Puzsérnak a munkásságát és úgy általában ezeket az "értelmiségi" diskurzusokat nagy nyilvánosság előtt, ezeket ki lehet nőni?
Bocsánat a rossz megfogalmazásért, a lényeget így is lehet érteni azt hiszem.
Régebben sok Puzsért és hasonló megmondó embereket hallgattam, egyetem, romkocsma stb. minden ami ezzel jár. Az ember fiatalon élvezi ezt az értelmiségi klubbot, meg azt az életérzést, hogy ő valami felső kategóriás szövegeket és könyveket, söröket fogyaszt. (Most aki érti ezt és benne volt/van az érti, aki nem, az nem fogja érteni)
És akkor az embernek elmúlnak a 20-as évei, jönnek a 30+ évek, és azt veszem észre, már csak maximum 50%-ban értek egyet Puzsér adásaival és úgy általában ez az egész közeg már olyan...kevés. Azt tudom rá mondani. Azt hiszem, hogy kinőttem.
Ez biztos, hogy nem azért van, mert a Puzsér és bármelyik ilyen romkocsmás megmondó próféta rosszabban gondolkodna. Ők ugyanazt nyújtják, de valószínűleg ez is a baj. Az embernek egy bizonyos életszakaszát lefedi ez, aztán megy tovább. 15 év múlva meg majd a következő szintre fogom azt mondani, hogy kevés? :)
Nézd! Aki folyamatosan követi Robi munkásságát az rájön előbb-utóbb, hogy ő is folyamatosan változik ahogy mindannyiunk.
Olyan ez kicsit, mint a gyerekkori baráti kör. Az életetek azon szakaszában nagyon jól kijöttetek. De ahogy telik az idő mindenki más irányba változik és elkerülhetetlen, hogy páran kiváljanak a körből.
Hát jó későn nőtted ki, én a 20-as éveimre nőttem ki,, mert már mindent hallottam tőle, ráadáusl Puzsér nem egy értelmiségi figura, ő maga is bevallja, hogy cask egy nagyon széleskörű felszínes tudással rendelkezik.
Ha a kinövés azzal járt, hogy igényesebb, valóbban intellektuálisan őszintébb és hitelesebb tartalmak felé fordultál akkor jó, ha csak lemondtál a szellemi dolgokról mert sok a munka, meg jobb nem foglalkozni a világ dolgaival az nem jó.
Én Puzsért mindig csak kellő távolsággal tudtam hallgatni, soha nem inspirált (nekem az etalon TGM-nél kezdődött, és kezdődik a mai napig). Viszont szükség van ilyen szélsőséges társadalomkritikusokra, akik fenntartják a pezsgést és a dinamikát. Az asztal másik szélén Demeter Szilárd van, aki hasonló. Sem a Robival, sem a Demeter Szilárddal, sem a feministákkal nem szimpatizálok, de szükség van rájuk.
Ha úgy érzed, hogy kinőtted ezeket a megmondóembereket, akkor szerintem simán csak most állt be nálad az egyensúly és képes vagy felnőttként függetlenedni mindenféle indulattól.
Nem kritizálnám ennyire durván. Nem gondolom, hogy rosszabb lenne a gondolkodása, stb. Inkább úgy gondolok rá, mint egy régi tanárra.
Régen jó viszonyt ápoltam a középiskolai történelem tanárommal, akihez emelt szintű érettségire való felkészülés miatt jártam korrepetálásra is. Évekkel később jöttem rá, hogy vannak témakörök, amikhez nagyon ért, részletekbe menően is, de a világ többi dolgához hozzá sem tud szólni.
Volt egy matek tanár, soha nem értettem a negyedét sem annak amit kellett volna tudni az informatikai felvételihez egyetemre. Aztán az egyetemen olyan matek volt, hogy arra gondoltam vissza: Úristen, ezért én komolyan fizettem annak a palinak?
Vagy mondjuk amikor gyerekként a tanárokról azt hiszed, hogy azok valami félistenek, aztán amikor már neked van erre rálátásod és a 3. diplomád szerzed, akkor csak mosolyogsz azokon, akik előadják magukat.
Na itt is valami ilyesmit érzek, mint amikor a diák meghaladja a tanítóját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!