Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Kádár-korszakban tényleg...

A Kádár-korszakban tényleg úgy öltöztek a hétköznapokban az emberek, mint amikor ma alkalomra öltöznek fel? Főleg a 60-70-es évekre gondolok.

Figyelt kérdés

Nézegettem régi fotókat. Nem beállított modell képekről van szó, hanem lekapott életképek pl. Budapesten. Férfiak mind öltönyben, meleg időben is ingben. Nők SZOKNYA, magassarkú, kösztüm. Tényleg ez volt akkor az átlagos öltözködés?

Aki élt abban a korban, tudna mesélni erről picit?

2023. márc. 27. 14:08
A kérdező szavazást indított:
igen
nem
9 szavazat
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
83%

Vegyesen. Attól függ, hol dolgozott.

Hogy milyen képek maradtak fenn, az lényegtelen, mert nem tükrözi hűen a valóságot.

2023. márc. 27. 14:10
 2/11 A kérdező kommentje:
Voltak akkoriban is sportos, átlagos ruhák?
2023. márc. 27. 14:10
 3/11 anonim ***** válasza:
37%

Akkor még sok (egykori - vagy fű alatti) kis- és nagypolgári származású ember élt.

De pl. engem a kilencvenes évek közepén az általános iskolában XY osztálytársam (tipikus agrárproli volt a srác) azzal szekált, hogy biztosan milliomosok vagyunk, mert reggel autóval hoznak a suliba.

Vica-verza a dolog, szerintem egyszerűen igényesebbek voltak az emberek.

2023. márc. 27. 14:12
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

2

Szerintem akkoriban a sportos ruhát az edzésen hordta az ember.

2023. márc. 27. 14:13
 5/11 anonim ***** válasza:

3 vagyok. Amúgy amit írtam, nyilván csak következtetés a hatvanas évekre vonatkozóan, hiszen még akkor nem éltem.

A sráchoz pedig még annyit, hogy persze az nem zavarta, hogy délutánonként gyalog járunk haza.

2023. márc. 27. 14:16
 6/11 anonim ***** válasza:
91%
A XX. század elején meg közepén valóban így volt, hogy amit ma elegánsnak vélünk, az akkor a városi hétköznapi öltözet volt. Kb. az 50-es, 60-as évektől lett egyre sportosabb az öltözködés.
2023. márc. 27. 14:20
 7/11 anonim ***** válasza:
84%

Nem mindenki öltözött így a Kádár-korszakban, de az átlagos emberi öltözködés valóban a formálisabb irányba tendált a 60-70-es években. Az öltönyök és a kösztümök divatosak voltak, és az emberek általában elegánsabb ruhákat viseltek a hétköznapokon is. Azonban természetesen az öltözködési szokások változhattak az életmód és területi körülmények függvényében is. A vidéki vagy agrár területeken élők például általában a praktikusabb, kényelmesebb ruházatot részesítették előnyben.

Igen, a Kádár-korszakban is voltak sportos, átlagos ruhák. Az 1970-es években divatba jöttek a szabadidőruhák, például a pulóverek, softball mezek, melegítőnadrágok és cipők. Emellett a sportolók és sportrajongók is viseltek márka ruhákat, mint például az Adidas, Puma és Nike. Általánosságban a sportos ruházat elterjedt az élet minden területén, nemcsak a sportpályákon.

2023. márc. 27. 14:34
 8/11 anonim ***** válasza:
73%
Annál azért kulturáltabban. Nézd meg egy mai páva hogy öltözik fel alkalomra.
2023. márc. 27. 14:48
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Általában nem, de ha nem dolgoztak, akkor kétségtelenül igényesebben öltözködtek és a divat sem volt annyira idióta, mint ma.
2023. márc. 27. 15:17
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
A '60-as években a farmer ruházat a rothadó amerikai imperializmushoz való vonzódás jelképe volt és jó esetben a Nagykőrösi úti (korábban Ecseri úti) használtcikk piacon lehetett hozzájutni csillagászati áron. Így az emberek zöme a hagyományos konfekció (tehetősebbeknél szabóval készített) öltönyben, kosztümben járt, amihez aztán férfiaknál nyakkendő is járt. Én legalább is így jártam még az egyetemre is. Nőknél a magas sarkú cipő csak alkalmi viselet volt, lapos, legfeljebb trotőr sarok a cipőn. A mai, szinte általános edzőcipő viselet olyannyira feltűnő volt, ahogy amikor egy csehszlovákai kirándulás után olyat hordtam, nagyon megnéztek, pedig életem legkényelmesebb cipője volt.
2023. márc. 27. 15:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!