Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Milyen manapság a Habsburgok...

Milyen manapság a Habsburgok megítélése magyar oldalról?

Figyelt kérdés

2023. febr. 20. 16:07
A kérdező szavazást indított:
Negatív.
Pozitív.
25 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
70%
Inkább negatív.
2023. febr. 20. 16:09
 2/12 anonim ***** válasza:
74%
Olyan nagyon el akartunk szakadni tőlük az 1800-as években, oszt mivé lettünk? 😄 Kár volt
2023. febr. 20. 16:12
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Hát kihasználták a helyzetet az 1500-as években, de az vesse rájuk az első követ, aki nem így tett volna. A Magyar Királyság is foglalt el környező területeket, ha módjában állt. Horvátország, Dalmácia, Havasalföld, Bécs, Cseh-Morva területek, Szilézia.
2023. febr. 20. 16:25
 4/12 anonim ***** válasza:
36%

Hát mivel vérbefojtották a forradalmunkat (1848-49), aztán, miután kiegyeztünk velük, a hülyeségük miatt kirobbant az első világháború és elveszítettük a területeink kétharmadát, lakosságunk háromnegyedét (beleértve a magyar nemzetiségű lakosság ötödét), szerintem olyan nagyon sok okunk nincsen pozitívan tekinteni rájuk...

És még vissza se mentem Rákócziig és a labancokig, meg az elnémetesítő politikáig - csak a 20. századra pillantottam vissza...

Ettől függetlenül a történelmi jog szerint ők e legitim királyi ház. És tegyük hozzá, IV. Károllyal semmi gond nem volt, Habsburg Ottó pedig kifejezetten jófej volt, ahogy György, a fia is.

De mivel így általánosan kérdezted (gondolom, nem a mai Habsburgokra, hanem a történelmünkben betöltött szerepükre gondolva), alapvetően negatív az összkép.

2023. febr. 20. 16:26
 5/12 meszike91 ***** válasza:
39%
vegyes
2023. febr. 20. 16:30
 6/12 anonim ***** válasza:
31%

A Habsburgok alatt megszűnt az ország szuverén irányítása. Ha egy ország társadalmát egy másik társadalom uralkodója ilyen hosszú ideig irányítja, az a közgondolkodásban torz sémákat indít el.

-

Egyébként, ha a pragmatica sanctio (=emiatt legitim dinasztia a Habsburg, ezt újra és újra megerősítették a királyi esküjükben) újra érvényben lenne, nem György lenne a trónon.

2023. febr. 20. 16:37
 7/12 anonim ***** válasza:
52%
Sajnos még mindig negatív.
2023. febr. 20. 18:32
 8/12 anonim ***** válasza:
Nem is beszélnek róluk, pedig kéne. A nagyszentmiklósi kincs még mindig Bécsben van.
2023. febr. 21. 04:55
 9/12 anonim ***** válasza:
0%
4-es vagyok. Őszintén nem vágom, miért kellett lepontozni a válaszom (anélkül, hogy érdemben bárki vitatkozott volna vele). Történelmi tényeket és a saját véleményemet mondtam - mi nem igaz belőle?
2023. febr. 21. 12:16
 10/12 anonim ***** válasza:
0%
Pláne, hogy a szavazás állása is azt támasztja alá, amit írtam...
2023. febr. 21. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!