Milyen manapság a Habsburgok megítélése magyar oldalról?
Hát mivel vérbefojtották a forradalmunkat (1848-49), aztán, miután kiegyeztünk velük, a hülyeségük miatt kirobbant az első világháború és elveszítettük a területeink kétharmadát, lakosságunk háromnegyedét (beleértve a magyar nemzetiségű lakosság ötödét), szerintem olyan nagyon sok okunk nincsen pozitívan tekinteni rájuk...
És még vissza se mentem Rákócziig és a labancokig, meg az elnémetesítő politikáig - csak a 20. századra pillantottam vissza...
Ettől függetlenül a történelmi jog szerint ők e legitim királyi ház. És tegyük hozzá, IV. Károllyal semmi gond nem volt, Habsburg Ottó pedig kifejezetten jófej volt, ahogy György, a fia is.
De mivel így általánosan kérdezted (gondolom, nem a mai Habsburgokra, hanem a történelmünkben betöltött szerepükre gondolva), alapvetően negatív az összkép.
A Habsburgok alatt megszűnt az ország szuverén irányítása. Ha egy ország társadalmát egy másik társadalom uralkodója ilyen hosszú ideig irányítja, az a közgondolkodásban torz sémákat indít el.
-
Egyébként, ha a pragmatica sanctio (=emiatt legitim dinasztia a Habsburg, ezt újra és újra megerősítették a királyi esküjükben) újra érvényben lenne, nem György lenne a trónon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!