Gulyás Márton (Partizán) miért nem válaszolt egyenesen arra a kérdésre, hogy a transz nők nők-e?
A szóbanforgó interjú:
Nekünk liberálisoknak nagyon fontos, hogy ne gondolkodjunk az ilyen kérdéseken. Mindig azt kell mondani és gondolni, amit a liberális mainstream diktál.
Nem értem, hogy Marci miért gondolhatta azt, hogy lehet ettől eltérő gondolata.
Véleményem szerint ezzel mélységesen megsértette a transz- és LMBTQ+ közösséget.
"a politikai pályája látta volna kárát"
Pláne hogy nem politikus :D
"Az az ő bajuk."
Miért lenne baj hogy nem fogadjuk el nemként egy viselkedési vagy öltözködési formát?
25. Szép volt libsik, lepontoztatok.
Mondjuk ha már elvesztettétek ismét a választást, valamivel a következő 4 évig el kell foglalnotok magatokat.
26-os.
Van egy komment ami tökéletesen kifejti a problémáját a videonak:
Dávid Kiss:
"Az a baj, hogy ez nem egy "rém egyszerű, eldöntendő kérdés", bármennyire is szeretnék ezt egyesek ennyire "magától értedődőnek" tekinteni, mert már eleve a kérdésben fogalmazott morális elvárás lehetetlenné teszi azt, hogy valaki egyértelműen igennel vagy nemmel válaszoljon rá (már amennyiben tart az esetleges retorzióktól bármely oldalról), mert a kérdés nem arra irányul, hogy az adott személy valójában hogyan vélekedik a transzneműek sajátos helyzetét illetően a modernkori társadalomban, hanem pusztán azt a célt szolgálja, hogy az őrjöngő woke mob lámpavasra húzhassa azt, aki "téves" választ merészel adni, ilyenformán ez a kérdés nem több, mint egy retorikai bunkósbot.
Itt a videó készítője helyből azt hozza fel, hogy Marci terel, holott nem, csak egy többszörösen összetett mondatban fejtette ki az álláspontját (ha ez esetleg problémát okozott egyeseknek az értelmezés során, az nem Marci hibája), de közben meg megpróbálja összemosni a dolgokat és maszatol, mintha a kijelentés, mely szerint "a transz nők is nők" azt jelentené (és semmi mást, vagy többet), hogy a transzneműeknek is megadjuk az alapvető emberi tiszteletet.
Jelezni szeretném, hogy az alapvető emberi tisztelet megadása nem itt kezdődik és nem is itt ér véget, egyszersmind feltenném a (félig költői) kérdést: az egyik csoport felé a "tisztelet megadása" során érdektelen, hogy egy másik csoport számára ugyanez mennyire tiszteletlen?
Tehát, a született nők nem érdekelnek senkit, akkor sem, ha mondjuk ők adott esetben sértőnek érzik, hogy nőként hivatkoznak olyanokra is, akik nem annak születtek? Mintha a női létet kizárólag a pénisz hiánya határozná meg, és persze férfiként nem én akarom megmondani, mit jelent nőnek lenni, de ha pusztán csak ennyit, és a nők ezt tényleg nem érzik sértőnek, akkor biztos nem én fogok értük kiállni.
Szeretném továbbá jelezni azt is, hogy sem a biológiai, sem a társadalmi nem, sem a pénisz hiánya, vagy jelenléte NEM KÉPEZHETI TISZTELET VAGY IDEOLÓGIA TÁRGYÁT.
Egyetlen dolgot lehet tisztelni, az EMBERT, olyanságában, amilyen, az adott EMBERT illeti meg az alapvető emberi tisztelet, NEM pedig a péniszének hiányát, vagy jelenlétét, ugyanígy nem embercsoportokat.
Ezek mellett beszédesnek tartom, hogy bár a "transz nők nők és kész" ennyire alapvetés kéne legyen, de azért folyamatosan "transz nőkként" hivatkoztok rájuk, ha valójában nincs (vagy nem kéne, hogy legyen) ilyen distinkció, akkor miért érzitek ti is úgy, hogy ezzel a plusz megkülönböztető jelzővel kell éljetek folyamatosan?
A videó szándékosan provokatív, tele van szándékos csúsztatásokkal és félremagyarázásokkal, folyamatosan hamis párhuzamokat állít fel és szalmabábokkal hadakozik, összességében több, mint kínos és én sem találkoztam volna vele, ha nem linkelik Redditre, a 14 feliratkozót és a 300 megtekintést a csatornán abszolút helyénvalónak érzem. Ha ezt jelenti ma "liberális gondolkodónak" lenni, akkor soha többet nem hivatkozom magamra liberálisként:)"
Tessék művelődni!
en is láttam az interjút, nem értettem a kérdést
a transznők nem nők?
most mi erre a válasz?
ha azt mondja, ők nők, akkor minek csináltak magukból férfit?
ha azt monda, hogy ők nem nők, akkor diszkriminálja őket.
erre nem adhatott jó választ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!