Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Még mindig nem érzitek, hogy...

Még mindig nem érzitek, hogy ami ebben az országban megy, az nem jogállam?

Figyelt kérdés
Katika férje, orvosi kamara. Csak az elmúlt 2 nap. Nem sok már ez? Mert nekem de. Minden hétre jut valami, ezek mindent megtehetnek. Tüntetnek valami ellen? Nem baj, módosítják a törvényeket/alkotmányt. Máról holnapra, ha úgy tartja érdekük.
2023. febr. 28. 23:24
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
51%

Ha én valamelyik nyugati országban élnék, akkor fogalmam sem lenne róla hogy létezik gyk mert lenne jobb dolgom és szarnák az egészre ami Magyarországon megy.

Te inkább valami 30 négyzetméteres pesti garzonból püfölöd a billenytyűzetet a falra akasztott karácsony és gyurcsány kép alatt.

Ha tényleg olyan tehetségesek az ellenzéki politikusok ahogy írtad bár nem tudom kik azok az őstehetségek, akkor megvette őket a fidesz kilóra és azért nem nyernek.

2023. márc. 1. 17:03
 32/36 anonim ***** válasza:

"Ha én valamelyik nyugati országban élnék, akkor fogalmam sem lenne róla hogy létezik gyk mert lenne jobb dolgom és szarnák az egészre ami Magyarországon megy."

Tudom, hidd el, nem kell bizonygatnod. Én mindig mondom, hogy ti, fideszesek, sz@rtok az országotok állapotára még belföldről is, nemhogy külföldről érdekelne.

Én nem ilyen farizeus fotelhazafiaskodó kreténnek születtem, pontosabban nem ilyen neveltetést kaptam (talán mert erdélyi vagyok). Bennem megmaradt, hogy érdekel az anyaország sorsa, különösen ilyenkor, mikor borzalmas dolgok történnek ott, az egész népünket rettenetes szellemi, intellektuális és erkölcsi züllöttségbe taszító rezsimnek hála.

Tragikus... :-(

2023. márc. 1. 17:15
 33/36 anonim ***** válasza:
51%

Vicces fiú vagy.

2023. márc. 1. 17:17
 34/36 anonim ***** válasza:

#31 "Ha tényleg olyan tehetségesek az ellenzéki politikusok ahogy írtad bár nem tudom kik azok az őstehetségek, akkor megvette őket a fidesz kilóra és azért nem nyernek."

Ez is hozzátartozik az illiberális módszertanhoz, de alapvetően nem erről van szó.

Próbáld meg feldolgozni, megérteni, hogy az illiberális rezsim (más nevein: hibrid rezsim, választásos autokrácia, eufemizmussal: "vezérdemokrácia") egy POLITIKAI RENDSZER, amiben MINDEGY, milyen az ellenzék, ugyanúgy esélytelen és MINDIG ugyanaz az egy ürge győz, évtizedeken át.

Ez egy RECEPT, egy berendezkedés, ugyanúgy mint a demokrácia a diktatúra, az abszolútista monarchia, a teokrácia, stb.

Nem a véletlen szüli, hogy ugyanúgy és ugyanazzal az eredménnyel működik Oroszországban, Kazahsztánban, Magyarországon, Fehéroroszországban, Azerbajdzsánban vagy Törökországban.

Ez egy modell, egy RENDSZER, amit orbán viktor nyilvánosan is meghirdetett Tusványoson és "illiberális demokráciának" nevezte.

Ez nem egy véletlen képlet, hogy az összes demokratikus jogállamban politikai váltógazdaságot és éles politikai versenyt látsz és az ÖSSZES illiberális hibrid rezsimben pedig egyetlen ember és egyetlen párt évtizedeken át tartó, hatalmas (minimum kétharmados) túlsúlyát látod.

Ez ÍGY VAN KITALÁLVA ÉS FELÉPÍTVE.

Ennek az eredménye, hogy sem külön, sem együtt nem győzhetnek, sem Mesterházy, sem Széll Bernadett, sem Vona Gábor, sem Karácsony Gergely, sem Márki-Zay Péter, sem más vezetésével, sem régi, sem új arcokkal, sem tehetségesebbekkel, sem tehetségtelenebbekkel.

A rendszerbe van kódolva egy olyan pénzügyi, hatalmi, politikai és médiafölény az állampártnak, továbbá egy olyan választási törvény, pártfinanszírozás, kampánytámogatási rendszer, amelyben az ellenzék nem tudhat kinövekedni, sem pártonként, sem együttesen - kirakatellenzékiségre van ítélve.

Ez ugyanúgy a rendszerbe kódolt elem, mint egy monarchiában az, hogy haláláig/lemondásáig ugyanaz a király személye.

És pont.

2023. márc. 1. 17:43
 35/36 A kérdező kommentje:
34, és szerinted hogy lehet itt változást elérni? Jól gondolom, hogy véleményed szerint csak "a hatalom erőszakos megdöntésével"?
2023. márc. 1. 20:15
 36/36 anonim ***** válasza:

#35 Alapvetően így gondolom, igen - de annak viszont nem látom realitását.

Az a baj, hogy ez a fajta illiberális hibrid rezsim egy eléggé újfajta államforma, kb. 20-25 éve "találták fel", kezdték el kiépíteni az elsőket - ezért még nem igazán láttunk egyet sem megbukni a gyakorlatban.

Elképzelhető, nem tudom, hogy meg lehet más, békés úton is változtatni őket kívülről, de nem volt még rá példa eddig sehol.

Úgy mindenesetre mindenképp megváltozhatnak, ahogyan a diktatúrák maguk megváltoztak már korábban:

1. forradalom, népfelkelés söpri el őket

2. a rezsim valamiért úgy dönt, hogy visszaváltoztatja önmagát (mint békés rendszerváltások a reformkommunisták által levezényelve)

3. összeomlanak gazdaságilag

4. háborúban győzi le őket egy másik ország

Ezek tuti működnek, de nem tudom, létezhet-e más út is a megdöntésükre.

Egy dolog biztos: mindenik nagyot fog reccsenni, amikor meghal a vezére, mert erősen személyi kultuszra épülnek. Valószínű komoly hatalmi harc lesz a haláluk után az állampártjaikban.

Ez lehet még talán egy út: ha orbán, putyin, erdogan, tokajev, lukasenka, stb. halála után olyan érdekellentét jön létre, ami két vagy több, nagyjából egyformán erős pártra szakítja szét a rezsim állampártját (pl. lesz egy Lázár János-hívő Fidesz, egy Szijjártó Péter-hívő Fidesz meg egy Kövér László-Fidesz, és mindenik magával viszi az addigi kapcsolatait, közpénzt, intézményeket, stb. - akkor spontán kialakul egy többpárti hatalomeloszlás, de csak akkor, ha mindenik magával tud ragadni egy kb. azonos szeletet a propagandagépezetből is: pl. az MTVA-t Kövér uralja, a TV2-t megszerzi Sijjártó, a HÍR TV viszont Lázárhoz pártol - ezzel spontán létrejöhet egy kvázi demokratikus többpártrendszer).

De igazából nem láttunk még ilyen rezsimet megszűnni, túl fiatal találmány az egész, a vezéreik még élnek, virulnak, viszonylag egészségesek.

2023. márc. 1. 23:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!