal többet keresnek az ÁFA-n és a jövedéki adókon, ennyire egyszerű.
Ami az eddigi értelmetlen fröcsögést illeti, a lakossági ár mindig is hatósági ár volt, nem is tudom, valaki hogy gondolja azt, hogy jó lenne neki, ha havonta más- és más összeget fizetne ugyanannyi energiáért, ahogy a piac agonizál.
S noha Fideszbarát sem vagyok (minden kormány ostoba, álszent és gonosz patkányok gyülekezete, amióta az eszemet tudom, az meg kb a kubai rakétaválság óta van, akkor voltam ötödikes, arra már emlékszem), az aztán pláne értelmetlen, utólag egy utólagos másik helyzethez képest értékelni. Jahogy épp a lengyelek most? :D :D Azt kell nézni, az üzletkötés előtti helyzetben mi volt a lehetőség.
1990-ben a közel-keleten háború lett, a Szovjetunió meg éppen kissé összeomlott, Magyarország kénytelen volt drágán venni benzint/olajat, és ezt nyilván áthárította a társadalomra. A taxisblokád egyik hangadója is nyilatkozta a tévében nagyképűen, hogy majd én veszek nektek benzint olcsóbban (buta volt, mint ti :D ). Csak ez egy ország ellátásában nem így működik, hogy nem kötöm le időben a lehetőségeket.
Lehet, hogy arra számítanak, úgy is visszamennek majd a világpiaci árak a magasabb szintre.
Ami ennél valószínűbb, hogy spórolni akar az állam, mert szűkös a kassza. A rezsicsökkentés sokba kerül a költségvetésnek. Ha azt nem (csak) az állam fizeti, hanem az átlagnál többet fogyasztók is jelentősen hozzájárulnak nagy összegű befizetésekkel, akkor az nekik jó. Viszont a sokat fogyasztónak hátrány lehet, joggal merül fel, hogy miért ő finanszírozza mások olcsó rezsijét. De itt is lehet csavar. Ha valakinek ez nagyon fáj, sokat fogyaszt, akkor kiléphet az egyetemes, lakossági tarifából és válthat szabad piaci árakra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!