Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit gondoltok arról, hogy a...

Mit gondoltok arról, hogy a jobboldaliak alapvetően sokkal kevésbé együttérzőek, mint a nem jobboldaliak, a tudomány jelenlegi állása szerint?

Figyelt kérdés
[link]

2023. márc. 2. 09:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Jó, az ilyen kutatásoknál elég nagy a szórás attól függően, hogy pontosan mit vizsgálnak. A jobb és baloldal nálunk Magyarországon egész mást jelent, mint pl. nyugaton, itt nagyon torzít az aktuális politikai diskurzus.

Ha mondjuk valaki szerint rasszista az, aki szerint a lopások többségét cigányok követik el és büntetné, aki ezt így kimondja, míg mondjuk ugyanő a Bibliaégetést nem büntetné a véleményszabadság nevében. Akkor most ő empatikus vagy sem?

2023. márc. 2. 11:36
 12/14 anonim ***** válasza:
90%

10. Jól leírtad, de sajnos több helyen hibádzik a kifejtés.

1. A baloldali autokratikus, önkényuralmi rendszerben pont annyira a nemzet számít az egyéni individualizmus helyett. Személyi szabadságjogok alig alig léteztek.. Lásd '50-es évek Rákosi rendszerét.

2. A liberalizmusnak nem az egyén a fontos hanem a név definíciója szerint az egyén a család, a közösségek és az ország szabadsága, hogy szabadon dönthessen sorsáról életéről. Számos liberálisok által indított forradalomban a nemzet elnyomása miatt lázadtak. Ne menjünk messzire Márciusi ifjak. "Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete." - pont ellentmond annak, amit írsz az indivuumról - Petőfi gondolata Nemzeti dalban...

3. A baloldal az elnyomottabb szegényebb osztályok rétegek támogatására felemelésére jött létre, tehát itt is csoportok osztályok támogatása van.

2023. márc. 2. 11:39
 13/14 anonim ***** válasza:
41%

12 Ezeket mind tudom, természetesen TRENDEKET, átfogóbb TENDENCIÁKAT vázoltam fel, az ideológiák közti eltérésekre fókuszálva.

Az "ellentmondás" pedig, amire utalsz, csak részben létezik. A liberalizmusnak ugyanis nem a jobboldaliság az ellentéte, hanem a konzervativizmus, a baloldaliságnak ellentéte a jobboldaliság.

A márciusi ifjak - mai fogalmainkra fordítva - inkább jobboldali-liberálisok voltak, míg a kommunisták, marxisták KONZERVATÍV baloldaliak.

A konzervativizmus általában kollektivistább - a liberalizmus individualistább.

Ez nem azt jelenti, hogy ne létezne millió árnyalat, átfedés, partikuláris eset.

És arra is létezik elmélet, hogy a végletek valójában összeérnek (lásd: nemzetiszocializmus - bolsevizmus), tulajdonképpen mindenik ideológia képezhet átfedést, hibrid elegyet a másikkal.

Én csak a vegytiszta formák főbb eltéréseiről beszéltem - és főleg a mai társadalmakra vonatkoztatva (a kérdés is arról szólt).

2023. márc. 2. 12:31
 14/14 anonim ***** válasza:
93%

12-essel egyetértek.

Én nem a Rákosi-rendszerben, hanem a Kádár-rendszer végén voltam iskolás, de nálunk is az úttörőmozgalomban az volt a hangsúly, hogy a csapatnak jó legyen. Én pl. hamar és lényegre törően megbeszéltem volna a megbeszélni valókat őrsi gyűlésen, és mentem volna különórára vagy haza a családomhoz. Ezt individualizmusnak tekintették, mondván nehogy már az én privát dolgaim fontosabbak legyenek, mint a közösség érdeke. Persze a "közösség érdeke" azt jelentette, hogy a semmin ökörködtek órákon át, amit nekem kínszenvedés volt végigvárnom.

2023. márc. 2. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!